Forfattere i strid om kvalitet og bestsellerlister

Flere forfattere debatterer nu bestsellerlister contra kvalitet. Klaus Rifbjerg og Merete Pryds Helle har meldt sig i debatten om bestsellerbøger og folkeafstemninger.

Af JESPER STEIN LARSEN
Publiceret 04-12-2008

I går tog forfatteren Kristian Ditlev Jensen skarpt afstand fra kritikeren Lars Bukdahl, som han kaldte litteraturkritikkens svar på Bjørn Lomborg og "en kritiker, der tit helt overser tidens største litterære bevægelser" i sin foragt for folket.

Bukdahl får dog i dag støtte fra Klaus Rifbjerg, som ikke giver meget for folkeafstemninger om bøger:

»Jeg er enig med Bukdahl i, at den slags mandjævninger er absurde. Hvad er højest: Rundetårn eller et tordenskrald? Om 50 år vil det meste på listen være glemt, flere indslag burde allerede være glemt i dag.«

I et interview i Jyllands-Posten i lørdags kritiserede Bukdahl afstemningen, som han fandt latterlig og populistisk, fordi det ikke for ham giver mening at bede læsere vælge en ud af 100 bøger, når de ikke har læst dem alle.

Han var desuden voldsomt kritisk overfor forfattere som Carsten Jensen, Christian Jungersen og Peter Høeg, som alle ligger i top ti, fordi han mener, de ikke kan skrive.

Merete Pryds Helle har intet imod en folkeafstemning, men synes, det er problematisk, at man blander forskellige kvalitetskriterier.

»Forskellige bøger har forskellige kvaliteter - men nogle gange er det som om, at kritikerne husker, de er kritikere og hvæsser kniven, når de pludselig får en litterær bog i hånden, og så får den hug efter meget høje kvalitetskriterier, mens en bred bog i spalten ved siden af bliver rost for helt andre simplere ting, og så kan man ikke se, at den ene er litteratur og den anden underholdning,« skriver hun.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Links

Lars Bukdahls blog (Dansk)
Weekendavisens litteraturanmelder Lars Bukdahls blog, hvor han bl.a. skriver om Vor tids danske roman og læserafstemningen.

Tue Andersen Nexøs blog (Dansk)
Tue Andersen Nexø er litteraturanmelder på dagbladet Information. Han har været en af deltagerne i debatten om læserafstemningen om vor tids danske roman. Læs hans indlæg i sin blog - og de kommentarer, der kommer.

Skriv en kommentar


Merete Pryds Helle
Merete Pryds Helle er blandt de forfattere, der deltager i debatten om bestsellerlister og kvalitet.
Foto: Mik Eskestad

Artikler
03-12-2008
Forfatter: Bukdahl er litteraturkritikkens Lomborg!
Jeg har altid haft det meget dobbelt med Lars Bukdahl. Han kunne være så god, hvis han gad at slappe af og skrive normalt. Men på mange måder synes jeg, at han er endt som en slags litteraturkritikkens Lomborg. En mand, der er blevet berømt på at gå i modtakt og ved at støje.

29-11-2008
Bestsellerbøger er noget bræk
Kritikeren Lars Bukdahl er heftig modstander af Morgenavisen Jyllands-Postens afstemning om vor tids danske roman, som han kalder latterlig og meningsløs.
Vind bogpræmier
Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Boghallen

Risskov Travel Partner