Han nåede frem før isbjørnene

Redningshelikopterne var vendt om, men kaptajn Bo Basse Mortensen fortsatte eftersøgningen af to forulykkede piloter i isfyldt hav ved Canada. Efter 16 timer fandt han dem.

Af Jens Ehlers
Publiceret 24-12-2009

Det var jo helt utroligt, at vi kunne finde dem. Og at der ikke skete dem noget. Helt utroligt.«

Han siger det igen og igen. Miraklets ydmyghed præger stadig den 56-årige Bo Basse Mortensens stemme nu ét år efter, at den erfarne kaptajn med besætning kom to nedstyrtede piloter til undsætning på en isflage ved Canada.


Bo Basse Mortensen
»Jeg ser det for mig mange gange, hvordan vi fik øje på dem, og hvordan vi tog dem om bord. Jeg er meget glad for, at vi gjorde det,« siger en rørt Bo Basse Mortensen om sin sensationelle af redning af en forulykket dansk pilot og hans makker fra en isflage i Canada. Her er han fotograferet ved Atlanterhavet nær sit hjem i Conception Bay South på New Foundland.
Foto: Rhonda Hayward

Efter 16 timers eftersøgning. I mørke og 20 graders frost. Og om kap med vintersultne isbjørne.

»Helt utroligt.«

Rejetrawleren "Atlantic Enterprise" havde kurs mod syd efter ugers fiskeri i strædet mellem Canada og Grønland. Lastrummet kunne tage endnu to-tre dages fangst, inden skibet satte kursen mod hjemhavnen Harbour Grace på Newfoundland. Det var den 7. december 2008. Trawlet var sat ud, og kaptajn Bo Basse Mortensen havde netop overtaget aftenvagten, da satellittelefonen bippede på broen. Det var den canadiske redningstjeneste.

Et lille Cessna-fly med to piloter havde kaldt "Mayday", fordi begge motorer var gået i stå. Piloten havde opgivet sin sidste position til 180 sømil - eller 330 km - fra "Atlantic Enterprise", men skibet og dets 30 mand store besætning var den nærmeste hjælp.

En umulig opgave
»Jeg tænkte, at det blev næsten umuligt at finde dem i live. Bare kulden - det frøs 20 grader - og det blæste lidt,« husker Bo Basse Mortensen.

»Men selvfølgelig ville vi gøre, hvad vi kunne. Vi skulle lige skulle hale trawlet hjem, det tog en halv time, og så var vi på vej.«

Hans bornholmske opvækst hænger stadig ved i sproget, selv om det er 28 år siden, at Bo Basse Mortensen rejste fra solskinsøen for at fiske rejer fra Grønland. Og siden fra Newfoundland, hvor familien og dens seks børn slog sig ned i 1989.

Maskinen kørte på fuld kraft, men i modstrømmen skød "Atlantic Enterprise" kun ringe fart ud i mørket og snebygerne. Det var ud på natten, da det nåede positionen. I luften kredsede flere fly og redningshelikoptere, og lyskegler fra projektører strøg over vandet. Også fra "Atlantic Enterprise". Men de fandt intet fly og ingen piloter. Fra redningstjenesten i Halifax kom en ny position, der blev opsøgt. Også uden resultat.

I Halifax formodede man, at flyet ville kunne svæve omkring 28 km uden motorer og gættede på en tredje position.

»Vi nærmede os udmundingen af Hudsonstrædet, som fryser til om vinteren. Det gav os håb. Hvis de var styret i den retning, var der en lille chance for, at de kunne overleve på isen. Hvis da ikke isbjørne kom før os. Der er mange, og de er sultne her om vinteren. Bare to uger efter gik der tre lige ved siden af os, mens vi fiskede,« fortæller Bo Basse Mortensen.

Det var morgen, da de nåede frem, og "Atlantic Enterprise" sejlede nu i is. Alene. Eftersøgningsflyene var fløjet hjem.

