Hvor er Sonnergaard? Og Sissel Jo-Gazan? Og hvorfor har I valgt det makværk?

Ikke alle er enige i juryens valg af 100 romaner fra 100 forskellige forfattere fra de seneste 25 år, og de første spørgsmål er begyndt at melde sig på debatten.

Af JESPER STEIN LARSEN
Publiceret 09-11-2008

Men internt i juryen har der også været store diskussioner om bruttolisten og især om de seneste års mange romaner med selvbiografisk udgangspunkt.

"Der har været en del bøger i den selvbiografiske gråzone, hvor vi har diskuteret, om de kunne komme med. Knud Romer og Claus Beck-Nielsen er kommet med, og så har vi valgt for eksempel Thomas Bobergs rejsebøger fra, fordi det ikke er romaner. Og i Kristian Ditlev Jensens tilfælde er vi gået udenom han store gennembrud "Det bliver sagt", fordi den ligger på grænsen af en roman. Er det en roman eller en reportage? Det har været en afvejning i flere konkrete tilfælde af, hvor meget det fremstår som fiktion og hvor meget det fremstår som dokumentarisme," siger juryens formand, Jakob Levinsen.

Rejseskildringer, selvbiografier, noveller og andre kortprosafremkomster er blevet sorteret fra, og derfor er der hverken blevet plads til Jan Sonnergaard, Naja Marie Aidt eller Simon Fruelund. At Sissel-Jo Gazan, Henriette Rostrup eller Lars Husum ikke er med, skyldes, at deres meget roste romaner først er udkommet i dette efterår.

Så vidt grænserne, men hvad så med de bøger, der er kommet med? Hvorfor er Rifbjerg repræsenteret med romanen "Billedet" og ikke "Esbern? Og hvorfor er Helle Helle ikke repræsenteret med "Ned til hundene" eller "Rødby-Puttgarden" i stedet for "Forestillingen om et ukompliceret liv med en mand", som en læser har klaget over.

"Det har været en diskussion i en lang række tilfælde, da vi lagde os fast på, at de kun skulle deltage med en roman hver. Skulle det være "Frøken Smillas fornemmelse for sne" eller "De måske egnede" af Peter Høeg? "Mærkedage" eller "Katastrofe" af Jens Smærup Sørensen? Og på samme måde med Helle Helle. Der har det typisk været den eller dem i juryen, som var særlige fortalere for det pågældende forfatterskab, som har været drivende kræfter i hvilken bog, der skulle med. Og der har vi da haft diskussioner, som til sidst er endt med et kompromis."

Men der er vel nogen forfattere, som er berettiget til at få både tre, fire fem eller endda endnu flere romaner med, og andre som er kommet med på et afbud af den grund?

"Det kan man sige, men vi lagde os tidligt fast på en bog pr. mand, så vi fik bredt det ud og ikke endte med 100 Rifbjerg-titler alene. Svend Åge Madsen er også meget produktiv og har skrevet masser af relevante bøger i perioden, og han kunne let have fyldt mere. Men i det øjeblik man lægger sig på et værk pr. mand eller kvinde, så må man tage brutale valg og skære igennem. Det er jo ikke anderledes end den officielle Kulturkanon, hvor man også kan diskutere til hønsene får tænder, om det er rigtigt, at det er Carl Nielsens 4. symfoni, der er med, og ikke den 2., 3. eller 6."

Der er også blevet plads til en del krimier på listen. Hvorfor?

"De er med, fordi vi i den indledende grovsortering af forfatterskaber var enige om,  at top 100 skulle afspejle den diversitet, der er kommet i romanbegrebet i denne periode. Det er i dag en stor og varieret krimiscene, og der er i det hele taget en genrelitteratur, der sætter sig kraftige præg på romanscene - både krimierne, de historiske romaner og kvindelitteraturens subgenrer fra Hanne Vibeke Holst til Jane Aamund," siger Jakob Levinsen.

Juryen består udover ham af lektor i dansk litteratur på Syddansk Universitet og litteraturanmelder ved Morgenavisen Jyllands-Posten, Jon Helt Haarder, undervisningsministeriets fagkonsulent i dansk og underviser på Nyborg Gymnasium, Susan Mose, boghandler og ejer to Bog & idé-butikker, Helle Nancke og Tine Vind, bibliotekschef for Ballerup Bibliotekerne.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Links

Helle Helle: Forestillingen om et ukompliceret liv med en mand
Se kommentarerne til Helle Helles nominerede roman.

Kommentarer

Claus Blem Jensen
11-12-2008 kl. 00:00

Er Morten Sabroe i unåde hos JP? Man skulle tro det, når man præsenteres for 100 (!) danske bøger fra de sidste 25 år, uden en Morten Sabroe titel... Det skriger jo til himlen, at en forfatter som Sabroe, der i den grad prøver nye veje af, ikke er fundet "værdig" til en plads i nomineringen. Der er ellers rigeligt godt at tage af med "Johanna", "Den spanske gæst" og "Sidste tog" som de mest lysende eksempler. Det må være en forglemmelse, for et tak-for-sidst fra JP til den tidligere medarbehder Morten Sabroe er der naturligvis ikke tale om, vel? På samme vis undrer jeg mig over at Jørgen leth ikke er nomineret med en titel. Igen er der tale om en forfatter, der tænker ud af de vanlige kasser og tør sætte sig selv i spil. Men det er måske også en forglemmelse? Ingen er jo (u)perfekte mennesker!

Jesper Weber Skorstengaard
06-12-2008 kl. 12:06

Når noget udvælges, må andet naturligvis fravælges, det er den øjensynlige natur af valg. Fornemmelsen er dog, at der er sket en vis favorisering af de forfattere/værker, som har nydt godt af de seneste års massive og aggressive markedsføringsstrategier - hvor mange julebøger har vi på listen? Jeg savner flere bøger og forfattere, men vil her nævne Vagn Lundbyes fantastiske roman Trefoldighedsbarn.

Jesper Lars Larsen
11-11-2008 kl. 13:35

Jeg fatter ikke, hvorfor Ina Merete Schmidts "Fåresyge" ikke er med. Og hvad med Kristian Bang Foss "Stormen i 99" og Jeppe Brixvolds "Forbrydelse og fremgang". Det kan godt være, de ikke bliver stemt ind af læserne, men hvis juryen ikke har dem med, så er de nogle billige populister!!!

Skriv en kommentar


Jan Sonnergaard
Jan Sonnergaard er en af de forfattere, som folk har undret sig over ikke er repræsenteret blandt de nominerede.
Foto: Lars Krabbe

Vind bogpræmier
Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Boghallen

Risskov Travel Partner