Kærligt samvær på Muhabet

Psykisk syge indvandrere og flygtninge har siden 2003 haft et sted at mødes i hjertet af København. Her kan de få et måltid, hjælp til praktiske gøremål og samvær med hinanden.

Af RASMUS SANDVIG BRASK
Publiceret 20-12-2010

Når man fra den hektiske Vesterbrogade træder ind på værestedet Muhabet, er det som at komme til en anden verden. Væk er politisirener, julestressede københavnere og bil-os, og i stedet flyder en duft af krydret mad fulgt af arabisk musik den besøgende i møde. Man træder ind i et stort lokale med fire-fem borde med stole og et stort, åbent køkken, hvor dagens måltider tilberedes.


Emine og Najib Haddar
Najib og Emine Haddar hygger sig med brugerne. »Forholdet mellem os og brugerne er som forholdet mellem en vært og en gæst. Alt er gratis her, og vi serverer for dem. Og der er jo ingen, der slår på en, der åbner sit hus for dem,« siger Najib Haddar.
Foto: Stine Larsen

Der er stuvende fuldt denne onsdag eftermiddag, faktisk er der så mange besøgende, at flere er henvist til at vente på en ledig plads med en kop kaffe eller the i en sofagruppe i den ene ende af lokalet.

Snakken mellem de 30-40 spisende gæster er venlig men afdæmpet, og mens nogle gladeligt konverserer med sidekammeraten, vil andre helst i fred og ro nyde maden. Dagens menu står på tyrkisk mad: Først en grøntsagssuppe efterfulgt af mørt oksekød med salat.

Ingen spørgsmål

I centrum af det hele befinder ægteparret Emine og Najib Haddar sig. De åbnede i 2003 Muhabet på Vesterbrogade og har siden drevet stedet med hjælp fra et par fastansatte og en del frivillige hjælpere.

I begyndelsen var det deres egne penge, der blev investeret i stedet til både drift og istandsættelse, og derfor passede ægteparret deres almindelige job som pædagoger ved siden af. Siden er værestedet, der hovedsageligt tager sig af psykisk syge og udsatte indvandrere og flygtninge, men ikke skelner mellem religion og herkomst, blevet en del mere struktureret, og mange butikker i lokalområdet donerer mad og andre varer til værestedet, ligesom stedet modtager støtte fra det offentlige, så der alle hverdage kan serveres gratis morgenmad og frokost til brugerne.

Alle kan i princippet komme forbi til et måltid, praktisk hjælp til at læse og forstå breve fra det offentlige eller uforpligtende samvær med andre, men stedet er dog ikke en varmestue for hjemløse, slår Najib Haddar fast.

Et måltid mad

»Et måltid kan virke banalt, men hvis du ellers ikke får noget mad, er det vigtigt. Så har du i det mindste en ting mindre at tænke på. Vore gæster kommer af egen fri vilje, og det er helt uforpligtende.

Der er ingen penge mellem os, og vi stiller som udgangspunkt ingen spørgsmål til, hvad det er, de går og kæmper med. Vi stiller nogle rammer til rådighed for disse mennesker, og så er det op til dem at fylde det i dem, de vil. Denne gruppe mennesker har ingen stemme i samfundet, og alle forsøger at lave om på dem, så det betyder meget for dem, at de kan føle sig accepteret her,« siger Najib Haddar.

Baggrunden for at åbne stedet var ifølge Najib Haddar, at både han og Emine Haddar i en årrække havde arbejdet som pædagoger med psykisk syge flygtninge og indvandrere i forskellige kommuner og set, hvor problemerne i behandlingen ofte opstod.

Alt er fremmed

»Det er svært at få det bedre psykisk, hvis folk konstant prøver at lave om på dig. Hvis alt er fremmed, du skal spise dansk mad, tale dansk og høre dansk musik, så kan det godt være svært at finde overskud til at få det bedre. Til at gøre dagen i morgen bedre end dagen i dag. Derfor er det vigtigt, at de kan komme her, hvor alt ikke er fremmed for dem. De bliver ikke raske af at være her, og det er heller ikke vores mål. Men vi vil være der for dem, når de en dag er klar til at fortælle om, hvad de går og kæmper med,« siger Najib Haddar.

Han fremhæver, at selv om der på Muhabet kommer mange psykisk syge, der til tider kan reagere aggressivt, har der aldrig været en voldelig konflikt på værestedet.

»Forholdet mellem os og brugerne er som forholdet mellem en vært og en gæst.

Alt er gratis her, og vi serverer for dem. Og der er jo ingen, der slår på en, der åbner sit hus for dem,« siger Najib Haddar.

