Krigens hyggemor

Ruth Brik Christensen spreder hjemlig hygge og lytter til soldaternes problemer i KFUM's soldaterhjem i krigszonerne i Irak og Afghanistan.

Af STEFFEN STUBAGER
Publiceret 21-12-2009

Rudde, Kufmutter eller bare Ruth Brik Christensen er en 57-årig sønderjyde med hang til at gøre krige bare lidt hyggelige.

På væggene i hendes køkken i Fasterholt ved Brande hænger et hjemmelavet ur af ler, en dreng og en pige af trylledej og et specialdesignet våbenskjold underskrevet af forsvarsminister Søren Gade. Dimser, der vidner om en kvinde, som går så højt op i hjemlig hygge, at selv magthaverne lægger mærke til det.

Ruth Brik Christensen fortæller og fortæller med brændende iver om sit arbejde som udsendt hyggemor i krig for KFUM's Soldatermission. Arbejdet fik hun i 2006. Siden har hun været 18 måneder i Irak og Afghanistan, hvor hun har styret Kuffen - KFUM's soldaterhjem - med kærlig hånd og har nydt at være et lyspunkt i de udsendte soldaters hårde hverdag.


Ruth Brik Christensen
Ruth Brik Christensen fortæller med brændende iver om sit arbejde som udsendt hyggemor i krig for KFUM's Soldatermission.
Foto: Casper Dalhoff

Hun fortæller om dengang, da hun havde bagt en ekstra kasse banankager og sendt kassen med en konvoj til lejren Armadillo uden for Camp Bastion i Afghanistan - et sted, hvor kamptropperne har det ekstra hårdt, lever af feltrationer og - som Ruth Brik Christensen udtrykker det - skider i plasticposer.

»Derude har de brug for, at der er én, der gør lidt ekstra for dem,« siger hun.

En hel kasse bananer
Så var der dengang, da en amerikaner kom ind til hende i Kuffen med en hel kasse bananer. Hun skyndte sig at bage banankager med det samme, men fandt ud af, at hun slet ikke kunne opbevare alle de overskydende bananer. De skulle bare bruges her og nu, tænkte hun, det ville være ærgerligt, hvis de gode frugter skulle gå til spilde.

»Så sagde jeg: "Gud, du må hjælpe mig, jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre." Og så tog jeg et dameblad med i seng om aftenen, jeg læser ellers aldrig dameblade, og slog op på første side, hvor der stod: "Hvis du har for mange bananer, kan du bare mose dem og putte dem i en plasticpose og hælde lidt citronsaft over og lægge dem i fryseren,« siger hun og fortsætter sin historie uden at hive ny luft ind til næste sætning.

»Du kan tro, at jeg stod op og moste alle mine bananer og puttede citronsaft i. Så havde jeg til banankage i lang tid. Det kan man gøre mange soldater glade med i flere lejre. Også uden for Camp Bastion.«

Hjælp til begravelse
Og der var dengang, da en gruppe engelske soldater søgte Ruth Brik Christensens hjælp. Deres soldaterkammerat, som var hundefører, var blevet dræbt. Han skulle lægges i en kiste, og hans sidste ønske var at blive begravet sammen med sin hund, som også var blevet dræbt. Hunden blev brændt på felthospitalets krematorium i Camp Bastion og blev lagt i en lille kasse - en hundekiste. Til hundens kiste skulle de engelske soldater bruge noget blåt stof til minde om deres flag. Her kom den 57-årige sønderjyde ind i historien. Hun ledte og ledte, og til sidst fandt hun en blå dug, som hun skar til og svøbte om den lille hundekiste.

»Soldaterne var lykkelige over, at jeg kunne hjælpe dem. Bagefter spurgte de også, om de kunne gøre noget for mig. Jeg stod og manglede gevinster til et bankospil. De havde noget jeg kunne få. Sådan løber det hele meget godt rundt for mig og mit lille soldaterhjem dernede.«

Men der var også alle dem, som bare pustede ud i Kuffen eller skulle have sat et plaster på et sår. Og dem, der ville tale om deres døde bedstefar eller deres kone, der lige havde født hjemme i Danmark. Der var den engelske soldat, som kom ind til Ruth Brik Christensen i Kuffen og fortalte hende, at »nu gad han altså ikke at være i krig længere«.

