Tænk på en bog

For nogle år siden udgav forlaget Rosinante en serie små bøger om "Verdens 25 bedste" det ene og det andet - bl.a. jazzplader, vine, fodboldspillere, gyserfilm og pornoskuespillere. Noget nær det eneste, der aldrig blev repræsenteret, var dansk litteratur.

Af Jakob Levinsen, litteraturredaktør
Publiceret 07-11-2008

Det kan man ikke helt fortænke de fredsommelige forlæggere i, den hidsige kanondiskussion få år senere taget i betragtning. Men nu kaster vi os her på avisen ud i det og indbyder alle landets boglæsere til over de kommende to måneder at stemme på de seneste 25 års bedste danske roman.

En dommerjury med repræsentanter for bl.a. danskundervisningen, biblioteksvæsenet og boghandlerne har nomineret vores bud på 100 centrale romaner af 100 forfattere, alle udgivet mellem 1983 og foråret 2008. Det er bøger, der med ekstraordinær høj litterær kvalitet, folkelig gennemslagskraft og jævnligt begge dele har været med til at præge dansk litteratur i perioden, både som værker i sig selv og som udtryk for centrale genrer og strømninger.

Fra nu og frem til og med søndag den 11. januar 2009 kan man stemme på sin favorit blandt de 100 via hjemmesiden www.kpn.dk/roman. Her vil der desuden være baggrundslæsning om forfattere og værker, quiz med chance for at vinde store bogpræmier samt mulighed for løbende at følge med i, hvordan afstemningen udvikler sig.

Ligeledes vil der på Morgenavisen Jyllands-Postens stand på næste weekends bogmesse i Forum i København (www.bogforum.dk) være mulighed for at få yderligere informationer om afstemningen samt afgive sin stemme. Resultatet af afstemningen offentliggøres i avisen og på www.kpn.dk søndag den 18. januar 2009.

Derudover har dommerjuryen blandt de 100 titler selv stemt sig videre frem til 25 særlig markante romaner. De vil frem til 18. januar blive præsenteret løbende i opadgående rækkefølge på hjemmesiden og i avisen, og vi begynder her i sektionen med nummer 25.

At gøre status på vor tids danske romankunst lige nu er der flere grunde til. Den første og vigtigste er, at kulturkanonen med deraf følgende kontroverser i hvert fald har cementeret, at smag er noget, der kan og skal diskuteres.

Den anden er, at den danske roman er blomstret eksplosivt igennem de seneste 25 år. Efter først 1970'ernes socialrealistiske kviksand og derefter de tidlige, sortklædte 1980'eres fokus på navnlig lyrik har romanen herhjemme genvundet en fordums styrke og alsidighed, som for 20-30 år siden formentlig ville have overrasket mange.

Et andet dommerpanel kunne have nomineret 100 helt andre romaner af 100 helt andre forfattere eller blot 100 andre romaner af de samme 100 forfattere. Ligesom det naturligvis står fuldstændig åbent, i hvor høj grad dommerpanelet når frem til samme slutresultat som læserafstemningen, og det er et helt centralt aspekt i afstemningen.

Romanens genopblomstring har nemlig også bidraget til en opløsning af tidligere tiders entydige forestillinger om, hvad der er god og dårlig litteratur. Ikke blot har helt klassiske modeller som slægtsromanen, fami 8 lie 8 dramaet, forholdet mellem land og by, dysfunktionelle familier og kærlighedens tornestrøede labyrinter vist sig særdeles levedygtige.

Genrer som kriminalromanen og den fantastiske roman er også skudt frem i hidtil uset grad. Én af spændingslitteraturens danske superstjerner er den romanaktuelle Leif Davidsen, som vi interviewer længere inde i denne sektion.

Og ikke alene er rygterne om romanens død altså stærkt overdrevne. Forestillingen om forfatterens død - som den franske teoretiker Roland Barthes engang blev berømt på - er det også.

Et særkende ved mange nye danske romaner er nemlig, at grænserne mellem forfatteren som privatperson, synlig offentlig person og fiktiv fortæller kan være endog meget flydende. Der er både den virkelige Knud Romer Jørgensen, forfatterrollen Knud Romer Jørgensen og den Knud Romer Jørgensen, der fortæller romanen "Den som blinker er bange for døden", så man skal i titlens ånd virkelig se godt efter.

Som den modsatte yderlighed har en anden af de nominerede forfattere, Claus Beck-Nielsen, ligefrem slået sit forfatternavn ihjel og sågar opsat sin egen gravsten, men optræder og publicerer ikke desto mindre fortsat under firmanavnet Das Beckwerk, og hvad skal man derudover lægge i, at Svend Åge Madsens romantitel "Syv aldres galskab" på engelsk bliver til "Seven Age Madness"? På Internet-netværket Facebook kan man i øvrigt både blive ven med Merete Pryds Helle og hendes kriminalforfatter-dobbeltgænger Liv Mørk, der desuden nogle gange også omfatter ægtefællen (altså Pryds Helles) Morten Søndergaard.

De yngre forfattere har det på samme måde, og Jesper Stein Larsen har interviewet en gruppe af dem om deres forhold til virkeligheden, og hvor meget man kan bruge sit eget liv i litteraturen, og omvendt. Det har de meget forskellige bud på, men ingen af dem forestiller sig på nogen måde at lade være.

Der er dog også fortilfælde i litteraturhistorien. Jurymedlem og selvbiografi-ekspert Jon Helt Haarder trækker i en kommentar tråde tilbage til det moderne gennembrud i Norden i 1870'erne, og hvordan datidens forfattere iscenesatte sig selv i stor stil.

Hvis da ikke de som 150-års fødselaren, digterpræsten Jakob Knudsen, tværtimod holdt fast i en konfrontationslysten idealisme, som hverken nutid eller eftertid har takket ham nævneværdigt for. At der ikke desto mindre er store litterære og menneskelige kvaliteter at hente i hans forfatterskab, taler Johs. H. Christensen for i et stort essay.

Også tidens helt store spillemode poker handler i høj grad om at iscenesætte sig selv og manipulere med sine omgivelser. I næste uge udgiver Niels Lillelund bogen "Poker. Historien om et spil", hvorfra vi bringer et uddrag, hvor forfatteren selv sidder ved bordet og fører sig frem.

Man kan med andre ord ikke stole på nogen. Blot holde øjnene åbne, mens man læser, og så i øvrigt give sin egen stemme til kende - og det er der hermed opfordret til.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Kommentarer

Grete Bagger
11-11-2008 kl. 20:22

Jeg stemmer på: Vor tids bedste roman: Jette A. Kaarsbøl. Den lukkede bog (2003)

Skriv en kommentar


100 bøger
Foto: Thorgerd Broni Jensen

Vind bogpræmier
Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Boghallen

Risskov Travel Partner