Han har Askø i sin hånd

Sognefoged, brandmand, kirkegraver m.m. På den lille Askø nord for Lolland sidder kasketterne i lag på den 60-årige landmand Jørgen Gosmer.

Af Jens Ehlers
Publiceret 26-12-2009

Man fornemmer det allerede, når man hilser ham goddag. Hans store, varme hænder kan favne mere end de flestes. Og gør det. For ud over at drive en gård med 70 hektar sukkeroer og korn, 40 tyrekalve og en flok avlsheste er den 60-årige Jørgen Gosmer om nogen manden, der får tingene til at fungere på Askø, en halv times færgetur ude i Smålandsfarvandet nord for Lolland.

Han er sognefoged, brandmand og kirkegraver. Førstehjælper, digebygger og til tider autohjælp. Jørgen Gosmer passer vandværket, rydder vejene for sne om vinteren og holder stædigt liv i øens eneste købmandsforretning. Han kan ikke lade være.


Jørgen Gosmer
Jørgen Gosmer bruger masser af energi på at bevar sammenhængskraften på Askø. Blandt mange andre opgaver er det ham, der trækker turisternes fastkørte biler fri af mudder. »Det er gerne dem inde fra København - de ved jo ikke noget om blød jord,« siger han med et glimt i øjet.
Foto: Stine Larsen

»Jeg engagerer mig meget i alt herovre, for jeg synes, at man har pligt til at hjælpe, hvor man kan. På en lille ø som vores er vi jo ikke så mange til at klare de forskellige opgaver,« siger Jørgen Gosmer.

Askø huser i dag blot 55 fastboende. Skolebørnene er for længst forsvundet fra morgenfærgen mod land, og "Til Salg"-skiltene står mere end finanskrise-tæt langs vejen ud til Jørgen Gosmers gård på østspidsen. Var det ikke for ham, havde de måske stået endnu tættere.

Forlegen over indstilling
Derfor indstillede en af naboerne ham som Årets Helt 2009. Et voldsomt ord for en beskeden øbo, og Jørgen Gosmer skulle da også først lige sove på, om han overhovedet ville tage imod juryens nominering. Den betød jo, at han skulle i avisen.

»Det med at stille sig forrest ligger ikke til min natur,« forklarer han.

Hans godmodige ansigt er ellers særdeles kendt over alt på øen. Under alle dets kasketter. Som sognefoged er han f.eks. øens politimyndighed, og selv om Smålandsfarvandet ikke bugner af forbrydere, er det alligevel et krævende arbejde. Da en mand for nylig styrtede på sin knallert, rykkede Gosmer f.eks. ud for at klare politiarbejdet - og for at komme manden til undsætning, for som en af øens frivillige brandmænd er førstehjælp også hans felt.

»Det er altid os, der står for den første udrykning, indtil der kan komme hjælp til øen med færge eller helikopter,« siger han.

Det var nu mere som landmænd end som brandmænd, at Jørgen Gosmer og en nabo blev redningsmænd under stormen den 1. november 2006, da flere af øerne i Smålandsfarvandet stod under vand. Den nat kunne Askøs inddæmmede sommerhusområde nemt være endt som en bugt.

»Vandet steg faretruende og nåede snart op til diget ind til sommerhusene. Jeg vidste, at der var omkring 10 fastboende derinde, så dem tog vi allesammen her hjem i stuen,« husker Jørgen Gosmer.

Uvejret mørklagde øen, så hustruen Astrids forplejning foregik i skæret fra stearinlys. Vandet sivede nu gennem diget, og de to mænd fik travlt med traktor og rendegraver.

»Det var en dramatisk nat. Vi blev ved med at øse ny jord op på diget, lige ind til vandet trak sig tilbage. Diget holdt, og så kunne folk tage hjem igen,« siger Jørgen Gosmer, tydeligt stolt over, at det lykkedes.

Servicerer turisterne
Sommerhusgæsterne fire-fem-dobler hver sommer indbyggertallet på Askø, og det giver ekstra arbejde til Jørgen Gosmer. Dels som sognefogeden, der holder øje med, at der ikke brændes bål i haverne, dels som landmanden, der trækker fastkørte biler fri af mudder.