»Han var blevet bombet i kamp. Da han fortalte det til sin kæreste i telefonen, grinede hun bare. Måske fordi hun blev forskrækket og manglede ord. Det var meget hårdt for ham,« siger Ruth Brik Christensen .

En uge efter kom den engelske soldat igen på besøg, fortæller hun:

Trøst til soldat
»Han var knageme blevet bombet igen. Han var helt knust. Så lagde jeg en arm om ham og sagde: "Nu synes jeg, at du skal tage hjem. Du overlevede. Vær glad for det." Det lyder måske som en floskel, men det gør altså en forskel, at der er sådan en Kufmutter som mig i en feltlejr.«

Hjemme i Danmark gør Ruth Brik Christensen sig for tiden mentalt klar til et halvt år mere i Afghanistan fra februar 2010. Hun skal åbne et nyt soldaterhjem i lejren MOB Price godt 30 km nordvest for Camp Bastion. Her håber hun på at kunne få en slush ice-maskine stillet op.

»Jeg gad godt se de mennesker, der ser den: "Slush ice! Midt ude i ørknen! Har du slush ice? I 50 graders varme?" Årh, det kunne være så fedt.«

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Kommentarer

Kristian Jensen.
11-01-2010 kl. 16:40

Jeg Stemmer på .Ruth Christensen.

Birthe Lindberg, Bøgevænget 4, 4293 Dianalund.
09-01-2010 kl. 15:19

Er virkelig aaretshelt.

Christina Jo Larsen
09-01-2010 kl. 13:59

Jeg var afsted i PRICE mens Ruth sad som KUFmutter inde i Bastion. Og det var et frirum i mere end én forstand at komme ind til Bastion og få lov til at sætte sig ind til Ruth og bare sidde. Der var altid kage, te og en venlig bemærkning. Og mulighed for bare at sidde for sig selv og få en pause, hvis man havde brug for det. Altid i en dejlig stemning. Vi havde også en aften, hvor vi lavde pige-aften i videorummet og på den måde skabte endnu et frirum. Ruth styrer! PIO, hold 6

Solveig Førrisdahl
07-01-2010 kl. 17:54

Duften af nybagt kage kan få en hver soldat til at føle sig hjemme. Har selv oplevet det i Afghanistan hos Ruth i julen 2008. Den varme hvormed hun møder soldaterne og den omsorg hun føler for dem er meget stor. Hun har et stor hjerte for andre. Derfor giv Ruth jeres stemme og lad hende glæde endnu flere.

Anne Blokdal
07-01-2010 kl. 09:45

Du har hjertet på rette sted.Dit humør og varme giver soldaterne ny energi i den hårde hverdag.

Anna Mortensen
06-01-2010 kl. 20:09

Det er godt der er kvinder som Ruth der gør en forskel der hvor det kan lade sig gøre vi vil bede for dig og dit arbejde når du rejser

Anni Andersen
06-01-2010 kl. 17:43

Tak fordi du bruger dit overskud til at hjælpe andre. Jeg håber du vinder prisen.

John Erlandsen
05-01-2010 kl. 21:16

Hun er absolut berettiget.Gad vide hvormange soldater hun har reddet for depressioner, selvmord, angst osv ???, bare ved at være der og høre på dem . En af dagligdagens ,rigtige helte ,uden tanke for at det er et farligt sted ,hun befinder sig. Absolut min favorit

Kjeld Rasmussen
05-01-2010 kl. 11:17

Fantastisk med uselviske, modige mennesker som gør en stor forskel for mange. Det er en rigtig helt !

Kirsten Rosenlund
05-01-2010 kl. 05:51

Hun fortjener helt klart prisen, med den kæmpe indsats hun gør. En stemme herfra

Mette Jakobsen
04-01-2010 kl. 22:41

Jeg ved, hvilken betydning et soldaterhjem har for soldater, da jeg selv har arbejdet på et. Ruth skal have min stemme!

