Fra hele verden til alle os

Hvor Korsbæk slutter, tager Ib Michaels verden over. Det er Roskildes bedre borgerskab fra midten af 1950'erne, det er moderskibet for de følgende årtiers selvbiografiske romaner - eller fiktive selvbiografier - og alt ser anderledes ud.

For her er det ikke blot indbegrebet af ærkedansk købstad, det gælder. Det er nok så meget, hvordan den i bund og grund er blevet formet af det fremmede og fantastiske: skelettet af en spansk soldat, som fortællerdrengen finder i baghaven, og som er en del af hans egen familie, det er breve og billeder fra en onkel der slog sig ned på en sydhavsø og blev indfødt gift, og det er titlens fantasibillede, den sorte pige fra dåserne med Tørsleffs vanillepulver.

Lad så være, at indholdet i virkeligheden er et fortyndet erstatningsprodukt, der kun har fjern forbindelse til den ægte vare. Det afgørende er de forestillinger om det fjerne og ukendte, hun sætter i gang.

Romanen, som hun har lagt figur til, er også vende- og omdrejningspunktet i Ib Michaels forfatterskab. Det er her at det personlige erindringsstof, om den utilpassede overklassedreng lige før verden eksploderer i ungdomsoprør, for første gang spændes direkte op imod de foregående reportagebøgers og romaners storøjede dyrkelse af det eksotiske og magiske.

Begge spor har Ib Michael forfulgt i mange senere romaner. "Vanillepigen" viste sig endda at være første del af en trilogi sammen med "Den tolvte rytter" og "Brev til månen", som på det seneste ydermere er fulgt op af ungdomserindringer i "Blå bror"-serien.

Men det er her, både magien, nærværet og perspektiverne ud og videre er allerstørst. Det er samtidig en roman, der på egen hånd anslår en lang række af de temaer, der hver for sig har domineret dansk litteratur lige siden, men som lige ved denne lejlighed gennemspilles med lyrikeren Ib Michaels svulmende sprog, globetrotterens skarpe observationsevne og romanforfatterens fortælleglæde og ingeniørkunst.

Om det er vor tids bedste danske roman, vil og bør til enhver tid kunne diskuteres. Sikkert er det til gengæld, at overordentlig mange af vor tids senere danske romaner ville være utænkelige uden "Vanillepigen", og at hverken Roskilde eller forfatteren har været de samme siden.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Kommentarer

Gurli Agerskov
18-01-2009 kl. 12:42

Ikke den jeg stemte på, men et godt valg. Ib Michael er altid en oplevelse at læse. Jeg elsker hans fantastiske måde at skrive på - et dejligt dansk - en nydelse. Man kan nemt se hans naturbeskrivelser for sig. Man er der bare. Jeg glæder mig til hans næste bog.

Skriv en kommentar

Artikel
18-01-2009
Tak fra Thailand
Ekspertpanelets favorit: Erindringsromanen "Vanillepigen" var Ib Michaels første litterære favntag med sit eget liv, og han var bekymret for, hvad det skulle blive til, da han skrev den.
Vind bogpræmier
Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Boghallen

Risskov Travel Partner