Sejlturen, der ændrede alt

Elitesejleren Lærke Nørgaard reddede i november sig selv og en veninde fra at drukne under en kæntringsulykke i Øresund.

Af DORTE HEIDE PEDERSEN
Publiceret 22-12-2010

Det er en blæsende eftermiddag fredag den 12. november.

Den 24-årige Lærke Nørgaard er sejlet ud i farvandet mellem Skovshoved og Taarbæk med sine to veninder og sejlmakkere, den 28-årige Trine Abrahamsen og 24-årige Lerke Stamer Christoffersen, for at træne.


Lærke Nørgaard
Lærke Nørgaard på Skovshoved Havn. Drømmen om OL i London i 2012 lever videre.
Foto: Nikolaj Svennevig

De er alle tre rutinerede sejlere fra sejlerlandsholdet og træner frem mod OL i London i 2012.

Efter en times tid river et kraftigt vindstød båden omkuld, og Lærke Nørgaard og Lerke Stamer Christoffersen bliver kastet ud af båden.

Den driver hurtigt væk, og Trine Abrahamsen, der stadig er i båden, kan ikke længere se sine veninder i vandet.

Lerke Stamer Christoffersen hyperventilerer og råber panikslagent til Lærke Nørgaard, at hun ikke kan flyde, og at hun er ved at blive trukket ned. Hun har som den eneste af pigerne ikke redningsvest på, og bølgerne i det iskolde vand er knap to meter høje.

»Hun plejer altid at have den på ligesom os andre, men hun kunne ikke finde den, da hun skulle pakke,« fortæller Lærke Nørgaard og tilføjer, at sejleres holdning til redningsveste kan være som cyklisters holdning til cykelhjelme - de er i vejen.

Lærke Nørgaard råber tilbage, at Lerke Stamer Christoffersen skal tage nogle dybe indåndinger, sparke sine støvler af og hele tiden holde fast i sin redningsvest.

»Jeg siger til mig selv, at jeg har redningsvest på, og at jeg er stærk. Mit mål er, at Lerke ikke må gå i panik. Når folk går i panik i vandet, får de usandsynligt mange kræfter, og som et overlevelsesinstinkt vil de kravle op på det nærmeste, der er at kravle op på, og det ville i dette tilfælde være mig, og så ville jeg drukne,« siger Lærke Nørgaard, der har taget flere livredderog førstehjælpskurser.

»Harry Potter i aften«

De to piger kan hele tiden se Trine Abrahamsen, der leder efter dem, og Lærke Nørgaard puster alt, hvad hun kan, i den fløjte, der hænger fra hendes redningsvest.

Hun ryster på hænderne og har ikke styr på sine bevægelser.

Trine Abrahamsen opgiver at finde dem og vælger at sejle mod havn for at tilkalde hjælp. Mens Lerke Stamer Christoffersen fryser voldsomt og er bange, lykkes det Lærke Nørgaard at bevare roen og abstrahere fra kulden.

Hun mærker ikke sin krop, og hun siger igen og igen til Lerke Stamer Christoffersen: »De finder os om lidt. Jeg lover dig, at vi nok skal overleve.

Du når at komme til Harry Potter-premieren i aften.

« Hun sørger for at være positiv og hele tiden snakke med veninden. De prøver at svømme de 3-4 km, der er til land, men bølgerne er for høje, de sluger en masse vand, og de ender med at drive længere og længere ud.

Pludselig får de øje på en helikopter, der kredser rundt i firkanter over dem.

»Lerke bliver ivrig og råber "Åh, nu bliver vi fundet!",« fortæller Lærke Nørgaard.

Nyttig gul hætte

Helikopterpiloterne ser ikke pigerne - kun deres hoveder og halvdelen af skuldrene stikker op fra bølgernes skumtoppe, og helikopteren flyver hen over dem flere gange. Det bliver sværere at berolige Lerke Stamer Christoffersen, der udbryder: »Jeg kan ikke mere.« Hun besvimer og flyder livløst rundt.

