Vor tids bedste roman

Kirsten Hammann modtog Danske Banks Litteraturpris på 300.000 kr.

Jyllands-Postens litteraturredaktør, Jakob Levinsen, har interviewet boghandleren Helle Nancke om hendes syn på, hvad en god roman er.

Af Jette Hansen
Publiceret 17-11-2008

»Generelt mener jeg, at en god roman skal indeholde den gode historie. Det skal være en historie, som jeg kan gå og hygge mig med i lang tid. Den skal have et godt sprog, der dog ikke skal være for perfekt, for så risikerer man at glemme at læse historien,« siger Helle Nancke.

Hun er en af fem personer, som sidder i dommerkomiteen, der har udvalgt en grundliste på 100 bøger, hvorfra den bedste danske roman skal kåres.

Juryen stemmer sig frem til deres førsteplads, og ligeledes gør avisens læsere. Den 18. januar offentliggøres begge gruppers valg af vor tids bedste danske roman gennem de seneste 25 år.

Helle Nancke understreger, at humøret, hun er i, når der læses, også indvirker på læseroplevelsen. Derudover har det også noget at gøre med den tidsånd, man befinder sig i. Derfor mener Helle Nancke også, at en bog, der var god i 1980'erne, kan genlæses i dag og ikke imponere synderligt.

»Men jeg synes også, at en bog skal have et godt flow, og så er det vigtigt, at den også indeholder gode personbeskrivelser. Læseren skal gerne opleve en form for relation til bogens persongalleri. Personerne skal kunne få mig til at grine, græde eller gyse,« fortæller Helle Nancke med et smil.

Kritik af messen

Smilet stivner lidt, da Jakob Levinsen refererer kritikken, som redaktør Claus Clausen fra forlaget "Tiderne Skifter" har rejst af bogmessen. Han mener blandt andet, at der er for mange krimiforfattere på messen og for få store skønlitterære udenlandske navne. Helle Nancke melder pas.

»Der er jeg så helt uenig. Der kan være lige så mange gode krimier, som der er gode "almindelige" romaner. Det er ikke genren i sig selv, der gør, om en bog er god, eller om den ikke er.«

Helle Nancke nyder at besøge bogmessen med alle dens forfattertilbud. Derfor har hun i samarbejde med en bibliotekar arrangeret en dobbeltdækkerbus fra hjembyen Horsens til bogmessen i Forum. I år var der omtrent 70 mennesker med på turen.

Alle er glade

Årets bogmesse, BogForum, har trukket fulde huse de tre dage, der har været åbent. Om besøgstallet når sidste års cirka 26.000, vides endnu ikke, da det præcise besøgstal ikke er opgjort. Men projektleder Stinne Hjortlund Kristoffersen er fortrøstningsfuld.

»Vi har haft rigtig mange besøgende i år, og BogForum er forløbet så godt. Publikum har været i alle tiders humør, og alle har opført sig yderst fornuftigt,« fortæller hun med et stort smil.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Skriv en kommentar


Diskussion
Boghandler Helle Nancke blev interviewet af litteraturredaktør Jakob Levinsen ved Morgenavisen Jyllands-Postens stand på bogmessen.
Foto: Uffe Frandsen

Vind bogpræmier
Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Boghallen

Risskov Travel Partner