»Jeg ville jo ikke miste min mor«

I en syg mands hoved skulle Daniella Larsens mor have været hængt en morgen i 2008. Hvis den dengang 13-årige pige ikke havde været hjemme, havde han formentlig fået sin vilje.

Af Jens Ehlers
Publiceret 23-12-2009

Onsdag den 15. oktober sidste år var familien Larsen ekstra tidligt oppe. Der var sygemeldinger i familiens rengøringsfirma, så faderen, Ole Larsen, var kørt tidligere end normalt fra hjemmet i Tureby ved Køge.

Det var midt i efterårsferien. Lillebroderen, Oliver, var på koloni, og Daniella Larsen på dengang 13 år var alene hjemme med sin mor.

I forældrenes soveværelse lod hun tegnefilmene på Disney Channel indlede endnu en dvask feriedag med en ridetur på hesten Scarlett O'Hara som højdepunkt.

Kl. 7 bankede det på hoveddøren.

»Jeg hørte min mor sige hej til en mand. Jeg lagde ikke rigtig mærke til andet, før jeg hørte hende nærmest græde og skrige på samme tid. Manden lød gal og sagde, hun skulle finde et spejl, så hun kunne se, hvor dum hun var,« husker Daniella Larsen.


Familien Larsen
Familien Larsen har skiftet tremmerne i gelænderet ud med plader. »Nu er der ikke nogen, der kan hænge fast,« siger Betina Larsen, som nær var blevet hængt i trappeopgangen sidste år. Fra venstre Daniella, Ole og Betina Larsen.
Foto: Stine Larsen

Hun genkendte stemmen. Den 48-årige mand havde tidligere arbejdet i firmaet og også passet familiens have. Men sådan her havde hun aldrig oplevet ham før.

»Jeg blev rigtig bange, og jeg lagde mig helt fladt ind under dynen. Jeg ville jo ikke opdages. Så hørte jeg en lyd, som når man saver i træ. Det lød, som om han sagde "Stik hovedet ind under" - så jeg troede, han ville save hendes hoved over.«

En løkke om halsen
Rædselsbilledet gav hende mod til at løbe ud på trappen mellem de forskudte plan. Nederst stod moderen, Betina Larsen, som en dødsdømt med et reb om halsen. Rebets anden ende var trukket omkring trappegelænderet på første sal. Det var det grove reb mod træet, der havde lydt som en sav.

»Da Daniella kom ud, blev han simpelthen så chokeret over, at der var andre hjemme. Og så tog Daniella rebet af min hals. Jeg var jo blevet truet til at vælge enten rebet eller den kniv, han havde taget i køkkenet. Jeg valgte rebet, for det gjorde nok ikke så ondt,« fortæller den nu 44-årige Betina Larsen.

Men mareridtet var kun lige begyndt. Mens manden så passivt til, kunne Daniella trække moren ind i soveværelset. Hun ville have spærret døren, men nåede det ikke, før manden havde kastet sig over den magtesløse kvinde på gulvet.

»Han holdt kniven helt op mod hendes hals, og der begyndte jeg at skrige. "Hold kæft!" råbte han og pegede kniven mod mig,« siger Daniella Larsen.

Datteren flygtede
Betina Larsen blev igen slæbt ud til galgen. Samtidig flygtede hendes datter ud på badeværelset. Katten var somme tider blevet lukket ud på garagetaget herfra. Nu kunne det skrå vindue i taget blive en flugtvej, tænkte hun. Knapt var det åbnet, før hun igen hørte fødder nærme sig.

Hun knælede på gulvet og pressede dørhåndtaget opad. Den svære efterfølger lagde kræfterne i den modsatte vej.

»Der var ikke en lyd i huset, så jeg kunne høre hans vejrtrækning derude. Pludselig gav han slip. Jeg tænkte, at nu tog han nok tilløb, men han gik ned ad trappen. Så kravlede jeg ud på garagetaget og løb over til genboen. Først da brød jeg sammen.«

Genboerne ringede til politiet, som ankom kort efter. Ligesom Ole Larsen, der havde fået et kort, angstfyldt opkald fra sin kone, allerede da gerningsmanden gik ind i huset.

Hvad der skete derinde efter Daniellas flugt, har familien fået fortalt i retten.

Forslået og livløs
Pistolerne var trukket, da de to betjente havde tvunget sig ind ad kælderdøren. De fandt manden med ryggen til, trampende igen og igen med flad fod i ansigtet på den stærkt forslåede og livløse kvinde på trappen.

Øjnene stod åbne, men blikket var tomt. Han havde forsøgt at hænge hende igen, men rebet var for løst, og hun var styrtet ned på trappen på ryggen.

