Hjælpen er kommet nærmere i Vorupør

Frivillige akuthjælpere skaber tryghed i flere lokalområder i Nordvestjylland, hvor der er langt til ambulancen. De har flere gange betydet forskellen på liv og død.

Af Rasmus Sandvig Brask
Publiceret 12-12-2010

Iført nattøj løber Tonny Sørensen en juniaften i år i al hast hen til et hus i nærheden af sit eget i den lille by Vorupør i det nordvestjyske. Indenfor i huset har en kvinde brug for hjælp, hun har brystsmerter og åndenød og viser generelt de klassiske tegn på et hjertetilfælde.

Ambulancen er tilkaldt, og i det samme, den er blevet sendt af sted fra Falck-stationen i Vilsund 12 minutters udrykningskørsel væk, har Tonny Sørensen og 18 andre lokale akuthjælpere i Vorupør fået en sms-besked på deres telefoner om episoden. Derfor er den 53-årige elektriker fremme ved huset på under et minut, efter at han har modtaget beskeden.


Tonny Sørensen
På redningsstationen i Vorupør står bl.a. en taske med medicinsk udstyr, som akuthjælperne kan tage med ud, når en sms-besked er tikket ind.
Foto: Ole Lind

Hurtigt når flere af de andre akuthjælpere frem til huset, og en af dem har været forbi redningsstationen i Vorupør og hentet en taske med medicinsk udstyr. Der bliver givet ilt til patienten, og sammen med de andre får Tonny Sørensen beroliget og stabiliseret kvinden, indtil ambulancen når frem.

Akuthjælp skaber tryghed
Tonny Sørensen og de andre akuthjælpere i Vorupør er en del af et forsøgsprojekt i Region Nordjylland, hvor lokale beboere siden slutningen af maj i år har assisteret det professionelle redningsmandskab ved akutte sygdomstilfælde og mindre ulykker. I Vorupør har i alt 19 personer modtaget de cirka 35 timers førstehjælpsundervisning, der kræves, før man er akuthjælper og altså kan blive sendt ud i forkøbet på ambulancen, der befinder sig langt væk.

Akuthjælperne mødes fra tid til anden til koordinationsmøder, ligesom de cirka hver tredje måned har øvelser med levende figuranter og realistiske scenarier rundt omkring i byen.

De kan bl.a. bistå ved hjertetilfælde, fremmedlegemer i halsen og drukneulykker, ligesom de kan give ilt med et iltapparat og måle blodsukker.

De møder ofte mange frem - nogle gange helt op til 10 personer - til et sygdomstilfælde, men der er aldrig flere end tre ad gangen, der tager sig af patienten. De resterende holder f.eks. kontakt til sygehuset eller ambulancen, der er på vej, genner nysgerrige væk og sørger for, at ambulancen kan komme til.

12 udrykninger
Der findes lignende grupper i Stenbjerg få kilometer væk og et par steder på Mors. Ens for alle grupperne er, at medlemmerne får en sms-besked direkte til deres mobiltelefoner, når en borger i deres lokalområde har ringet til alarmcentralen med et sygdomstilfælde.

I alt 12 gange har gruppen i Vorupør været kaldt ud til akutte sygdomstilfælde og et par ulykker på den populære badestrand.

»Vi har været ude til et par hjertestop, hvor vi med hjertestarter er lykkedes med at genoplive en person. Vi føler, at vi har gjort en forskel i andre situationer, og så er vi jo også med til at skabe en tryghed i lokalområdet,« siger Tonny Sørensen, der fremhæver episoden i begyndelsen af artiklen som den mest skelsættende for ham.

»Hver gang jeg taler om det, kan jeg mærke, at hårene rejser sig. Jeg har efterfølgende mødt den pågældende kvinde på gaden i byen, og hun takkede mig for, at vi havde reddet hendes liv. Hun er frisk i dag, hun går tur med hunden og alt muligt,« fortæller Tonny Sørensen tydeligt berørt af erindringen om episoden.

Forsøget med akuthjælperne i de fire lokalområder er i første omgang begrænset til et år, men Tonny Sørensen håber, at det vil blive gjort permanent og måske endda blive udbredt til andre dele af landet, hvor der er langt til en ambulance. For selv om 12 minutters responstid for en ambulance til Vorupør måske ikke lyder af lang tid, er det ved f.eks. hjertestop ofte for lang tid til, at man kan overleve.

Derfor er det ifølge Tonny Sørensen med til at skabe en tryghed i byen, at man ved, at der hele tiden er nogen i nærheden, der i det mindste kan indlede behandlingen og forsøge at kontrollere situationen, indtil professionel hjælp når frem.

»Vi kan ikke alt og skal heller ikke kunne det. Vi er ikke på den måde professionelle, som ambulancereddere er det, og vi bliver heller ikke sendt ud til trafikulykker og andre ulykker med svært tilskadekomne. Men vi er stolte af, at vi kan give beboerne herude en tryghed. Jeg plejer at sige, at jeg hellere vil falde om herude end i Bilka i Aalborg, for her i Vorupør er der folk, der vil gribe ind,« siger Tonny Sørensen.

Tonny Sørensen er nomineret til Årets Helt sammen med hele sin akuthjælpergruppe i Vorupør.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Kommentarer

Henning Yde
10-01-2011 kl. 10:49

Rigtig godt af Tonny og gruppen. Det giver os alle i Vorupør en god tryghed. Ved f. eks. hjertestop ved vi alle at hurtig hjælp og at nogen kan genoplivning er altafgørende for liv eller død. Stem på Tonny og gruppen

Ingvar Engvén
08-01-2011 kl. 11:58

Här kommer en röst på Tonny och hans grupp från en gammal Vorupørvän!

Karin Engvén
08-01-2011 kl. 11:56

Jag röstar på Tonny Sørensen och hans grupp! Gammal Vorupørvän är jag!

S. Baumgarten
05-01-2011 kl. 17:08

Jeg håber og appelerer til, at Tonny Sørensen sammen med sin akuthjælpsgruppe vil blive kåret som Årets Helt. Med den betydelige indsats de gør, fortjener de at få det skulderklap.

Jette Thorsø
04-01-2011 kl. 11:11

Rigtig flot indsats som fortjener respekt og anerkendelse. Akuthjælpergruppen GØR EN FORSKEL - og er med til at skabe tryghed i lokalsamfundet.

Jan Eske
03-01-2011 kl. 20:00

Jeg synes gruppen fortjener al mulig respekt,og et skulder- klap for deres store indsats,der skaber tryghed i et lille samfund.

Viggo Jørgensen
01-01-2011 kl. 21:23

Det er nødvendigt med lokale ildsjæle, når det "store" beredskab er så langt borte!

Poul Erik Opstrup
28-12-2010 kl. 18:40

Rigtig godt gået af en "trikker" Tonny, du fortjener heltestatus sammen med din gruppe.

Linda Schweer
28-12-2010 kl. 17:55

Forsøget med akuthjælpere i udkantsområder og steder med langt til nærmeste sygehus, er da efter min mening absolut noget der skal gøres permanent. Ikke mindst fordi det både redder liv og skaber tryghed i disse dele af landet. En stor tak til disse fantastiske mennesker som er med til at gøre en positiv forskel.

Skriv en kommentar

Vind bogpræmier
Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Boghallen

Risskov Travel Partner