»Man skulle tro, at eftersøgningen helt var indstillet. Men det havde vi ikke hørt noget om fra Halifax.«

Prikker i det fjerne
Solen stod op på en helt frostklar himmel, mens skibet kredsede nogle kilometer fra positionen. Kaptajnen afbrød en samtale med Halifax, da et af de canadiske besætningsmedlemmer tog kikkerten fra øjet:

»Der er noget derude. Jeg ved ikke, hvad det er,« udbrød han.

»De synede ikke af mere end svovlet på en tændstik. Vi sejlede tættere på og kunne se to skikkelser i røde dragter stå på en isflage og hoppe og fægte med armene. De var ved godt mod,« husker Bo Basse Mortensen.

Den omkring 25 gange 30 m store isflage havde spor efter et landingsstel, men Cessna'en var væk. Bo Basse Mortensen turde ikke sejle tæt på af frygt for, at isen ville knække, så trawlerens gummibåd hentede de rødklædte mænd om bord. Underafkølede, men uskadte på nær nogle mindre forfrysninger på fødderne. Efter 16 mørke timer alene på isen.

Tårevædet situation
»Det øjeblik har jeg set for mig mange gange siden. Det var jo helt utroligt, at der ikke var sket dem noget. Jeg tror, at tårerne var fremme hos alle mand om bord.«

Glæden på "Atlantic Enterprise" blev ikke mindre, da det gik op for den ene pilot, at han var blevet reddet af en landsmand.

Den 45-årige Troels Hansen, dansk luftkaptajn bosat i Gøteborg havde købt Cessna-flyet i Ohio, USA, og fået hjælp til hjemflyvningen af sin ven, den australskfødte pilotaspirant Oliver Edwards-Neil på 25 år. De var lettet fra Warbush i Canada og havde kurs mod Grønland - mod en af mange mellemlandinger - da motorerne tabte olietryk og gik i stå over havet.

De nødlandede ved isflagen og nåede kun at iføre sig overlevelsesdragter, inden flyet sank.

Bo Basse Mortensen mødte Troels Hansen i skibets hospital.

»I medierne havde man fortalt, at de to formentlig var omkommet, så jeg spurgte Troels, om han ikke ville ringe hjem. Jeg trykkede nummeret, og det var hans datter, der svarede. Da brød han sammen. "Pappa lever, pappa lever," græd han. Ja, vi græd vist begge to.«

Efter blot en time på trawleren hentede en redningshelikopter Troels Hansen og Oliver Edwards-Neil ind til hospitalet i Iqaluit i Canada. Bo Basse Mortensen har i dag jævnligt kontakt med Troels Hansen via e-mail, og i maj i år mødtes de to igen på "Atlantic Enterprise" under et værftsophold i Fredericia.

»Han brød sammen, så snart han gik op ad landgangsbroen. Jeg kan godt sige dig, det var et stort øjeblik. Han siger også altid, at jeg har reddet hans liv, og at han ikke ved, hvordan han skal takke mig. Og jeg svarer "Troels, for søren. Vi gjorde jo bare det, vi skulle",« lyder det ydmygt fra den garvede kaptajn.

Ser du dig selv som en helt?
»Det synes jeg ikke, men jeg er nok en helt i deres øjne. I dag tænker jeg meget på, at vi alle sammen var heldige med, at det gik, som det gik. Dem i Halifax var heller ikke helt dumme, når de så præcist kunne sige, hvor vi skulle lede.«

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Kommentarer

Laszlo H.K.
12-07-2011 kl. 09:59

Det var en utrolig fin innsats. Ja, han fortjener æren.

peter krogh frausing
28-10-2010 kl. 21:25

helt utroligt wauw du er ikke bare årets helt du er dette årti`s helt. det er en heltedåd der vil noget du fortjener prisen

Svend Pilgaard Møgelbjerg
20-05-2010 kl. 23:41

Syntes det var en fantastisk præstation Bo Basse Mortensen gjorde,det er det mest enestående jeg har oplevet,denne vilje og ALDRIG at give op,det er så FANTASTISK det ikke kan beskrives,synes Bo Basse Mortensen skal tildeles den størte hyldest og MEDALJE der kan gives."VILJEN TIL AT VILLE,ER EVNEN TIL AT KUNNE,KUN DEN DER GIVER OP ER EN TABER" TAK!