»Jeg var klinisk død, da de fandt mig. Politiet har fortalt, at de faktisk havde opgivet mig for at koncentrere sig om gerningsmanden. Men da de lagde mig ned på gulvet, begyndte jeg at trække vejret,« siger Betina Larsen.

Hun lå i koma i to dage. Lægerne vurderede, at hun havde været få minutter fra en alvorlig hjerneskade eller døden. Nu er hun sluppet med mindre skader såsom svækket hukommelse, koncentrationsbesvær og muskelsmerter i den ene side af kroppen.

»Men det er noget, jeg kan leve med,« forsikrer hun.

Tvivler ikke på heltedåd
Betina Larsen tvivler ikke på sin datters heltedåd.

»Daniella siger altid "Årh, mor, hold op. Det ville alle da have gjort." Det tror jeg ikke. Hun er skyld i, at jeg er her i dag, og jeg er simpelthen så stolt over, at hun er min datter,« siger Betina Larsen og smiler til den nu 15-årige pige ved hendes side.

Ser du dig selv som en helt, Daniella?
»Ja, på en måde. Jo mere, folk snakker om det og nu, hvor jeg er blevet nomineret, kan jeg godt se, at jeg har gjort noget stort. Det gør mig stolt. Jeg ville jo ikke miste min mor.«

Skizofren gerningsmand
Gerningsmanden blev i september idømt anbringelse på ubestemt tid. Han lider af skizofreni og var kort inden drabsforsøget stoppet med at tage medicin. Han havde tvangstanker og forvekslede formentlig Betina Larsen med en anden kvinde. Manden har anket dommen.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Kommentarer

mahmoud hussam el-khaled
10-01-2010 kl. 23:08

godt klaret danielle

Jan Hansen
10-01-2010 kl. 18:45

Er der noget størrer end at redde sin mor fra døden?

Torben Lund
09-01-2010 kl. 13:19

Et mesterværk af Daniella! Det er sgu en dejlig datter du har Betina. Ikke mange 13 årige ville have handlet på den måde. Godt at se at du har det meget bedre. Hilsen Lines far Torben. Greve. (ven af Britt)

Betina Larsen
08-01-2010 kl. 17:53

Jeg vil gerne takke alle som har givet kommentar til vores datter DANIELLA LARSEN. Tak for støtten, vi håber at I alle har valgt at stemme på en af de normineret( vi anbefaler at I stemmer på DANIELLA LARSEN), og vi håber alle sammen at I har haft et godt nytår. De bedste ønsker fra Betina Larsen(Daniellas mor)

Susanne Franch
02-01-2010 kl. 18:52

Du er en pige, som enhver mor ville være stolt af at kalde sin. Du er helt, helt fantastisk, Daniella. Til Betina: Du kan være stolt af din datter, og det er jeg sikker på, du er. Men du kan også være stolt af dig selv, for uden det gode hun har fået af dig, var hun ikke blevet så fantastisk. Hilsen fra en mor med en lige så fantastisk datter. Susanne Franch.

Heidi Falkenstrøm
01-01-2010 kl. 21:24

Kære Daniella. Super sejt, flot af dig, at hjælpe din mor, vi synes du er en meget klog pige, håber du har det godt - vær stolt af dig selv, mange knus og tanker til dig med håb om en god fremtid. Mange hilsner Mathias og Heidi Falkenstrøm

Henrik K. Schou
01-01-2010 kl. 17:23

Daniella fortjener at vinde. Hendes indsats for at redde moderens liv er uvurderlig. De bedste ønsker om et godt og lykkebringende nytår til hele familien Larsen.

Dorte Hansen
31-12-2009 kl. 16:34

Dejligt at i har hinanden... Trods alt som er sket.. Godt nytår

Jonas Røjkjær Larsen
30-12-2009 kl. 22:15

En helt kan ses på mange måder, men når du reagere som du gjorde er større en folks fantasier om helte. Hvad man ikke ville gøre for at have en Brøkdel af dit mod. Mirakler er ikke altid direkte fra gud men også gennem mennesker som dig. Min forlovede og jeg håber du får titlen som Årets helt.

Karina Jensen
30-12-2009 kl. 19:58

Karina Jensen Jeg stemmer helt sikker på dig Daniella, fordi det var så godt handlet og reageret, takket være dig er din mor her idag... derfor bør du vinde prisen og håber også andre kan se hvordan man skal handle SUPER GODT DANIELLA. karina

Brian og Birgitte
30-12-2009 kl. 17:29

Hvor mange teenage-børn (13 år) ville kunne tænke så strategisk i en særdeles presset situation ??. Et glimrende eksempel på et menneskes opholdelsesdrift (overfor sin mor) og ikke mindst en loyalitet af dimensioner. At tage et spring fra første sal, er alene en bedrift i sig selv. Daniella er værdig til at vinde.

mie andersen
30-12-2009 kl. 15:51

super godt gået. Man når nok ikke at tænke inden man handler, flot flot flot. mie og jens

Lone Simonsen
29-12-2009 kl. 12:38

Daniella får min stemme fordi jeg tror at mange andre ville gå i panik og ikke være i stand til at tænke så klart som Daniella . SUPER GODT GÅET.

