De gule ravne skaber tryghed

Natteravnene har siden 1998 været på gaderne for at lytte til unge med små og store problemer.

Af DORTE HEIDE PEDERSEN
Publiceret 21-12-2010

Kunne I tænke jer et bolsje?« »Ja, altid!« En flok drenge er på vej ind til Århus, men først når de lige at få et bolsje med fra de lokale natteravne i Tilst ved Århus. Aftenens ravne er den 74-årige John Brogaard, 50-årige Steffen Bisbo og 47-årige Ester Engberg.


De gule ravne
John Brogaard (tv.), Steffen Bisbo og Ester Engberg, tre af natteravnene i Tilst ved Århus. De taler med nattens unge om både kærestesorger, mobning og problemer i hjemmet.
Foto: Casper Dalhoff

Normalt plejer de gule jakker med bolsjefyldte lommer at tiltrække masser af unge, men på denne råkolde decemberaften ser det småt ud med selskab. De fortsætter dog ufortrødent deres gåtur og viser, hvor de unge plejer at holde til. Da vi når forbi gymnasiet, fortæller Steffen Bisbo om dengang, han var med til at ringe efter forældrene til en meget beruset ung mand, der sad alene og hang på en bænk i nattefrosten og ikke ænsede, hvor han var.

»Forældrene kom meget hurtigt, og det viste sig, at han har sukkersyge, så de var meget glade for, at vi ringede,« siger Steffen Bisbo, der er faglærer på Aarhus Tech og har været natteravn i halvandet år.

Han har selv en søn, der går i gymnasiet, men han afviser, at det er for at holde øje med ham, at han er blevet natteravn.

Neutrale hjælpere
»Det er et spørgsmål om selv at få et indtryk af, hvad der foregår. Det handler ikke om at være bussemænd for dem, der ikke kan finde ud af det.

Vi er ikke et vagtværn, men vi skaber mere tryghed ved at være synlige og ved at lytte til de unge.« Der er omkring 60 frivillige natteravne i Tilst. På landsplan er der ca. 7.500 frivillige fordelt i 248 lokalforeninger.

Konceptet er, at natteravnene med deres karakteristiske skriggule jakker er synlige i det offentlige rum på gader og stier, hvor de observerer og hjælper. De blander sig aldrig fysisk i uroligheder og går aldrig ind i ungdomsklubber, diskoteker, værtshuse og lignende steder.

En helle for de unge
»Os kan man snakke med uden at blive en "sag", og det betyder især meget for unge med anden etnisk baggrund.

Det vigtigste i vores verden er at være en helle, så de unge kan komme af med deres frustrationer, uanset om det skyldes forældrene, skolen eller kæresten,« siger Erik Thorsted, der er formand for Natteravnenes landssekretariat.

Det var ham, der i 1998 tog initiativ til at oprette den sociale, landsdækkende organisation.

Fonden for Socialt Ansvar stiller gratis informationsmaterialer, jakker og uddannelse til rådighed for de frivillige.

Erik Thorsted fortæller om eksempler, hvor natteravne har talt fulde unge fra at kravle op i elmaster, falde i havnen eller gå på togskinnerne.

De oplever ofte, at de unge opsøger natteravnene om problemer i hjemmet, med kærestesorger, eller at de bliver mobbet i skolen, fordi de ikke har råd til at købe tøj magen til klassekammeraternes.

Bare det at natteravnene er synlige kan være med til at afvæbne konflikter, siger Erik Thorsted og fortæller om et eksempel fra en provinsby på Sjælland, hvor en gruppe unge med anden etnisk baggrund var blevet afvist på et diskotek på grund af pladsmangel.

De havde svært ved at forstå, at det ikke skyldtes deres hudfarve, og de stod udenfor og brokkede sig.

En gruppe danskere blev herefter også afvist, og de to grupper begyndte at gejle hinanden op og var ved at komme op at slås.

Så dukkede politiet op, og grupperne begyndte at skubbe og råbe ad betjentene. I samme øjeblik kom tre natteravne forbi, og så lød det fra en af de unge: "Så pansere, så kan I godt opføre jer ordentligt, nu kommer natteravnene!" og hele torvet skreg af grin, og det hele faldt til ro, fortæller Erik Thorsted. Han tilføjer:.