Preben Bech Andersen
20-05-2010 kl. 21:33

Har lige set udsendelsen i fjernsynet, fantastisk,rørende menneskelig gå på mod,en mand der ikke ville give op, STORT

Michael Hjulskov
20-05-2010 kl. 21:22

En rigtig helt i mine øjne. Jeg laver en fanside på facebook

Niels Løhde Nielsen
13-01-2010 kl. 09:58

Efter jeg har set og hørt lidt mere trækker jeg mine positive skriverier tilbage. Manden er ikke til at stole på!!!

Sonja Lomholt-Farrell
08-01-2010 kl. 23:26

We are so proud of you and your crew, You will always be our hero!!!

Bodil Beeken
08-01-2010 kl. 14:40

En utrolig historie ,og så er den sand!! At sejle en sådan omvej,for at redde et par mænd ,der delvis var "afskrevet" , det kan man kalde en helt. Han fortjener æren.

Jørgen Bruun Damgaard
08-01-2010 kl. 10:39

En sej dansker, dem skulle vi have nogle flere af.

Thomas Warming
07-01-2010 kl. 16:38

Helt utrolig uselvisk.

Mariann Lomholt-Evans
07-01-2010 kl. 05:15

you truly are deserving of this title, I hope everyone can see that!

Helle Caspersen
06-01-2010 kl. 18:36

Det er den heltehistorie der gav mig gåsehud. Derfor synes jeg Bo Basse Mortensen skal indstilles som årets helt. mvh Helle Caspersen

maria sonne
06-01-2010 kl. 12:11

fantastisk og rørende gerning, flere mennesker som dig i denne verden,tak!

Inge-Lise
05-01-2010 kl. 08:18

Jeg syntes at Bo Basse Mortensen skal indstilles,fordi at han ikke gav op,det var fantastisk at han fortsatte eftersøgningen.

M. Christensen
04-01-2010 kl. 16:59

Sådan gør en rigtig "gammeldags" sømand

Jørgen Ledet
04-01-2010 kl. 12:36

En rigtig sømand, der tænker, SØG OG DU VIL FINDE. Jeg har selv sejlet på CANADA og Grønland, det er et barsk farvande.

Søren
03-01-2010 kl. 21:43

Bo Basse Mortensen, fordi man altid bliver ved, lige ind til det er FULDSTÆNDIG OMSONST. - Og så plejer man at bruge 6-12 timer mere, hvis nu en eftersøgt lige bestemt "er gjort af det stof", eller har den udrustning, der gør OVERLEVELSE mulig.

Mette Hansen
03-01-2010 kl. 17:35

det er vildt. menneskerne kunne havde været døde hvis de havde været der nogle timer endnu , men bo blev ved og holdte ved det , og ville rede de mennesker. jeg synes det er vildt . Han skal bare vinde det her .

Connie Rytter Johansen
03-01-2010 kl. 16:28

Jeg beundrer Bo Basse Mortensen for den viljefasthed han havde. Alle andre havde opgivet, men ikke Bo Basse Mortensen. Han må have troet på, at der stadig var en sikker mulighed for at finde de to forudlykkede på en isflage. Dejligt for Torels og Olivers familier, at der er så viljefaste mennesker til.

Gert Rahbek
03-01-2010 kl. 16:05

Bo Basse Mortensen må helt bestemt blive årets helt 2009, fordi han fortsatte eftersøgningen,da alle andre gav op.

Sussan Hermansen
03-01-2010 kl. 12:01

DU ER EN HELT

Birgit Hansen
02-01-2010 kl. 16:51

Dette er en rigtig helt. Så utrolig flot, at han ikke opgav, men fortsatte eftersøgningen med tanken i baghovet - det kunne jo have været mig selv derude.