»Jeg føler mig helt lettet, fordi det går op for mig, at jeg ikke behøver at træde vande, fordi min redningsvest kan holde mig selv oppe,« forklarer Lærke Nørgaard.

Hun får øje på en lynlås i Lerke Stamer Christoffersens krave, hvor der sidder en neongul hætte. Det tager lang tid at få den fri, da hendes hænder er stive af kulden.

For femte gang flyver helikopteren forbi, og denne gang bliver de set - takket være den gule hætte.

Den bevarede OL-drøm

Da redningshelikopteren hejser pigerne op, har de ligget i det kolde vand i snart halvanden time, og begge har en kropstemperatur på under 30 grader. De bliver fløjet til Rigshospitalets traumecenter, hvor den bevidstløse Lerke Stamer Christoffersen kommer i kunstig koma.

Lærke Nørgaard bliver udskrevet allerede dagen efter, mens veninden ligger på hospitalet i over to uger. Begge kommer sig uden fysiske men.

Lærke Nørgaard bruger megen tid på at bearbejde den traumatiske oplevelse sammen med en krisepsykolog.

»Der er gode og dårlige dage, men jeg kæmper for at fortsætte med at sejle og udleve mine drømme om at komme til OL.« Sammen med Trine Abrahamsen er hun sejlet ud til det sted, hvor de blev reddet.

»Det kan godt være, at jeg har reddet Lerke, men Trine har reddet os begge ved at tilkalde hjælp så hurtigt. Jeg forstår stadig ikke, at jeg kunne tænke så klart. Det, der gør forskellen, er uden tvivl mine livredder-og førstehjælpskurser.

Hvis jeg var gået i panik, havde ingen af os nok overlevet.«.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Kommentarer

Tage Mordhorst
20-02-2011 kl. 15:13

Hvis ovennævnte beretning ligger til grund for jury'ens nominering af Lærke, så mener jeg at spcielt TrygFonden har et problem med på den ene side at stå som en stærk fortaler for sikkerhed til søs og på den anden side at ignorere de erfarne pigers manglende sans for sikkerhed under på forhånd erkendte ekstreme betingelser. 1. De sejler ud i stormvejr - 2 m høje bølger - og 3-4 km fra kysten. 2. En af dem har ikke redningsvest på. 3. De bruger ikke livliner. Det var godt og dygtigt af dem at redde sig iland, men ingen af dem bør nomineres, da de tilsidesatte basale sikkerhedsregler.

Goofy
16-01-2011 kl. 12:47

Jeg er bare glad for at I klarede det og håber I også klarer det fremover. Behold jeres afsmittende glæde og gå efter jeres mål.

Aage og Inge
15-01-2011 kl. 16:04

Kaere Laerke. Vi er i Lissabon og er inde at tjekke, om du skulle vaere den heldige. Det er du jo desvaerre ikke. Men vi synes nu, at du er en kaempe helt efter den daad, du har udfoert.

Benjamin Kristensen
13-01-2011 kl. 19:36

At kåre en helt handler ikke om hvorfor det gik galt - men hvorfor det gik godt! Hvis min helt efterfølgende vil fortælle andre sejlere hvad hun planlægningsmæssigt kunne havde gjort bedre forud for den fatele sejlads, er hun bare min DOBBELT-HELT

Lisbeth Toft
13-01-2011 kl. 07:48

Fantastisk ung kvinde,hun er årets helt.

Kristine Roug
10-01-2011 kl. 23:21

Lærke, I er for seje alle tre - både på og i vandet! Fortsæt med den store vilje. Jeg tror på jer, Kristine.