Hærværk er mindsket
»Jo mere kommunerne sparer på de opsøgende medarbejdere, des større behov er der for, at ansvarlige forældre går med ud og sikrer, at vi har et rimeligt fornuftigt udeliv, uanset om det er eftermiddag, aften eller nat,« siger Erik Thorsted.

Som eksempel på effekten af natteravnenes tilstedeværelse fortæller han, at en boligforening på Lundtoftegade på Nørrebro, siden natteravnene blev aktive i området, har sænket sine udgifter til hærværk fra 1 mio. kr. om året til under 100.000 kr. om året.

Erik Thorsted kalder natteravnene for "forældrenes neutrale forlængede arm", og han har samtidig en løftet pegefingre til forældrene: »Vi har en ungdom, som alt for ofte ikke har fået de værdier og råd med hjemmefra, som gør, at de kan finde ud af at færdes ordentligt i det offentlige rum. De unge har for mange valgmuligheder, og forældrene orker ikke at sætte de rammer og konsekvenser op, som de unge i virkeligheden selv efterspørger gang på gang.«

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Kommentarer

Maria
13-01-2011 kl. 14:19

I er for seje! I gør det alle af helt egen fri vilje for alle os flere 100.000 unge mennesker i danmark. Derfor før i min stemme! :)

Karina Jørgensen
12-01-2011 kl. 07:13

Natteravnene skal selvfølgelig have prisen. Et så stort landsomspændende frivilligt projekt SKAL da belønnes. Natteravnene er hverdagens helte, de unges helte og jeg syns at alle Natteravne er helte. Den pris vil belønne og tilkendegive rigtig rigtig mange heltes gerninger på stort og småt.

tove Jensen
11-01-2011 kl. 14:37

Det kan kun blive Natteravnene,de gør en stor indsats.

Jørgen Sørensen
10-01-2011 kl. 22:32

Stemmer på Natterravnen

lilli kristensen
08-01-2011 kl. 00:01

det kan kun blive natterravnene

Grete Ringgaard
07-01-2011 kl. 19:34

Det må blive ravnene ;-)God vind til alle derude.

Betina
07-01-2011 kl. 14:38

Jeg stemmer selvfølgelig på natteravnene, de gør et kæmpe arbejde for vores unge mennesker

Bente Markland
07-01-2011 kl. 12:39

Er bare gode også selv om man ikke er helt ung mere ;o)

Kalle
07-01-2011 kl. 00:31

Sådan.

Søren
06-01-2011 kl. 22:02

Godt gået

Rikke Rasmussen
05-01-2011 kl. 21:36

Helt klart natteravnene

Ann Dorte Andersen
05-01-2011 kl. 21:32

Var ude at gå i går eftermiddags, hvor jeg mødte tre Natteravne fra ældresagen i Århus. Og det var FEDT at se, hvordan de unge danner ring omkring de tre ravne, for at snakke med dem. Jeg er selv Natteravn i Århus, og kan mærke i området at det helt klart gør en forskel. Jeg vil opfordre alle til en prøvetur som Natteravn. Og at man er enlig og har børn behøver ikke være en hindring, det kan jeg skrive under på. Synes det er helt fortjent, at Natteravnene er nomineret som Årets Helt, det viser, at der er nogen der sætter pris på alle de frivillige, som giver noget af deres fritid, for at være der for de unge :)

Nina Tuxen
05-01-2011 kl. 21:17

Er selv natteravn og får mange positive tilkendegivelser fra de unge om at de føler sig trygge, er glade for snak og dialog samt at de værdsætter og respekter meget natteravnenes tilstedeværelse. Natteravnene gør en forskel

Alice bladt
05-01-2011 kl. 16:03

Jeg stemmer på natteravnene

Christina fra Gadstrup
05-01-2011 kl. 10:48

Total støtte herfra ... tæller ned til, at overskudet kommer og jeg kan blive een af jer!

Line Røpke (Natteravn i Glumsø)
04-01-2011 kl. 19:28

Natteravnene er hverdagens helte - dem bør ALLE støtte op omkring og hjælpe!

Line Røpke (Natteravn i Glumsø)
04-01-2011 kl. 10:36

Natteravnene er hverdagens helte - ALLE bør støtte op omkring og hjælpe!

Line Diurhuus Røpke
04-01-2011 kl. 10:35

Natteravnene er hverdagens helte!!