»Det er gerne dem inde fra København - de ved jo ikke noget om blød jord,« forklarer han med et glimt i øjet.

Gæsterne er nemlig mere end velkomne. Faktisk er de en del af årsagen til hans store engagement. Askø skal være et sted, hvor man har lyst til at være. Det er også derfor, at Jørgen Gosmer sidder i Ø-kontaktudvalget i Lolland Kommune - for bl.a. at sikre, at færgetaksten ikke skræmmer folk væk. Og af samme grund finder man stadig Askøs eneste købmandsforretning blandt den snes huse, der udgør Askø By. Butiksforeningen med Jørgen Gosmer i spidsen ejer forretningen, der lever højt på sommergæsterne, men kun kan holde åbent en dag om ugen om vinteren. Adskillige købmænd har givet op, og så må foreningen søge en ny.

»Somme tider har man lyst til at smide tøjlerne, fordi der har været meget bøvl. Men befolkningen på Askø er nede på så lavt niveau, at det, at vi stadig kan have vores egen købmandsbutik, betyder utroligt meget for sammenhængskraften,« siger han.

Det er den, sammenhængskraften, der får ham til at tage hele øen i sine store hænder. Hjemme har det bl.a. betydet, at familien med de tre nu voksne børn aldrig har holdt ferie sammen længere end nogle få dage. Og det gav ikke mere fritid, at Jørgen Gosmer for få år siden nedlagde den tidkrævende produktion af smågrise.

»Da spekulerede jeg noget over, hvad jeg så skulle lave. Men så blev jobbet som graver ved Askø Kirke ledigt, og det fik jeg.«

Ser du dig selv som en helt?

»Jeg har vanskeligt ved at sige det. Det er jo et meget stort ord,« svarer Jørgen Gosmer lidt forlegent.

»Hvis man tænker på Askø som et lille samfund og på de ting, som jeg gør herovre, er jeg nok en slags helt.«

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Kommentarer

Benedikte
08-01-2010 kl. 19:22

Af alle de nominerede, fortjener du at vinde! Du faar hermed min stemme. Folk burde tage til Askoe, og leje et sommerhus, og opleve den flotte flotte natur. Velvidende om at der findes en mand som dig paa oeen, kan ferien kun blive fantastisk! - Det maa jeg proeve!

Bjarne Kvist
07-01-2010 kl. 22:07

Man skal tænke på, at dette ikke gælder en enkelt hændelse, men et langt livs indsats, hvilket også fremgår af de bragte indlæg. Altid på pletten. Altid parat til at ofre sig uden at tænke på sin egen sikkerhed eller fortjeneste. Og en opofrelse for sit lokalsamfund, hvad enten det gælder øens faste beboere, eller de mange sommergæster, som vrimler til Askø. Både offentligt og privat er han en mand, der står ved sig selv; høflig, hjælpsom, betænksom og flittig - dag og nat. Hvem kunne ikke ønske sig sådan en nabo, hvor vi bor? Et gammelt værdisæt, der sætter næstens tarv over sin egen. Carpe diem - grib dagen. Og uanset Jørgen bliver valgt eller ej, er vi nogle der priser os lykkelige over at kende ham og høre historierne om ham og hans livs gerninger. Fredens mand med den stærke varme hånd til alle uanset rang og rygte.

Lisa
07-01-2010 kl. 16:27

Min fætter og sommerhusnabo får også min stemme som årets helt. Jeg kan kun tilslutte mig mange af de øvrige indlæg, og vil pege på den store evne til at få sammenhængskraften til at virke i et lille samfund som Askø - både for fastboende og sommerhusbeboere. Og så er han klart handlingens mand, som fx da han forhindrede en større oversvømmelse af Askø i novemberstormen 2006 eller hjælper her og nu, hvis du står med brug for akut hjælp - ja så er der altid hjælp at hente, hvilket er herligt at vide.