Kirsten og henrik Bærentzen
09-01-2011 kl. 22:42

Kære alle tre. et stort tillykke med at i alle kom godt hjem og at det trods alt endte godt. Der er mange helte i denne verden og du har helt klart reddet et liv og fortjener hæder for det. Det var en stor beslutning at sejle i havn unden at vide om de andre overlevede men det var det eneste der var at gøre. Det er altid meget lettere for alle os andre vat være bagkloge... redningsveste osv....Vi har sejlet på øresund i ca. 50 år og håber bare at det ikke har taget modet fra jer

Johan Platz
08-01-2011 kl. 14:31

Først og fremmest er jeg selvfølgelig utrolig lettet over at det gik som det gjorde, og alle kunne gå derfra i ét stykke. MEN! At sejle ud i det vejr uden redningsvest, samt uden at have en opmærksom træner på land er uacceptabelt! At man heller ikke havde radio eller mobiltelefon med, gør ikke situationen bedre. Det er en ubøjelig regel at man altid skal bære opdriftmiddel, lige meget hvor god en sejler man er. Det ved I, og det burde I i særdeleshed handle efter, når I er forbilleder for yngre sejlere. På grund af jeres handlinger bliver reglerne omkring sejlads i KDY strammet. Disse stramninger rammer både sejlerne og sejlsporten. Der er ingen tvivl om at Lærke handlede rigtigt i situationen, men situationens alvor kunne være undgået, ved hjælp af nogle simple forholdregler. MVH Johan

Louise Holmegaard Rosendahl
08-01-2011 kl. 14:02

I en på mange måde uheldig situation, hvor især den "glemte" redningsvest, kommunikationsmiddel og manglende synlighed gør det hele meget mere farligt, viser Lærke en vild fantastisk indsats og holder hovedet koldt og redder sin veninde.

Thomas H. Nielsen
07-01-2011 kl. 23:53

En rørend historie! Jeg er selv sejler igennem 25 år og kender til at ryge overbords i koldt vand og høje bølger. Heldigvis uden at have været i livsfare før.

Katja Cecilia Baum
07-01-2011 kl. 17:45

Stemmer på Lærke

Elsebeth Gottlieb
07-01-2011 kl. 06:59

Jegvil gerne pege på Lærke Nørgaard, hvis heltedåd er helt ufattelig.

Kristoffer linder
07-01-2011 kl. 03:26

Det var noget af en omgang. Utroligt flot klaret, det kunne ikke have været nemt, men det er godt at høre alle kom sig. Håber det var en "once in a life time experience". Held og lykke med OL jeg ved i nok skal komme med.

Richard Müller
06-01-2011 kl. 21:31

Flot gjort, og det sætter virkelig havets kraft og magt i perspektiv.

Anonym
06-01-2011 kl. 18:24

Sikke en forfærdelig oplevelse alle tre ombordværende har været igennem. Lærke, reddede utvivlsomt sin venindens liv den dag. Det forhold alene skaber dog ingen helt! At sætte sit eget liv på spil for at redde en andens gør.. "De stærke" i en katastrofesituation hytter ofte sit eget skind, og jeg skal sent klandre dem. Jeg selv fiskede (uden egen risiko) et koldt forår tre andre unge sejlere op af Øresund fra en sunket lille kølbåd. Den svageste, en 14 årig pige, lå skrigende på grænsen til at drukne og de to lidt ældre drenge/mænd gjorde intet for at hjælpe. Lærke handlede anderledes. Tak for det! Trine, Lærke og Lerke er hurtige rutinerede sejlere, men de var dårlige sømænd den dag INDEN ulykken indtraf. Sømandsskabet starter med at tælle før man kommer i problemer, og den del var til dumpekarakter. Ingen vest, ingen kommunikationsmidler ombord eller på de tre piger (eksempelvis mobil i vandtæt pose) og utilstrækkeligt personligt udstyr til visuel signalering til redningshelikopter. Utilstrækkelig forberedelse til enesejlads under de forhold (vind og temperatur). Det kostede næsten et liv. Lad os lære af det! PS. Er anonym da sejlverdenen er lille. Har kapsejladsbaggrund med internationale titler. Sejlet jolle og krydset oceaner.