Har fat i den lange ende

Ægteparret, der begge har boet i Danmark i omkring 30 år, har i september åbnet et Muhabet-værested i Århus, og det er planen, at der også skal åbnes et i Odense. Najib Haddar se gerne, at der bliver åbnet lignende steder i alle større byer i Europa, hvor der bor mange flygtninge og indvandrere fra krigshærgede områder, for som han siger: Vi har fat i noget.

»Når en af vores besøgende pludselig en dag åbner sig en smule op og fortæller en lille smule eller bare sende en et smil, så giver det et kick. Så kan vi se, at vi har fat i noget, at vi kan noget, som andre ikke kunne. Det er kæmpestort, når man kan se, at en bestemt person begynder at gøre mere ud af sig selv eller pludselig rejser sig op og begynder at danse. Når vi lukker om aftenen, går jeg hjem med en følelse af, at jeg har gjort noget godt,« siger Najib Haddar.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Kommentarer

Nina
12-01-2011 kl. 20:00

jeg vil gerne stemme på Emine og Najib Haddar, fordi jeg synes det de gør er fantatisk og jeg synes der burde være mere hjælp til flytninge, fordi de har oplevet så mange forfærdelige ting og fordi det ikke blivere nemmere af at skulle sidde på et flygtningehjem hvor mange bliver sindsyge af at skulle vente så lang tid på svar

samah amayri
11-01-2011 kl. 23:57

jeg stemmer på Muhabet og Amine og Nijab Haddar... men i fortjerner bare en stor pris, med alt den støtte i giver andre mennesker. og stor Respekt til jer. i har sådan et godt hjerte, og tænker meget på andre mennesker. jeg håber at i vinder en god pris for det fortjerner i håber alt godt for jer. held og lykke. Håber I får lov til at fortsætte det værdifulde arbejde.

Helle Bindesbøll Møller
10-01-2011 kl. 21:40

Jeg stemmer på Muhabet og Amine og Nijab Haddar. For deres indsats for de alllermest udsatte og usynlige erhelt uvurderligt. Psykisk syge er i forvejen længst ned på skalaen af mennesker som er indenfor i varmen i vores samfund. Så psykisk syge indvandrere er om muligt endnu mere ude i kulden.Uden mulighed for at tale sin egen sag. Og ovenikøbet i bedste fald mistænkeliggjort, i værste fald lagt for had, af store grupper i samfundet. At give denne gruppe en mulighed for et åndehul, et mødested, en udstrakt hånd og et lyttende øre. er STORT. Og det er ikke et område som ELLERS får opmærksomhed og støtte. Så da jeg så at Muhabat var nomineret - var mit valg let

kirsten Suhr
10-01-2011 kl. 12:24

dejligt at nogle tager sig af en af dette lands mest neglicerede/udstødte grupper. Håber I får lov til at fortsætte det værdifulde arbejde.

Tue Magnussen
09-01-2011 kl. 20:47

Der er mage flotte initiativer, som er nomineret til at være årets helt. Men www.muhabet.dk fortjener især støtte. Ægteparret Najib og Emine Haddar, der startede værestedet Muhabetfor snat otte år siden, gør et eneståede arbejde for psykisk syge, herunder traumatiserede flygtninge og torturofre. Derfor er det vigtigt, at flest mulige f.eks. via facebook og sociale medier opfordrer andre til at stemme på Muhabet som årets helt. Tue Magnussen, koordinator, på RCT, mobil 22 44 43 95

Hanne Helweg-Larsen
09-01-2011 kl. 18:15

Det er dejligt at to mennesker har haft overskud og initiativ til at skabe et værested for en sårbar gruppe af borgere. Psykisk syge med anden etnisk baggrund er ofte vanskeligt stillet, da der ikke er mange tilbud til denne gruppe mennesker i vores samfund. Jeg håber, at ægteparret Emine og Najib Haddar vælges til årets helte, så de kan realisere deres projekter om lignende væresteder i andre byer.

Sten Georg
08-01-2011 kl. 22:29

Emine og Najib er hjertevarme mennesker med et enormt overskud. Men bedst af alt er at de har evnet at omsætte tanke til handling og få dette umulige projekt op at køre i årevis, kun takket være deres eget drive. Oplagt årets helte.

Susanne Primdahl
08-01-2011 kl. 22:24

Efter mødet med dette fantastiske par som udstråler en så stor åbenhed og hjertevarme, er der ikke er tvivl om at brugerne af værestedet Muhabet oplever en medmenneskelighed og accept som det kan være svært at finde andre steder. De har et stort engagement (mentalt og praktisk)og ønske om at gøre en forskel. De fortjener at blive hverdagens helte i Jyllandsposten. Jeg må aflægge stedet et besøg en dag.