Hanne Christensen.
04-01-2010 kl. 22:23

Set lyder i høj grad til at det er velfortjent.

Anne Marie Iversen
04-01-2010 kl. 21:53

Hun fortjener det!

Mads Tranborg Gosvig
04-01-2010 kl. 19:56

Ruth var også i stand til at brygge hårdt tiltrængt kaffe i farezonen i Irak, selv under de utallige bombeangreb hun oplevede sammen med soldaterne. Hun har mere mod end de fleste!

Kasper Ruthmann
04-01-2010 kl. 17:25

Hun er bare en dejlig dame. man kunne altid bestille boller til at overraske en fra gruppen på hans/hindes fødselsdag. Iraq 9.

Miki Lund
04-01-2010 kl. 17:04

hun får også min stemme, havde den dejlig oplevelse at møde hende på 2 af mine udsendelser, dejlig dame..

Anne Marie Rasmussen
03-01-2010 kl. 21:20

Du gør det flot, Ruth

Finn Andersen
03-01-2010 kl. 10:00

Hurra for hende. En stor hjælp i krigens hverdag for vore sildater. Ikke mindst at her er der også plads til den åndelige side.

Brit Vibe Smidt
02-01-2010 kl. 15:55

Ruth har altid tid til at lytte, og med sit altid gode humør og stærke personlighed gør hun en forskel for mange mennesker.

Tina Kristensen
02-01-2010 kl. 07:23

Hun fortjener prisen helt klart! Kan huske at hun ogsaa sendte banankage ind til os i Kandahar - og det var knagme en af de bedste banankager jeg har smagt!

Mie Lundsgaard
01-01-2010 kl. 21:32

Ruth er et unikt menneske,der fortjener prisen.

Laurits Mosegaard
01-01-2010 kl. 20:38

Ruth gør et kæmpearbejde for vore soldater i det fjerne, jeg har stemt på hende og sendt opfordring videre til over 100 mail adr.

Hans V. Smidt
01-01-2010 kl. 19:10

Ruth har hjertevarme og overskud og for det bedste frem i andre mennerske. Hun er altid hjælpsom og hendes gode humør smitter altid af,det gør en forskel.

Helga Madsen
01-01-2010 kl. 17:04

En stemme til Ruth, for hendes store indsats, blandt vore soldater.

Gunde Marie Bentin
01-01-2010 kl. 12:48

ruth får min stemme, fordi hun viser næstekærlighed i praksis.

Sigrid Møller
01-01-2010 kl. 02:15

Ruth får min stemme fordi jeg synes, at hun giver vore soldater gode oplevelser i et meget farligt område langt hjemmefra. Jeg kender Ruth og har hørt hendes foredrag som gjorde et dybt indtryk på os alle. Det er så imponerende det du gør.

Dorith Bloss Christensen
31-12-2009 kl. 23:37

Efter jeg har læst hendes en rig oplevelse i både sorg og glæde beretning. Syntes hun har fortjent at have Årets helt for hendes gode gerning. Jeg smile lidt om banan og fået en god tips om banan kan moses og gemmes i fryseren. Ruth er en gæv kvinde og bruge sit liv til at gøre og opmuntre soldater.

Henriette Öberg
31-12-2009 kl. 14:39

Ruth, dig er der hjertevarme og krudt i. Dit engagement for andre er ikke til at ta fejl af, så det ska du ha tak for og held og lykke med det nye sted. Håber du slipper at skide i plastikposer! Gud og en "sluch-ice" maskine må väre med dig!

Niels Rønnest
31-12-2009 kl. 10:43

En kold "Slush ice" med hjertevarme ord fra Kufmutter Ruth. Det er uundværligt i verdens brænpunkter.

Maria Wad Falk
31-12-2009 kl. 00:19

Ruth har helt sikkert fået min stemme! Jeg har hørt om den hjertevarme Kufmutter fra kollegaer. Jeg skal selv til ISAF august 2010, så jeg sætter personligt stor pris på at ildsjæle, som Ruth er med til at hygge om os soldater og gøre hverdagen lidt bedre. :)

Kristian Hvergel
30-12-2009 kl. 23:30

Det er dejligt med nogle mennesker der vil gøre en forskel for vores danske soldater.