Lærke Sørensen
06-01-2011 kl. 17:10

Lærke, du er uden tvivl den suveræn største helt! Du har været så meget i mine tanker. Du er fandme for sej, ikke nok med at du skal redde dig selv men du skal også hjælpe en sejlkammerat som så også er en god veninde igennem det! Lasse, mine forældre og jeg er så ubeskrivelige glade for at du klarede det! Vi har meget tit gået og snakket om hvor sej og hvor stort et fighter-hjerte du besidder. Du bevare roen hele vejen igennem og det undre mig egentlig ikke for sådan er du bare! Jeg har så meget respekt og kærlighed til dig!-og selfølgelig også stolthed over at du har været min træner! Masser af knus og kærlighed til dig Lærke mit idol, fra lille Lærke! <3

Peter Broby
06-01-2011 kl. 16:47

Sådan nogle amatører. Man skal have respekt for Øresund, selvom man kan se land til begge sider. Der er altså mange sejlere der er blevet derude gennem årene, fordi de er gået ud i for hårdt vejr, det her er da toppen, når man er dum nok til at sejle ud, uden at kunne nå i havn inden det bliver mørkt. Sejlere med "mange års" erfaring burde jo, lige som alle andre, ikke sejle nogen steder, især i hårdt vejr, uden redningsvest. Det er da lige til en "dummebøde", istedet for en præmie, for at have glemt hjernen på land !!!

Niels Ole Carstensen
06-01-2011 kl. 15:30

En flot indsats og gå på mod. Lærke fortjener virkeligt at blive hædret for denne indsats. Håber Lærke har overskud til og får mulighed for i de andre sejlklubber, at fortælle sine sejlerkolleger om hvad der skal til for at redde en ven og klubkammerat.

Lillian Jensen
06-01-2011 kl. 14:15

Du fortjener virkelig at blive årets helt 2010. Det er en helt utrolig indsats, du har ydet.

Jacob Snedevig
06-01-2011 kl. 13:51

En helt utrolig historie og en helt utrolig indsats. Det er fantastisk at dele Øresund med sejlere som Lerke, Lærke og Trine.

Thomas Christoffersen
06-01-2011 kl. 13:19

Er ked af at nævne det, men hun er ikke en helt, hun er en torsk. Det er et mirakel at hun er i live. Inden træning burde de have tænkt på sikker sejlads og netop sådan en dag have overvejet Lerkes redningsvest

Stine C. Nielsen
06-01-2011 kl. 10:54

Du er for sej Lærke og jeg er glad for at have haft så sej en træner som dig. Du er altid positiv og har et godt humør. Jeg håber ikke oplevelsen ødelægger dine drømme om OL. Jeg håber, både du og Lerke er kommet sig over oplevelsen. Du er en helt Lærke og rigtig godt klaret :)

Christian Mohr
05-01-2011 kl. 23:48

Du er en helt Lærke. Pyt med priser, penge og OL. Med minimale odds vandt I den uhyggelige kamp. Du har vundet så meget respekt. Hilsen Christian Mohr

Kristian Mandrup
05-01-2011 kl. 23:14

Helt klart årets helt! Utroligt modigt og flot klaret :)

Cecilie Kofoed
05-01-2011 kl. 22:24

Lærke har været min træner i flere år, det er hun desvære ikke mere, nu hvor hun træner op til OL. Men jeg er rigtig glad for at have haft hende som træner. Hun har altid været rigtig positiv og fået det bedste ud af os. Selv når vi ikke var ude på vandet og sejle var hun også altid i godt humør og snakkede også med os om mange andre ting end sejlads. Jeg syntes det er rigtig flot af Lærke at hun holdt humøret oppe på både hende og den anden sejler, selvom hun var i sådan en kritisk situation. Det syntes jeg viser hvor stærk Lærke er.

Karin Clausen
05-01-2011 kl. 17:31

Du er helt klart årets helt. Fantastisk præstation.

Bo Echwald
05-01-2011 kl. 14:02

Utrolig indsats. En klar vinder. Har man først ligget i koldt vand, der i sig selv er smertende overalt på kroppen, og så samtidig skal tage sig af en veninde i halvanden time, forstår man perspektivet i heltedåden. Men: Håber det giver anledning til et ufravigeligt krav om redningsveste i alle både til alle besætningsmedlemmer.