Preben Rasmussen
28-12-2009 kl. 23:03

Daniella får min indstilling som årets helt da hun har bevaret ro og overblik i en særdeles kritisk situation. Hun er en godt foregangsbillede for andre om at bevare selvkontrol, når det ser mest kaotisk ud. En flot præstation som kun de færreste kan udføre. En beundringsværdig handling som fortjener en smuk titel som: Årets Helt

Benjamin Olsen
28-12-2009 kl. 22:52

HUN ER FOR SEJ;)...

Anette Jensen
28-12-2009 kl. 12:44

Daniella er min favorit til titlen og får min stemme. Rigtig mange mennesker ville være blevet handlingslammede af angst i situationen, men Daniella handlede og redede Betinas liv - imponerende. Anette Jensen, psykolog

Benjamin Adam Mann-Nakel
28-12-2009 kl. 12:37

Gal historie, blev helt bange for at hun døde eller noget andet uhyggeligt!

Betina Larsen
27-12-2009 kl. 23:09

Hej Daniella Du er en stor helt i vores familie, og specielt for mig. Mit liv og dermed også vores familie´s liv havde været meget anderledes idag hvis ikke du havde været hjemme denne dag. Endnu engang tak for livet. Knus Mor

hanne vegeberg
27-12-2009 kl. 17:55

Det er helt utroligt, jeg gad nok vide hvor Daniella har fået sine kræfter fra. Selv om jeg gerne så vi havde været denne frygtelige historie for uden.Hvis noge fortjæner at blive årets helt er det klart dig Daniella Hanne

Villy O. Christensen
27-12-2009 kl. 16:14

Hvis ordet helt skal i brug, må det så absolut være i dette tilfælde. Flot Daniella.

Lis Hansen
27-12-2009 kl. 13:11

Kære Danilla . Jeg ved at piger på 13 år har mange ting i hovede og spiciel dig som er så omsogsfulg dine tanker er også meget på både din hest og kat ja og så din familie vi ved jo at du er en ørn til at se efler din bror.. Mange knuz fra Lis og Karsten

Jette & Mogens Larsen
24-12-2009 kl. 11:55

Kære Daniella Vi er alle meget stolte af dig, men havde gerne været denne frygtelig historie foruden. Knus fra Morfar og Mormor

Jan Exendahl
24-12-2009 kl. 03:30

Daniella er min personlige helt, det er alle der uselvisk redder/hjælper andre, men Daniella har optrådt helt utroligt, der hvor mange andre ville have gemt sig af angst. Derfor bør Daniella helt klart vinde. God jul til dig og dine forældre.

Christina M. Collin
23-12-2009 kl. 20:21

det er så flot gjort a en pige på 13 år...en flot reaktion!!! tænk at kunne tænke så hurtigt i den alder...syntes helt klart a daniella ska vinde!!

Eva Nielsen
23-12-2009 kl. 18:19

Det var stærkt gået

Line Kristensen
23-12-2009 kl. 14:42

Daniella fortjener titlen som årets helt fordi, hun reagerede som 1/10 ville gøre.. Hun er grundet til at hendes mor stadigvæk lever idag. Hun har haft en hård tid efterfølgende, men hendes familie og hende er kommet sig, og lever en så normal hverdag som muligt. Hendes forældre er meget stolte over hende, og jeg synes det er meget flot at hun er bandt de 10! det er en super artikel, som virkelig fortæller om den dag i oktober sidste år. Hilsen Line Kristensen

Skriv en kommentar


Daniella og Betina Larsen med Ole Larsen i baggrunden.
Foto: Stine Larsen

Blå bg
Alder:15 år.

Beskæftigelse: Skoleelev, 9. klasse.

Bopæl: Tureby ved Køge

Citat fra indstillingerne:
Det er meget flot, at en pige på bare 13 år prøver at redde sin egen mor, der er ved at blive hængt, for derefter at hoppe ud ad vinduet for at hente hjælp (.) Hun ville jo aldrig have kunnet hjælpe sin mor mod denne mand, hvis hun var blevet i hjemmet. Jette Flarup Winther, Solrød
Hvad er en helt for dig?

»Så tænker jeg på Superman. En helt er en, man kan se op til, og en, som har gjort noget godt for andre.«

Vind bogpræmier
Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Boghallen

Risskov Travel Partner