Lone Stigsnæs-Hansen
03-01-2011 kl. 19:42

Det må være natteravnene - de gør en forskel!

Knud Henrik Sørensen - Herredsvang
03-01-2011 kl. 16:35

Super godt frivilligt arbejde, er selv en af natteravne i Århus Vest. Jeg er glad for at være med til at gøre en forskel og være en del af et netværk der er der for de unge. Vi gør en markant forskel i nattelivet. Jeg og en gruppe mennesker bruger lidt af vores fritid på at bidrage til et trygt natteliv for de unge. Jeg har været med af to gange, og jeg har været konfligtløser en enkelt gang hvor det kunne været gået meget galt for nogle af de unge. Om vi kan bære titlen helte ved jeg ikke rigtig, men det er rart og godt at vi er der.

Kira Schade
03-01-2011 kl. 15:50

Jeg er 22 og arbejder som bartender på en bar i Haderslev, for at tjene lidt ekstra til SU, og er lige blevet Natteravn, fordi jeg synes, det er et FEDT initiativ!! Det er en dejlig fornemmelse, at gå ture om natten, fordi man ved at man gør et stort stykke arbejde og fordi man ved, at det kan hjælpe i nogle situationer, så derfor ofrer jeg gerne nogle af mine få friaftener i weekenderne og jeg synes, Natteravnenes indsats skal belønnes!

Keld Funk
03-01-2011 kl. 10:46

Helt eller ikke Helt...?? - Forebyggelse må absolut være Nr. 1 og det er præcist det der er Natteravnenes mission ! Ved at være til stede i det offentlige rum og være opmærksom på alle muligheder for kommende risici kan Natteravnene være den direkte årsag til, at intet sker.. - Ja, præcist ! - via samtale, være med til at den unge ikke gør skade på sig selv, bevidst eller ubevidst, afværge en potentiel spritbillist eller forhindre vold på personer og andres ejendom - måske endda blot komme tilfældigt forbi en nystartet containerbrand - Derfor er mit bud på en "Helt" helt klart Natteravnene, mest fordi de altid er der, for dig !

Kim Ferrigno
03-01-2011 kl. 09:29

En så storslået og fantastisk indsats mener jeg helt kart gør Natteravnene til en sikker vinder i mine øjne. At man kan samle så mange frivillige, der stiller nætterne til rådighed for en god sags tjeneste er unik.

lotte Christensen
02-01-2011 kl. 18:18

I har min støtte, jeg ville gerne være én af jer, - satser på at få tiden og overskuddet når børnene er flygtet/flyttet fra reden - thoms up :-)

Oliver Trab
01-01-2011 kl. 23:08

Natteravnene er en at de bedste initiativer vi har i nattelivet. Går selv aktivt som natteravn er Rudersdal Kommune, og har gjort det i 1½år, og har ingen planer om at stoppe! Man kan virkelig mærke den forskel det gør, at man kan møde nogle og snakke med om alt hvad der rør sig!

Tommy Wøldike
01-01-2011 kl. 17:55

Natteravnene må være det rette valg med den indsats de gør landet over, med at skabe tryghed i lokalområderne og være der for alle de unge som har brug for dem

Tony
31-12-2010 kl. 16:18

Natteravnene gør en forskel i nattelivet,altid en hjælpende hånd,tid til en snak og lidt trøst;))

Mette Heyden
31-12-2010 kl. 10:39

noget af det bedste, de kan ikke undværes.

Henrik Vincents Fisker
31-12-2010 kl. 09:26

Natteravnene gør en kæmpe forskel i det danske samfund er med til at sikre landets mange unge for at begå dumheder i mange de størrer danske byer. Håber at i får flere med på holdet de kommende år.

Thomas Vaaben Søgaard
31-12-2010 kl. 08:55

Natteravnenes tilstedeværelse i det danske bybillede er på samme tid et ganske lille og kollosalt bidrag til at sikre et roligere og mere sikkert miljø for alle, der færdes ude om natten. Natteravnenes fokus er på de unge, men borgere i alle aldre profiterer af indsatsen. For de involverede selv, tror jeg, er dét at være sammen om den slags en kilde til at gå flere ture, men jeg er sikker på, at en tilkendegivelse fra samfundet om at blive "årets helt" vil blive oplevet som en kæmpe opbakning til den frivillige indsats.