Steen Nielsen
30-12-2009 kl. 21:39

Helt klart - en stemme på Ruth som årets helt.

Jørgen Lundsgaard.
30-12-2009 kl. 21:26

Ruth gør et kæmpearbejde for soldaterne i udlandet.

jonas andersen.
30-12-2009 kl. 20:05

jeg mødte Ruth i Afghanistan. hun gør virkelig dagen/dagene meget bedere når man er udsendt. det var vildt hyggeligt at komme ind forbi Ruth i camp bastion og få en sodavand eller en kop kaffe. hun er mere end guld vær.

Kaj Thomasen
30-12-2009 kl. 18:02

Jeg vil gerne stemme på Ruth, for det hun gør og står for er ret så flot.

Birthechr
30-12-2009 kl. 17:11

Ruth får min stemme.

L.Bulow
30-12-2009 kl. 14:02

En stemme til Ruth, hilsen fam. Bulow/Cairo.

Michael Preston
30-12-2009 kl. 11:35

En stemme til Ruth! Årets helt.

Malene Preston
30-12-2009 kl. 11:34

Helt klart årets helt! Tænk hvis vi havde flere som Ruth. Nu er vi så heldige at have Ruths søster som nabokone og man kan virkelig se og mærke at de er i familie:-)

Kirsten Hildiing
30-12-2009 kl. 00:07

Jeg vil med glæde give min stemme til RUTH for den kæmpe ind-sats hun lægger for dagen! Min absolutte tilslutning til denne gæve pige!

Gudmund Jønsson
29-12-2009 kl. 23:09

Du er en af hverdagens helte

Verner Sørensen
29-12-2009 kl. 22:14

Jeg stemmer på Ruth fordi hun bliver ved med at udøve heltegerning.

Hans Jensen Lund
29-12-2009 kl. 21:59

Jeg vil gerne give dig min stemme for det arbejde du har udført for vore soldater tak for det.

Hans Sørensen
29-12-2009 kl. 20:30

Jeg vil gerne give dig min stemme på grund af det gode arbejde du gør for soldaterne i Afganistan. Hans Sørensen Sognerepresentant for soldaternes venner i Bredsten

Mette Egebjerg Vestergård
29-12-2009 kl. 19:48

Ruth skal have "prisen" fordi hun altid er glad, ser det bedste i alt og alle. Står aldrig i vejen for at give en ekstra hånd. Hun lever og ånder for at hjælpe andre og sætter gerne sig selv til side. Hun er noget af det mest positive menneske jeg har mødt.

Rikke Kuur
29-12-2009 kl. 19:32

Ruth er helt klart for sej.. Alle ved hvem kufmutter er, og hvor de skal gå hen hvis de mangler et knus.. Hun har min og min families stemme..

Kirsten og Anker Nielsen.
29-12-2009 kl. 18:38

Hun gør en stor forskel for soldaterne. har tid til at høre på dem, og hjælpe dem, og hygge om dem.

Søren Jørgensen
29-12-2009 kl. 16:57

Ruth er en ener som vi ikke kan undvære og en af dem som ikke dør ved et uheld.

Jes Nissen Sønderborg
29-12-2009 kl. 16:25

Ruth gør bare en forskel.

Kaj Ivan Graversen
29-12-2009 kl. 16:19

Jeg hørte udsendelsen i radioen og har nu læst ovenstående artikel. Jeg har selv været soldat for mange år siden, men har aldrig været i krig. Alligevel kan kan som værnepligtig langt hjemmefra godt føle sig ensom og langt hjemmefra. Mine erindringer of erfaringer er intet at regne imod det, som vore soldater i krigsconerne oplever. Derfor er en hverdagens engel som Ruth en ubeskrivelig støtte for de unge mennesker i deres farefyldte hverdag. Det kræver stor psykisk indsats, at være "mor" for de unge mennesker og lægge skulder til de tårer der blandt kammeraterne bliver grædt, når et ungt menneske mister livet på slagmarken. Ruth´s indsats er af uforståelig stor værdi, og hun bør være den rette til at få "prisen".