Lizzy Rosendahl
02-01-2010 kl. 13:15

Ja, jeg synes det var en heltedåd fra Basse Mortensens side og jeg stemmer ham ind til prisen

Kirsten Foged Mogensen
02-01-2010 kl. 09:15

Jeg så udsendelsen i fjernsynet, og jeg synes han fortjener, at blive årets helt, han fortsatte eftersøgningen hvor det for vi andre så håbløst ud og, hvor fly og helikoptere havde givet op. man skal jo også tænke på 20 graders frost, blæst, snefog og mørke Der skal en sej person til ikke, at give op. Og det er hans fortjeneste, at de to mænd kom hjem til deres familier igen.

Niels Løhde Nielsen
01-01-2010 kl. 18:18

Kaptajn Bo Basse Mortensen mener selv at han bare gjorde sin pligt, da han reddede mine to venner's liv, men havde det ikke været for hans utrolige heltedåd og eminente sømandskab, kunne denne fantastiske historie ikke blive fortalt. I denne mørke tid er det inspirerende og varmende at vide, at der stadig findes mennesker som ham. En helt uden lige, som mere end nogen anden fortjener denne ærespris. Var det held eller var det skæbnen at en Dansk Sømand skulle redde en Dansk pilot i ishavet? Heldet følger som bekendt de gode og det har aldrig været mere sandt, end i dette tilfælde. Bo, uanset hvad du selv synes, så er du Årets Helt. Uden dig og din vilje og kunnen, havde jeg mistet mine to bedste venner. Tak!!!!!

Viggo Dalsgaard
01-01-2010 kl. 14:07

Det var sømandsskab af højeste karat der blev udvist i den situation,derfor ingen tvivl:Bo Basse er årets helt.

Jens løhde nielsen
01-01-2010 kl. 13:04

En MAND som Bo Basse og besetningen på skibet er i højeste grad noget af det som vi i den moderne verden er ved at miste. Jeg taler om, omsogen og vilgen til at gøre noget for at hjælpe andre, også slev om at det i den beslutningen om handling, ser meget håbløst ud. Jeg har stor respect og jeg fryder mig over at mennesker som dem er til, i en verden som kontsant bilver mere og mere utryk at leve i. Jeg kunne ønske mig at medierne ville sende os flere nyheder af den slags. Gode nyheder. Og ikke kun tillade politik, økonomi, krig, klima og had reagere på sendefladen. Vi i min familie Takker på vejne af Troels & Oliver, hele deres familie og venner. Med det ønsker vi Bo Basse og hele hans besætning et godt nytår og tak for at i er som i er. Godt folk. JLN

Lise Clemens
01-01-2010 kl. 12:25

"Et er søkort at forstå, et andet skib at føre" - begge dele kan Bo! Han er en meget dygtig kaptajn, og jeg er sikker på, at de to piloters redning er resultatet heraf. Bo's stædighed - hvor andre giver op - gør, at han fortjener at blive årets helt.

ib c sonne
31-12-2009 kl. 16:37

helt fantastiks dømmekraft og mod i det vejr.....min bror har fisket laks ved grønland, kender lidt til det. han er virkelig en helt kan ikke gøres bedre. under de forhold. jeg håber virkelig han vinder for det mod han har lagt for dagen... held og lykke

Karin Chrøis
30-12-2009 kl. 23:03

Bo Basse han er min helt - tænk at han ikke gav op! Ja hvis han havde givet op var der ingen redning, så jeg priser mig lykkelig for at der er "mandfolk" som ham... Håber han vinder ;-)

Majvi Sjunnesson
30-12-2009 kl. 11:53

Da det er den redning som har fyldt mest i min bevisthed må det absolut blive Bo Basse. Det er bare så FLOT.

heino siig
30-12-2009 kl. 11:44

Jeg synes at Bo Basse Mortensen fortjener at blive årets helt. En helt fantastisk rednings aktion.