Rune List-Jensen
04-01-2011 kl. 21:32

Lærke, du har bare et kæmpe fighter hjerte og en vilje til at ville! Imponerende at du kunne bevare roen og være der for Lerke i så presset en situation. En helte dåd der virkelig gjorde en forskel, i en situation der virkelig kunne være endt langt værre, hvis ikke du havde været der! Ingen beskedenhed, du er helt klart årets helt!

Lene Bluhme Christensen
04-01-2011 kl. 14:35

Der er ingen tvivl... Du er absolut årets helt !!!

Bente Palmer
03-01-2011 kl. 23:41

Laerke, Jer bor i USA og har for forste gang hoert ulykkens detaljeret forloeb gennem denne beskrivelse.Taarerne loeber ud af ojnene af bar taknemmelighed til dig for din tapre og uselvisk aktion paa vandet med min niece Lerke.Du er bestemt OL materiale og aarets helt i mine ojne.

Morten Hundebøl
03-01-2011 kl. 22:24

Med det mod du viste der, så fortjener du bestemt at blive årets helt.

Margit Stubgaard
03-01-2011 kl. 13:27

Kære Lærke Du fortjener i allerhøjeste grad at blive årets helt. Med dit eget liv som indsats reddede du andre. Utrolig flot præstation.

Kirsten Hegelund Ive
03-01-2011 kl. 12:51

Kære Lærke Jeg er fuld af beundring. Du er en sand helt. Håber de gode dage får overtaget.

Nathalia
02-01-2011 kl. 10:39

Kære Lærke, Jeg er så sindssygt imponeret af dit overskud I sådan en ekstrem situation. Kun en kombination af din evne til at holde her I live og trines hårde beslutning om ar sejler væk fra jer og søge hjælp, gør at I begge ret hos os idag! En ekstraordinær indsats fra et ekstraordinært team! Super flot sømandskab!

Pia Bay
28-12-2010 kl. 10:11

Kære Lærke Fantastisk flot sømandskab.

Rikke Frederiksen
22-12-2010 kl. 23:04

Kære Lærke. Det var fantastisk, at du kunne redde Lerke. En utrolig heltedåd!

Inge Ilsøe Hougaard
22-12-2010 kl. 18:05

Kære Lærke. Hurra for dine livredder- og førstehjælpskurser. Men siden du kun var en stor pige har jeg nu altid vidst at der ikke var nogen jeg hellere ville have ved min side i en krisesituation. Du bevarer roen, tænker rationelt og har handlekraft. - Og så har du hjertet med. Du er en sand helt!

Lasse Stamer
22-12-2010 kl. 11:28

Kære Lærke. Jeg har sagt det mange gange og siger det endnu engang, tak. Tak for måden du handlede på mht. min søster, at du holdt hende oppe istedet for at tænke på ens egen overlevelse som mange ville have gjort. Jeg vil altid være dig evigt taknemlig for det du har gjort for Lerke og resten af vores familie. Jeg håber du fortsætter dine OL drømme for jeg er sikker på du kan klare det. Med venlig hilsen Lasse Christoffersen

Aage og Inge
22-12-2010 kl. 11:01

Kære Lærke Du er bare så sej, så sej. Vi tænker meget på dig. Og håber, at både du og dine sejlerveninder kommer styrkede gennem den voldsomme oplevelse. Og så held og lykke med OL i England! Kærlige hilsener fra Aage og Inge

Skriv en kommentar

ÅRETS HELT 2010
Jyllands-Posten kårer sammen med Trygfonden Årets Helt 2010, som belønnes med 100.000 kr.

Denne artikelserie præsenterer de 10 kandidater, som er blevet nomineret af dommerjuryen.

Du kan deltage i afstemningen om Årets Helt på www.aaretshelt.dk i perioden 28. december-10. januar.

Vinderen bliver kåret den 15. januar 2011.

Vind bogpræmier
Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Boghallen

Risskov Travel Partner