Arne Trend-Poulsen
29-12-2009 kl. 14:41

Tænk sig om Danmark var fyldt med helte som RUTH. Helt afgjort min stemme

Inger Møller
29-12-2009 kl. 14:11

Jeg synes Ruth er en gæv pige der har hjertet på det rette sted

Poul Nielsen
29-12-2009 kl. 12:25

Det lyder rigtig godt. Her er en rigtig helt - i hverdagen - hver dag.

Tove Lis Schmidt Hansen
29-12-2009 kl. 11:49

Jeg har hørt Ruth fortælle to gange om sit liv i Afgahnistan.Det er bare så godt det hun gør, at hun SKAL vinde.

Peter Pahl
29-12-2009 kl. 08:05

Du har fået min stemme Hilsen Kokken i Camp Olaf rye, Kosovo

Anne Dorthe B. Nielsen
29-12-2009 kl. 07:34

Hun er helt sikker en ildsjæl, der arbejdede fra hun stod op til hun gik i seng.Der er ikke mange der kunne bage en kage et par timer efter man er ankommet til et krigs område.

Kristian Hansen, Vorbasse
29-12-2009 kl. 00:37

Jeg vil gerne anbefale at man stemmer på Ruth. Jeg har ikke selv oplevet hende som alle udsendte, men mange har fortalt om Ruth og hendes "hjertevarme" overfor alle udsendte soldater både danske og fra andre nationer. Hun er også parat til at tage afsted igen, ikke for egen vindings skyld, men fordi hun gerne vil være en "tjener" som har omsorg og udstråler næstekærlighed. Så giv Ruth din stemme. Hejnsvig - Vorbasse4 Soldatervernneforening.

Torben Iversen
28-12-2009 kl. 22:17

Ruth er en sand helt. Hun har udført et fantastisk arbejde blandt vore udsendte soldater. Jeg håber, hun vil vinde. Hun har gjort det, som andre kun kan drømme om.

Mai-Britt S.R.
28-12-2009 kl. 20:56

Jeg stemmer på Ruth!!! Ikke fordi jeg selv har oplevet hende, men fordi jeg har hørt så mange levende beretninger fra udsendte soldater, som har mødt hende, og tydeligt kunne mærke, hvor mærkbar en forskel hendes tilstedeværelse har gjort for dem. Selv tænker jeg tilbage på nogle af hendes kollegaer herhjemme som jeg har mødt, da jeg 'gik til soldat'. De var gjort af lignende stof, og har haft stor positiv betydning for mange soldater gennem årene. En anerkendelse af den humanitære indsats KF'en yder overfor vores udsendte soldater.

Marianne Sommer
28-12-2009 kl. 12:29

Jeg håber, at Ruth Brik vil vinde denne afstemning - for hun er et dejligt hjertevarmt menneske, der brænder for at være noget for andre mennesker og især for "sine soldater" - når de er langt hjemmefra. Hun er en af HVERDAGENS STORE HELTE, som fortjener et skulderklap og som vil kunne gøre en masse godt med pengene. OG selvfølgelig skal hun da have en slush-ice-maskine med sydpå :)

Elin Dahl Østermark
28-12-2009 kl. 11:41

Hvis jeg havde ret til at hænge valgplakater op i Danmark, Irak og Afghanistan lige nu gjorde jeg det og ingen tvivl om at Ruth ville vinde.Ikke bare i hendes uvurderlige arbejde i soldatermissionen er hun hverdagens helt. Før hun blev ansat her var jeg vidne til at hun var hverdagens helt blandt psykisk udviklingshæmmede. Hun har en indlevelses evne som gør at hun formår at være lige der hvor mennesker er i deres liv lige nu! Mennesker som Ruth har vi stor brug for i vores samfund. For hvor mange gider egentlig spilde ret meget af deres tid på at kæmpe for at andre har et godt liv? Jo det gør Ruth!!! Hvis hun vinder prisen er jeg sikker på at pengene ikke vil gå op i hat og briller. Nej,hun vil i stor ydmyghed bruge dem til at forsøde de soldaters liv som kæmper en daglig kamp for verdens freden. Så min opfodring er: "Stem på Ruth og soldaterne."