Gitte P Møller
30-12-2009 kl. 08:43

en rigtig helt, valgte at lave en eftersøgning da alle andre gav op.

T. Mikkelsen
29-12-2009 kl. 22:20

Helt utroligt og en utrolig helt!!!

Lars Jensen
29-12-2009 kl. 17:51

Absolut årest helt. Imponerende indsats af skipper Bo Basse og besætning ombord AE. Et forbillede for os alle. Godt nytår!

T.PEDERSEN
29-12-2009 kl. 16:47

svær at sætte ord på

Lilli Jensen
29-12-2009 kl. 11:56

"Vi gjorde,jo bare det vi skulle",siger han - ja, men mange andre ville (desværre)have sagt "det nytter ikke - der er gået for lang tid - området er for stort" og lignende.At sætte sig ud over dette og blive ved at lede også med de store,store udgifter der var forbundet med indsatsen, nærmer sig en heltegerning; en helt er én,der sætter alt til side /sætter sit liv ind for at redde andre.

Juul-Pedersen
29-12-2009 kl. 09:51

Bo Basse Mortensen er en helt - ikke nok med at han engagerede sig i noget, de fleste andre havde afstået fra - men han fortsatte ufortrødent hvor alle andre havde givet op. Megen inspirerende livsvisdom findes gemt i hans hæderlige livsholdning.

Uffe L. Hansen
28-12-2009 kl. 20:58

Bo Basse Mortensen's erfaringer fra et langt livs færden i Grønlandske og Canadiske farvande - og hans indre fornemmelser, kom i dette tilfælde de to piloter tilgode - og heldigvis for det. Læserne bør også vide at det er noget af beslutning Bo Basse Mortensen skal træffe, når den Canadiske redningstjeneste beordrer "Atlantic Enterprise" til at hale trawlet ind og begive sig ud på en 18 timers sejlads for eftersøgning af de to piloter. Dette er forbundet med meget store økonomiske omkostninger til følge - flere hundrede tusinde kroner! Dette fik dog en sekundær betydning, og eftersøgningen - takket være kaptajnens indre ro og tålmodighed - endte med et utroligt lykkeligt resultat. Tak for det.

Hilda Hass
28-12-2009 kl. 20:42

Bo Basse Mortensen vil jeg indstille som den største helt- han troede på det, at finde de 2 piloter - og han vandt Helt fantastisk. Sikke en forløsning for dem alle tre-

finn hammer pedersen
28-12-2009 kl. 17:27

en rigtig helt og mandfolk

K.Mikkelsen
28-12-2009 kl. 14:48

Bo Basse Mortensen. Det kan godt være, du ikke ser dig selv som en helt - men det gør jeg. Jeg kender piloten - og var meget nervøs. Men du gav ikke op. Jeg håber, du vinder prisen. Du har fortjent det.

Frits Lynggård Iversen
28-12-2009 kl. 12:26

Han flytter, sammen med sin besætning, sin rejefabrik langt op i isfyldt farvand med 30 mandsbesætning, og finder de to piloter. En enestående bedrift at finde dem, ikke give op, selv om flyene var taget hjem. Tillykke til hele skibet med besætning. må være dagens helt.

Preben Heiring, Skanderborg
28-12-2009 kl. 11:21

Bo Basse Mortensen vil jeg gerne indstille til "Årets Helt". Trods alle "normale" forsøg på at finde de forulykkede var resultatløse fortsatte BBM en tilsyneladende håbløs eftersøgning. Denne intuitionsbestemte eftersøgning blev i sidste øjeblik livsredningen for de forulykkede. BBM reddede to menneskeliv ved sin indsats - noget større kan jeg ikke forestille mig. I min verdensforståelse er du årets helt Bo Basse Mortensen. Godt der findes mennesker som dig.