Connie A. Larsen
29-12-2010 kl. 11:38

Ja selv en jule og nytårsaften kan man se natteravne på gaden. Det er flot.

Bente
28-12-2010 kl. 18:30

Støt op om Natteravnene. De er der i deres fritid, i regn, slud, sne og storm.. og udelukkende for alle de dejlige unges skyld. At være til stede, når der er brug for en at tale med, om alt mellem himmel og jord. De unge har brug for Natteravnene og deres frivillige indsats weekend efter weekend, hele året rundt. Flere skulle melde sig som Natteravn.

Jørn Thomsen
28-12-2010 kl. 13:40

Super godt frivilligt arbejde, er ikke selv natteravn. Men går ofte tur med min hund i vores område om aften og natten. Møder og snakker ofte med de unge, følger nogle gange nogen hjem osv. Her kan man se behovet for dem. Jeg synes dette frivillige arbejde ikke kan få anerkendelse nok. Mange af de unge mennesker jeg har i min køreskole har mødt natteravne og ved at her er der nogle voksne som gør noget udover det sædvanlige.

Jens Rom
28-12-2010 kl. 10:54

Natteravnene er hverdagens helte - dem bør vi støtte op omkring og hjælpe!

Rene Hjetting
27-12-2010 kl. 09:00

Natteravnene skaber tryghed for vore børn landet rundt og helt frivilligt og har gjort det kontinuerligt i flere år, de fortjener en at vi støtter dem bedst muligt.

John Knudsen
26-12-2010 kl. 12:42

Det er en prisværdigt indsats disse frivillige Natteravne gør landet rundt for børn og unge ! De bør derfor støttes bedst muligt !

Teddy Pedersen
23-12-2010 kl. 21:24

Tryghed i nattelivet, det er natteravnene. Flot at nogle voksne vil bruge deres tid på de unge. Jeg syntes de hører til hverdagens helte.

Inge Luiten
23-12-2010 kl. 18:12

Natteravn - jeg kalder på dit navn. Jeg er ikke tvivl, at natteravnene gøre et stor stykke frivillig arbejde. De unge ved, hvor de kan henvende sig og føler sig tryg ved natteravnene.

Annetta Elmo
23-12-2010 kl. 16:16

Tænk at de gør det - at være tæt på de unge er bedre end snak og politik! Et imponerende, flot arbejde.

Jesper Schultz
22-12-2010 kl. 20:10

Natteravnene skaber tryghed blandt de unge på gaden. De ved, at de altid kan henvende sig til Natteravnene og snakke eller spørge, hvis de har behov for det. Bestemt noget man skal støtte.

Torben Kjærbro
22-12-2010 kl. 20:03

Natteravnene er et rigtig godt initiativ. De er vellidt blandt de unge og bidrager bl.a. til et bedre "gå i byen" miljø, der hvor de er.

Ole Hessel
22-12-2010 kl. 18:48

Natteravnene i Danmark styrker social ansvarlighed hos den almindelige dansker, og fortjener al den opbakning, som de kan få.

Susan
22-12-2010 kl. 17:54

Dem vil jeg gerne stemme på. Det er et godt stykke arbejde de, forældre, bedsteforældre og andre frivillige, gør for de unge.

Henrik Knudsen
22-12-2010 kl. 09:26

Natteravnene gør en markant forskel i nattelivet. En gruppe af frivillige mennesker bruger fritiden på at bidrage til et trygt natteliv for de unge. I deres arbejde løser Natteravnene til tider begyndende konflikter, der kunne gå helt galt til skade for mennesker og for samfundet. Natteravnene er hverdagens helte, der har hjertet med på arbejde.

Tina Mølgaard
22-12-2010 kl. 08:04

Flere Natteravne i nattelivet tak.

carsten holm
21-12-2010 kl. 18:20

natteravnene er et eksempel på et lokalt praktiseret forældreansvar, som via fællesskabets tryghedsskabende opmærksomhed yder en kontinuerlig forskel.

Jørn Lund
21-12-2010 kl. 13:17

Natteravnene yder en fornem indsats for at skabe tryghed på vejen og i det offentlige rum. Vh J. Lund

Skriv en kommentar

Vind bogpræmier
Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Boghallen

Risskov Travel Partner