De vandrende ører

Få romaner får mytologisk status allerede længe før, de er udkommet. Per Højholts enlige store roman gjorde.

Rygterne om, at den eksperimenterende lyriker, brillante litteraturteoretiker og takket være "Gittes monologer" også folkekære performer, en slags avantgardens svar på Benny Andersen, i årevis havde arbejdet på et stort episk værk ulig noget han tidligere havde skrevet, nåede efterhånden at antage febrilsk karakter i dele af litteraturmiljøet. Da "Auricula" så endelig udkom, få år før Højholt (1928-2004) døde, viste den sig at være på én gang noget ganske rigtigt helt særligt, og så alligevel klassisk Højholt hele vejen igennem.

I et enkelt sekund i september 1915 bliver der dødstille i det ellers krigshærgede Europa. Som følge deraf nedkommer mange af de kvinder, der i netop dette øjeblik er blevet gravide, ni måneder senere ikke blot med et barn, men også med et øre (latin: auricula), og alle disse ører begiver sig derefter på vandring ud i verden og op igennem historien.

Den vilde præmis er dog kun udspringsbræt for en typisk Højholt'sk meditation over sprog, kommunikation, kærlighed, lir og viden, synet over for hørelsen, på samme tid stringent og rablende, og lige så meget essay som roman i nogen velkendt forstand. Utallige historiske og fiktive personer og begivenhederne passerer forbi, mens ørerne går deres egne veje, og forfatteren digter og tænker højt på nogle måder der er lige så seje, karakterfulde, uigennemsigtige og uundværlige som titellegemsdelene.

Den som vil føle, må høre, hedder Radiosymfoniorkestrets slogan. Når man har lyttet til Højholt og alle hans ørenvidner, tror man lige så gerne, det omvendte også er tilfældet.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Kommentarer

Grethe Woode
14-01-2009 kl. 13:21

Højholt er/var en visionær......Lad os hylde ham post mortem. Lærd udi sprog var han osse. Enegænger....Ja, han må vælges!

Skriv en kommentar

Vind bogpræmier
Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Boghallen

Risskov Travel Partner