Andersen
27-12-2009 kl. 22:19

Dette må være årets helt, hvad Canadiske fløjere ikke kunne, det kunne Basse med et skib, finde to nåle i høstakken- Det er godt gået.

Anne-Lise Sommer
27-12-2009 kl. 21:12

En fantastisk præstation med en stædig tro på, at det kan nytte og at miraklernes tid stadig eksisterer. Selvfølgelig er Bo Basse Mortensen årets helt!

Karina Urup kofod, Snogebæk
27-12-2009 kl. 21:07

Jeg syntes helt sikkert at du skal blive årets helt. Du valgte at søge efter mændene selvom alle andre havde opgivet og du tænkte ikke på de penge du og besætningen ville miste. Jeg blev meget rørt over udsendelsen i fjernsynet. Du skulle bare have drejet en smule den ene eller den anden vej så havde I aldrig fundet dem. Jeg er sikker på at der er mere mellem himmel og jord.

Cecilie Espersen
27-12-2009 kl. 21:00

Min stemme går helt sikkert til Bo Basse Mortensen, som i mine øjne er Årets Helt.

Inger Thorsen
27-12-2009 kl. 20:43

Godt gået at du ikke gav op,jeg håber du for prisen

Morten Poulsen
27-12-2009 kl. 20:12

Fantastisk gjort,han skal være årets DANSKER.

Else-Marie Knudsen
27-12-2009 kl. 18:57

Han fortjener helt bestemt titlen, han opgav ikke håbet.

Karen-Inger Jensen
27-12-2009 kl. 18:15

En rigtig heltegerning. Bo Basse Mortensen blev ved og ved med at lede. Og at det så lykkedes ! Bo Basse Mortensen får min stemme som årets helt.

Birthe og Kirsten Løssl
27-12-2009 kl. 16:22

Han fortjener absolut titlen som årets helt ! Hans slags skulle der være nogle flere af. Rigtig, rigtig godt gået....

Doris & Jes Espersen
27-12-2009 kl. 11:59

Doris&Jes,Årsdale - Bornholm Bo du er en sand Helt! Bare der fandtes flere af din slags, vi synes at du virkeligt fortjener at blive Årets Helt 2009. Godt Nytår, og Held og Lykke

Preben Johansen Elmevej 7 østermarie
27-12-2009 kl. 11:20

hvor er man stolt over at være Bornholmer det var prisværdigt det Basse han lavede, havde han ikke haft sit gæve Bornholmerblod i årene var de to personer nok ikke været i live i dag, men alt respekt for de andre nominerede, men det Basse gjorde sammen med sit mandskab er heltemodigt og fortjener en pris, GODT GÅET BASSE OG MANDSKAB.

Birte Kofod Poulsen
27-12-2009 kl. 11:04

Dybt berørt af en fantastisk beretning der fik en lykkelig udgang imod alle odds. Min største respekt for Bo Basse der gjorde det umulige muligt.

Jørn W Hansen
27-12-2009 kl. 10:46

For mig er en helt én, der i en pludselig opstået situation har gjort noget fantastisk for andre uden at tænke på personlig vinding - i mange tilfælde har vedkommende handlet uden smålig hensyn til egne omkostninger og ofte med livet som indsats. Den beskrivelse passer fint på Bo Basse Mortensen.

Svend Jespersen
26-12-2009 kl. 17:07

Bo og hans besætning gjorde det, de fleste ville have opgivet på forhånd, uden smålig hensyn til økonomiske omkostninger.

Torben Dahl
26-12-2009 kl. 16:59

Tror de fleste andre på forhånd ville have givet op, og sagt at ingen ville kunne overleve de mange timer til skibet kunne være fremme. Jeg så også dokumentaren i TV, og jeg er dybt fascineret af din indsats. Du viser at man aldrig skal give op! Det er det gør forskellen! Alle de indstillede fortjener at blive årets helt, men Bo Basse, du får min stemme, fordi du gjorde en indsats langt udover hvad man kan forvente!

