Sæt Århus er til

»Her, henimod afslutningen, er der ingen ord«, begynder fortælleren. Så følger en historie på 500 sider. Eller snarere adskillige. For hverken tid, rum eller personer er spor entydige størrelser, sådan som Svend Åge Madsen (f. 1939) fører læseren rundt i sit kugleformede spejlkabinet af knap (eller mindst) 400 års Århus-historie.

"Syv aldres galskab" udgør sammen med "Tugt og utugt i Mellemtiden" fra 1976 hovedværkerne i et omfangsrigt forfatterskab, der i sjælden grad gør det meget lille meget stort. Helt præcis og meget detaljeret Århus med alle dens krinkelkroge og særheder, der i bog efter bog efter bog har vist sig at gemme på den ene fantastiske historie efter den anden.

Og til tider også på kryds og tværs af hinanden. For personerne i Madsens labyrintiske verden har det med at optræde i hinandens historier, eller i hvert fald ligne nogen man har hørt om før - ligesom vi her i "Syv aldres galskab" såmænd også møder det mere eller mindre engelske fænomen "Seven Age Madnes".

Men modsat hvad man kan komme ud for hos mange andre fantastiske fortællere og labyrintiske modernister er Madsens forunderlige verden ikke kun farlig og sær, hverken den der genfortælles i litteraturen eller litteraturens egen. Hans Århus med tilliggende univers er også magisk, generøst, underfundigt og sexet - samt ind imellem regulært liderligt - og hans sympati er så udpræget med dem der efter bedste evne forsøger at manøvrere og fortælle videre.

Ikke for ingenting hedder to af hans andre - i alle ordets betydninger - nøgleromaner "Sæt verden er til" (1971) og "At fortælle menneskene" (1989). Der kan kun ske noget ved at forsøge.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Kommentarer

Merete Elisabeth Reedtz
14-01-2009 kl. 13:50

Svend Åge Madsens forfatterskab er helt igennem enestående. Aldrig følger han en strøm, men finder sin helt egen verden, hvor han kan boltre sig i menneskelige rarieteter. Hans univers er ren magi Jeg kom for sent til at stemme, men han skulle uden tøven have haft min. Han har givet mig litterær oplevelse uden sammenligning.

Skriv en kommentar

Vind bogpræmier
Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Boghallen

Risskov Travel Partner