birgitte christiansen
28-12-2009 kl. 01:05

lyder til at være den helt rigtige at belønne med denne fornemme pris

Jimmy
27-12-2009 kl. 21:28

Syntes at man skal give Ruth denne pris, for det kæmpe arbejde hun laver for de udsendte soldater. At hun giver dem et sted hvor de alle er lige, hvor de kan komme ud med det der ligger dem på sinde, ja listen er lang over hvilke argumenter man kan komme med. Men at hun gør et kæmpe arbejde, tror jeg ikke nogen er i tvivl om derude. Så giv hende din stemme....

Anna og Kaj Engedal
27-12-2009 kl. 15:51

Ruth bør vinde - hun gør alt for de kære soldater, uden at tænke på sig selv.

Civil Rephold
23-12-2009 kl. 20:28

vi kender Ruth fra Afganistan (camp Bastion) i foråret, vi var nede at lave PMV, fantastisk service på KFUM, altid kage og kaffe og et utroligt godt humør hos Ruth,det var både kl 6 morgen og kl 23 aften :-)

Inger og Børge Petersen
23-12-2009 kl. 16:43

Ruth er bare sej, hun bør vinde, Hun spreder så megen glæde hos soldaterne i Afghanistan, og er dem til stor hjælp og trøst.

Sonny Elniff
22-12-2009 kl. 14:38

Jeg kender Ruth fra Irak Hold 9. Mit første møde med hende var da jeg stod i Piranha motor til over begge øre, Ruth kom kørende på mountainbike i sommerkjole og blomst bag øret og kommenterede arbejdet på kækt jydsk. Hun tog sig godt af os, og der blev kræset om soldaterne. Hun gjorde det godt for os alle, og skabte hygge og gjorde det lidt mere hjemmeligt. Så tak for dit gode sind Ruth ;-).

Else Due - Hansen
21-12-2009 kl. 21:20

Ruth er min søster. Altid har Ruth drømt om, at få lov til at yde en ekstra indsats. Det har hun så gjort i mange år inden for familie og vennekredsens rammer. Nu er hendes børn store. Det er en fornøjelse at opleve, at hun nu, inden for de rammer hun har, nu rigtig kan få lov til at udfolde sit kæmpe helt specielle talent. Hun er en stor menneske kender, med masser af humoristisk sans, og så har hun en stor viden, som gør, at hun møder hvert enkelt menneske med lige stor værdighed. Det har jeg med stor glæde ofte oplevet, når jeg har været sammen med Ruth. En evne som hun erhvervet i det liv Ruth har levet. Tak for en god artikel.

Skriv en kommentar

Blå bog
Alder: 57 år

Beskæftigelse: Arbejder som diakon - kristen socialpædagog - på et bofællesskab for folk med særlige behov og holder foredrag om KFUM's soldaterhjem i hele landet. Fra februar til juli 2010 skal hun med KFUM's Soldatermission til Afghanistan igen.

Bopæl:Fasterholt ved Brande
Indstilling:
Adskillige læsere har foreslået soldater, læger eller andre udsendte i Afghanistan som årets Helt 2009. Juryen har valgt at nominere alle udsendte danskere som en samlet gruppe repræsenteret ved Ruth Brik Christensen for hendes arbejde på soldaterhjem i Irak og Afghanistan.
Hvad er en helt for dig?

»En helt for mig er en, der kan komme og række mig en hånd, når jeg har det rigtigt hårdt.«

Artikler
25-10-2010
Et vigtigt skulderklap
Årets Helt 2009, Ruth Brik Christensen, har benyttet sig af de muligheder, som titlen gav hende. Ikke så meget til fordel for sig selv, men for de danske soldater i Afghanistan.

09-01-2010
Hyggemor blev Årets Helt 2009
Mere end 12.000 danskere var med til at bestemme vinderen af Årets Helt 2009.
Vind bogpræmier
Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Boghallen

Risskov Travel Partner