Niels-Jørgen Kromann
26-12-2009 kl. 12:05

Godt sømandsskab af Bo Basse som er årets helt,jeg ved hvad hans hjerte indeholder jeg har fisket med ham ved Grønland han er min favorit Glædelig jul og godt Nytår

Jørgen Møller
26-12-2009 kl. 10:39

Du er er en sand helt, jeg håber du modtager prisen.

Bjørn Andersen
26-12-2009 kl. 10:09

En fantatisk bedrift, intet mindre. Man bliver stolt over en dansk sømand udfører en sådan bedrift. Absålut en helt.

Ejvind Clemens
25-12-2009 kl. 17:02

Se ham lige - som han står dér i brændingen, er han som taget ud af en filmatisering af "Fiskerne". Bo Basse er hans navn, og han er årets helt! Jeg var engang bagsædepassager på en snescooter - ført af Bo - på en tur mellem Holsteinsborg og Sdr.Strømfjord, så jeg ved hvad han indeholder.

Erik Ove Nielsen
24-12-2009 kl. 23:45

Han må være årets helt! Så ham stemmer jeg på!

Erik Gøtzsche
24-12-2009 kl. 15:07

Jeg så beskrivelsen af hændelsen i TV for nogle uger siden. Det var ET MESTERVÆRK.. et mesterværk som fortæller om 2 menneskers livs-opholdelsesdrift -OG en mand ..EN HELT ..som fastholder os i troen på at VI SKAL ALDRIG OPGIVE HÅBET uanset hvor sort en situation vi måtte være havnet i. BO BASSE - du er klart min mand til ÅRETS HELT.

Troels V. Møller
24-12-2009 kl. 10:57

Det er svært at vælge blandt de personer, som har udført så flotte og enestående handlinger. Bo Basse har ikke sat sit eget liv på spil, men hans næstekærlighed og tanke for at der altid er en chance for at gøre en forskel er så fantastisk. Jeg tror, det er en hændelse, mange mennesker - inklusiv mig selv - vil huske og forhåbentlig blive inspireret af i mange år fremover. God jul til alle heltene og en særlig hilsen til Bo Basse, som er min årets helt.

Poul Jakobsen
24-12-2009 kl. 09:50

Læs historien om fiskeskipper Bo Basse, som besluttede at sætte sin trawler med 30 mand ind i eftersøgningen efter 2 piloter som var styrtet ned med deres Cesna i isfyldt farvand mellem Grønland og Canada. Bo Basse er ikke bare en helt. Han er en sømand, som har gjort Danmark stor ære, som ingen bør glemme. Han sejler 330 sømil i buldrende mørke mellem store isflager og finder de 2 piloter på en drivende isflage efter at eftersøgningen er opgivet af myndighederne. Han skal være årets helt. Bo Basse fortjerner det !!!!!!

Søren Mahler Jørgensen
24-12-2009 kl. 07:40

Fantastisk af Kaptajn Bo Basse Mortensen. Det er stort Tillykke!! Jeg håber du modtager prisen. Glædelig Jul Samt Godt Nytår

Skriv en kommentar

Blå bog
Alder: 56 år

Beskæftigelse: Kaptajn på rejetrawleren "Atlantic Enterprise".

Bopæl: Conception Bay South, Canada.

Citat fra indstillingerne:
»Som mor til en af de to piloter, der styrtede ned med et tomotores Cessna-fly i det nordlige Canada 7. dec. 2008, ønsker jeg hermed at indstille Bo Mortensen til Årets Helt 2009. (.) Efter 15 timers sejlads lykkedes det mirakuløst at finde de to mænd i live.« Karen Hansen, Tommerup.
Hvad er en helt for dig?
»Det er en, der gør noget for andre, som andre ikke kan. Når man redder nogen fra at drukne eller redder nogen ud af et brændende hus, så er man en helt. Nu reddede vi dem på isen . ja, så er vi vel også en slags helte.«
Vind bogpræmier
Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Boghallen

Risskov Travel Partner