Astrid
07-01-2010 kl. 15:37

Som der er skrevet i et tidligere indlæg, kan man være helt på den korte og den lange bane, Jørgen er helt klart helt på den lange bane, men også på den korte, når det virkelig gælder. Jeg husker tilbage på dengang Jørgen uden at tænke på egen risiko sejlede ud på havet i sin jolle i stormvejr, for at lede efter en dreng, der var drevet til havs i en gummibåd, indtil der kunne komme hjælp udefra og helikoptere kunne overtage eftersøgningen. Og en anden gang Jørgen sammen med de andre frivillige brandmænd, med den smule træning man nu får som frivillig, måtte røgdykke ind i et brændende hus for at lede efter en mand. Jørgen er der også på den korte bane, det er bare ikke noget, han taler om.

Bent
07-01-2010 kl. 14:02

Så er slutspurten sat ind på at skaffe de sidste og afgørende stemmer til vores altid hjælpsomme sommerhus-nabo og utrolige "Ø-tjener". Du fortjener i sandhed denne nominering, og det skulderklap den udtrykker.

Mette Strange
07-01-2010 kl. 13:49

Fantastisk positiv indstilling til verden - du får min stemme!

Stig Jensen
06-01-2010 kl. 14:27

Jeg stemmer på Jørgen Gosmer fordi jeg synes det er vigtigt at sætte fokus på vores dejlige små øer. Hvis småøerne skal opretholde livet som små selvstændige lokalsamfund, har vi brug for nogen som engagerer sig og det gør Jørgen Gosmer tydeligvis. Derfor fortjener han også prisen.

Bjarne Kvist, Danmarksgade 22, 7600 Struer
06-01-2010 kl. 03:18

Jeg kender Jørgen fra barnsben. Og genkender beskrivelsen af ham. Sådan er han; et gudsbenådet menneske, der rummer så meget mere, end de fleste har fantasi til at forestille sig. Et sjældent menneske. Det er ikke for meget at sige, at han er kongen af Askø med sit gode hjerte, sit smil, sin indlevelse i andre, hvad enten det er for noget godt eller andet. En mand, der med sit væsen spreder, hvad vi andre kun kunne ønske os, at vi også gerne vil; god gammeldags kristen næstekærlighed. Han får om nogen mig til at tænke på dette, at vejen der ikke starter i hjertet, ender blindt.

Rachel
04-01-2010 kl. 22:07

Kære Jørgen. Jeg er stolt over at have en søn som dig. Som den ældste Askøbo på 87 år betyder din daglige støtte alt. Du er den første jeg ser om morgenen og den sidste jeg ser, før jeg går i seng - det gør mig tryg. Du er i sandhed en helt. Kærlig hilsen din Mor

Jeanette K
04-01-2010 kl. 16:58

Du fortjener klart at blive årets helt...!!!!

Bob
02-01-2010 kl. 19:25

Jørgen Gosmer, jeg stemmer på dig som "Årets helt". Du er bare så hjælpsom, åben og tolerant over for alle.Man er altid glad for at møde dig på øen.

Jette
02-01-2010 kl. 18:57

Man kan være helt på mange måder- på den korte eller den lange bane. Jørgen Gosmer tilhører den sidste seje, ofte oversete gruppe.Et menneske der sætter andres ve og velfærd højere end sin egen. Jørgen Gosmer har gennem hele sit liv på den lille ø Askø kæmpet for øen og dens beboere.Tak for den indsats.Han fortjener at blive "Årets helt"

Conni
01-01-2010 kl. 20:57

Jørgen, manden der altid er der lige meget hvad man ringer med af store og små problemer, og altid er villig til at prøve at løse dem, - hvad end det er. - Du ser mennesker med øjne som ikke ser forskel, der er ikke nogen som i dine øjne fortjener mere eller bedre end andre, og du gengælder skidt med godt. Det ser jeg op til, og du er helt klart min helt!

S.M. Hansen
01-01-2010 kl. 17:53

Jeg er ikke i tvivl om, at alt hvad der kan krybe og gå ville stemme på Jørgen Gosmer - desværre er vi et lille samfund, hvor ikke ret mange har computer

Kristian
31-12-2009 kl. 23:19

Fantastisk at der stadig findes ildsjæle som kæmper for at holde liv i de små ø-samfund - uden tanke på egen vinding. Du fortjener om nogen en anerkendelse for dit engagement i samfundet og mennesker omkring dig i en tid, hvor de fleste har nok i sig selv. Du er et godt eksempel på en af hverdagens mange skjulte helte.