Hella Tvermoes
08-01-2011 kl. 19:22

Fantastisk dejligt at høre om så åben og varm en livsbekræftelse - i det praktiske.

anette danbæk
08-01-2011 kl. 14:57

Næstekærlighed uden grænser - livsbekræftende! De får klart min stemme.

Louise Holmegaard Rosendahl
08-01-2011 kl. 14:02

Sådan et sted at komme er så vigtigt. Ros hele vejen igennem!

Dorte Mørk
07-01-2011 kl. 13:43

Et perfekt eksempel på at forskellige kulturer kan påvirke hinanden. Gæstfrihed og frivilligt socialt arbejde af den fineste slags.

Inge Lynge
07-01-2011 kl. 12:49

Jeg stemmer for Muhabet. Muhabet repreæsenterer den smukkeste form for solidaritet, som Statsministeren efterlyser.

Lene Herler
07-01-2011 kl. 10:18

Jeg ønsker at disse aktive hjælpere udnævnes for deres mangeårige uegennyttige menneskeligt værdifulde arbejde for den store gruppe af mennesker som er psykisk svage.Netop denne gruppe har meget vanskeligt ved selv at træde frem i medierne for at gøre opmærksom på sig selv. samtidig er det en gruppe, som på grund af økonomiske stramninger generelt og inden for sundhedsvæsenet mere og mere overlades til ensomhed og til selv at kunne overkomme livet. At styrke disse gennem ro, samvær er opmuntrende og kan endda bibringe enkelte et overskud, som bringer dem videre. Måske endda i stand til at påtage sig mindre belastende arbejdsjob.

Anonym
06-01-2011 kl. 21:20

Respekt for Muhabet !!

Iris Kamilla Juul Møller
06-01-2011 kl. 19:42

Emine har været min elev på seminariet. Hun er altid gået 100 % og seriøst ind hvad hun gik i gang med. Emine har været elev i min klasse på seminariet. Hun har altid gået seriøst og 100 % ind for opgaver hun har taget på sig. Mine varmeste anbefalinger til Emine og Najib Haddar.

Lizzi Hougaard
06-01-2011 kl. 11:47

Muhabet gør et fantastisk arbejde

Ulla poulsen
05-01-2011 kl. 20:04

Muhabet og de 2 ildsjæle er helte i hverdagen for en stor gruppe mennesker som ellers ikke har andre steder at gå hen. De fortjener at få prisen !!

Mary Stewart Burgher
05-01-2011 kl. 18:06

Jeg stemmer for Muhabet!

Anonym
05-01-2011 kl. 00:41

NÅR SMÅT KAN BLIVE STORT, MÅ MAN IKKE TØVE MED AT HANDLE, MUHABET ER BEVISET, DERFOR SKAL MUHABET VINDE!!! DET GIVET DEN ENKELTE HÅBET I DAGLIGDAGEN

Judith Isaacson-Gannon
03-01-2011 kl. 12:42

Emine og Najib hjælper mange, mange mennesker og giver dem håb. De er rigtige helte.

Mustapha Haddar
03-01-2011 kl. 12:33

Hvis man har været på Muhabet, vil man ikke være i tvivl om at det er dèr man skal lægge sin stemme!!

Anette Ketler
03-01-2011 kl. 10:51

Dyb respekt for det arbejde, Emine, Najib, Lise og de andre hos Muhabet udfører!

Lise Holten
02-01-2011 kl. 23:23

Hvis bare der var flere, som dette ægtepar, ville vi have et bedre samfund. De tager fat på et område, hvor der er stor behov for hjælp og hvor de med deres indsats nok også formår noget, som det offentlige ikke kan. Det bør belønnes.

Eva Moltke
02-01-2011 kl. 14:44

Jeg håber prisen går til Muhabet, fordi de gør en forskel for mange mannesker som har det svært. Super!

jytte helle
02-01-2011 kl. 12:49

Fantastisk projekt - fantastiske mennesker - eller er det omvendt? Mere af det - tak!

Tina og Henrik Bevensee
02-01-2011 kl. 09:34

Vi stemmer på Najib og Emines projekt, to fantastiske mennesker som gør et kæmpe stort og hjerteligt arbejde for en masse mennesker.

Britta Müller
01-01-2011 kl. 19:24

Jeg stemmer for Muhabet, det er en sag der virkelig fortjener at blive støttet!!!

Jørgen Frederiksen
31-12-2010 kl. 15:11

Et fantastisk godt Værested.

Anne-Vibeke Uhre
30-12-2010 kl. 16:48

Jeg vil gerne støtte dette prisværdige projekt for svage og psykisk syge flygtninge og håber derfor, at prisen går til Muhabets to værter.

Frits Møller
30-12-2010 kl. 14:52

jeg vil stemme på Najib Hadder,fordi han hjælper mange ikke kun en.