Thomas
31-12-2009 kl. 21:26

Jeg er en udviklingshæmmet ung mand på 33 år, som er kommet på Askø i weekender og ferier siden jeg var barn. Jeg elsker landbrug og især at køre på traktor, og Jørgen har altid tid og overskud til mig uanset hvor travlt han har. Bare der var nogen flere af hans slags for sådan en som mig. Jørgen er min helt!

Stefan Samuel
31-12-2009 kl. 18:48

Sådan et overskud og medmenneskelighed som person på et lille ø-samfund skal man godt nok lede længe efter. Kendsgerningen, at han også er forlegen over nomineringen til "Årets Helt", er bare endnu mere med til at overbevise, at disse heltegerninger ikke er opreklamerede, men en naturlig del af hans væremåde. Jørgen Gosmer, du får selvfølgelig min stemme :) !

Christoffer Hansen
31-12-2009 kl. 17:12

Hej Jørgen. Du får vores stemmer, vi er glade for at havde lært dig at kende. Godt nytår Ella, Maja og Christoffer

Ulla Benedikte Mulvad
30-12-2009 kl. 23:24

Når livet leves på en lille ø mærkes vind og vejr, sygdom og ulykker meget mere end steder hvor læger, ambulancer, hjemmehjælpen er tæt på. Man må klare mange ting selv og derfor er det så vigtigt, at der er mennesker som Jørgen Gosmer, der med engagement, begejstring og medmenneskelighed tager ansvar og gør noget. Det er ikke et stort, flot projekt for Jørgen Gosmer. Han er bare sådan. Derfor er det meget velfortjent at han er nomineret.

Jesper
28-12-2009 kl. 22:33

Med sommerhus på Askø kan man sagtens skrive under på at Jørgen Gosmer bør få prisen som årets helt 2009. Nat eller dag, Jørgen hjælper altid med alting. Han er hverdagens helt! Han er et menneske man kun kan se op til og kun kan holde af! Ung som ældre, alle ved hvem Jørgen Gosmer er! - for på den ene eller anden måde har de fleste på øen, både fastboende og sommerhusgæster, fået hjælp af Jørgen. Hvis der dog bare fandtes flere som ham!

Anita
28-12-2009 kl. 09:07

Jeg mener at Jørgen Gosmer fortjener at vinde!! Tænk at have så meget overkud til at hjælpe andre mennesker, uanset hvilket problem der opstår. "Han er sognefoged, brandmand og kirkegraver. Førstehjælper, digebygger og til tider autohjælp. Jørgen Gosmer passer vandværket, rydder vejene for sne om vinteren og holder stædigt liv i øens eneste købmandsforretning. Han kan ikke lade være." Han er da en ægte helt i hverdagen!

Carina
27-12-2009 kl. 11:48

Kære far. Du er med dit sociale engagement, dit overskud og din hjælpsomhed et stort forbillede og så afgjort en helt - også i år! Du fortjener prisen.

Troels
26-12-2009 kl. 19:42

Der skulle være nogle flere af den slags hverdagens helte.

Skriv en kommentar


Jørgen Gosmer på sin traktor
Foto: Stine Larsen

Blå bog
Alder: 60 år.

Beskæftigelse: Landmand, sognefoged, frivillig brandmand og samarit, kirkegraver, formand for vandværket og for Askø Butiksforening.

Bopæl: Askø.
Citat fra indstillingerne:
»Er der én, der har brug for hjælp, kan du regne med Jørgen Gosmer, hvis han har mulighed herfor.« Ulla Mortensen, Askø.
Hvad er en helt for dig?
»En helt er én, der ikke kun ser sig selv. Én, der ser sine medmennesker og engagerer sig socialt. Én, der ikke er sig selv nok.«
Vind bogpræmier
Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Boghallen

Risskov Travel Partner