Minna Jørgensen
29-12-2010 kl. 18:29

Jeg håber at prisen går til Muhabets to værter! De har formået, for meget små midler, at skabe et hjertevarmt og dejligt rum, så langt fra de kliniske omgivelser disse mennesker møder i den danske psykiatri. Det er fantastisk at hjælpe akut nødstedte når der sker en ulykke. Men Najib og Emine er er årets helte fordi de er helte HVER dag.

Tony Andersen
28-12-2010 kl. 21:32

I disse tider med fremmedangst og indskrænket forståelse for kulturel mangfoldighed er Muhabet et lysende eksempel på glæde over andre og deres skikke og de bidrag der kan ydes til vor egen navlebeskuende og indskrænkede kultur. Så derfor med håb om alt godt og som eksempel på den global forståelse og medmenneskelig praksis der er en nødvendighed for en fremtidig human verden.

Anders Bjørn
28-12-2010 kl. 17:34

Det er fantastisk som ægteparret ofrer sig for denne udsatte gruppe indvandrere som ikke har mulighed for anden hjælp. Derfor skal de have prisen.

Shahla Nielsen
26-12-2010 kl. 07:41

Danskerne har jo ry for at være verdens lykkeligste folk. Men det mærker demange Dansk-indvandrere og flygtninge der er psykisk syge, af gode grunde ikke meget til.Jeg er så stolt af de flot arbejder, som Najib og Emina laver. Held og lykke

Semiran Senay
23-12-2010 kl. 15:18

Jeg er og har været Frivillig i Muhabet, siden 2003, fra den første dag har mit hjerte fået indre RO, fordi jeg mærkede den ÆGTE VARME, jeg længtes efter. Når jeg er i Muhabet, sammen med de mennesker, der har brug for trykhed, kærlighed og OMSORG, som de inderlig har BRUG for og som de ALDRIG få andre steder, har jeg kun at sige til dig som læser dette : KOM OG OPLEV DET SELV I MUHABET. FORDI DER IKKE FINDES ORD AT FORKLARE DET MED.mvh SEMIRAN SENAY

Ulla-Stina Nilsson
22-12-2010 kl. 17:54

Jeg har kendt Emine og Najib Haddar i omkring 25 år. Først som deres lærer på seminariet, sidenhen som deres ven. Det er fantastiskt, hvad de har fået skabt. Jeg er fuld af beundring for deres humanisme, kreativitet og engagement. Med store personlige omkostninger har de arbejdet hårdt for at skabe et varmt og kærligt mødested for en udsat gruppe mennesker. Jeg synes, de er lykkedes.

Bo Brix
21-12-2010 kl. 10:59

Jeg synes de er nogle af hverdagens superhelte, som bør belønnes for deres store indsats ud over alle grænser - på et meget nødlidende område, hvor behovet er stort for en kærlig og varm indsats - og kan der skabes bedre forhold for værestedets gæster - stemmer jeg for at de får prisen af Jyllandsposten

cresta simonsen
21-12-2010 kl. 10:55

Emine og Najib fortjener at blive årets helte med deres værested MUHABET.Godt at der i Danmark findes ildsjæle som formår at skabe et leverum hvor der kan nydes samvær på trods af forskelligheder og derved opnå et lyspunkt i tilværelsen.

Suzan Sargin
20-12-2010 kl. 19:16

Muhabet, Emine og Najib er årets helte! Jeg håber at de vinder årets pris, fordi de er et forbillede for hvordan man på en alternativ måde kan lave et værdifyldt socialt initiativ, der er til glæde og gavn for både brugere, medarbejdere og frivillige! Det skal de belønnes for og samtidig få muligheden for at inspirere andre, både kommunalt og politisk, men også andre ildsjæle der brænder for at gøre en forskel, for det gør Emine og Najib!

Asuman Johnsen
20-12-2010 kl. 18:32

Jeg synes at Muhabets to ildsjæle Emine og Najib skulle blive årets helte, De to nytænkende mennesker har opfundet et særlig koncept for samvær med sindsledende mennesker uanset race, religion og politisk holdning.Deres værdigfuld arbejde gavner rigtig mange sindslidende med indvandrer baggrund og ikke mindst mange danskere besøger stedet.

susanne cold
20-12-2010 kl. 15:36

arbejder som frivillig i Muhabet ogdet er så rigtigt hvad Najib siger de/vi kan noget i Muhabet, der er en meget behagelig, varm stemning og der blir grinet meget. Vi frivillige holder meget af at komme og det er blevet et fantastisk sted grundlagt af 2 ildsjæle.

Skriv en kommentar


Navn på nominerede

Vind bogpræmier
Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Boghallen

Risskov Travel Partner