Den virtuelle storesøster blev Årets Helt

Det blev den 31-årige Anna Lynge fra hjemmesiden girltalk.dk, der fik titlen Årets Helt 2010. Prisen, der uddeles af Morgenavisen Jyllands-Posten og TrygFonden, er på 100.000 kr., der går til hjemmesiden.

Af DORTE HEIDE PEDERSEN og RASMUS SANDVIG BRASK
Publiceret 16-01-2011

Overraskelsen og glæden lyste ud af Anna Lynge, da det lørdag eftermiddag stod klart for hende, at hun er Årets Helt 2010. Med alles øjne hvilende på sig og begge hænder trukket op foran ansigtet af bar benovelse fik hun hurtigt samlet sig så meget, at hun med et kæmpe smil og et glimt i øjet kunne stille spørgsmålet:

»Skal jeg sige noget?«

Det skulle Anna Lynge, og hun fik hurtigt reflekteret over både sin egen heltedåd og de ni andre, der var nomineret til titlen sammen med hende.


Anna Lynge
Den 31-årige psykolog Anna Lynge fik prisen for sit mangeårige arbejde med at motivere og chatte med teenagepiger om selvmordstanker, ensomhed, selvskade og selvværd på hjemmesiden girltalk.dk.
Foto: Torben Stroyer

Jeg var oppe mod nogle projekter og bedrifter, som jeg har stor respekt for. Jeg synes selvfølgelig, at det, som jeg arbejder og kæmper for, er en ekstrem vigtig sag, men det at få folkets opbakning betyder meget,« sagde en glad Anna Lynge, som samtidig takkede alle de frivillige piger, der bruger deres tid på at hjælpe andre på Girltalk:

»Jeg takker dem for deres trofasthed, hjerte og engagement, og jeg håber, at Girltalk forbliver et sted, der er nærværende, har omsorg og ser den enkelte i mængden«.

Piger med selvmordstanker
Den 31-årige psykolog fik prisen for sit mangeårige arbejde med at motivere og chatte med teenagepiger om selvmordstanker, ensomhed, selvskade og selvværd på hjemmesiden girltalk.dk.

Som 24-årig fik Anna Lynge ideen til en chat på nettet, hvor hun sammen med andre frivillige kunne give pigerne en at snakke med om deres problemer og bekymringer. En ide, der opstod på baggrund af hendes egne oplevelser med mobning og spiseforstyrrelse. Også hendes mand, Søren Lynge, var tydeligvis stolt:

»Jeg er super glad, og hun fortjener det virkeligt, for hun kæmper en stor kamp for de stemmer, der ikke ellers bliver hørt i socialforvaltningen. De stemmer, som sagsbehandleren af gode grunde ikke har tid til, og der, hvor forældrene ikke har kompetencer til at hjælpe, går Girltalk ind og løfter en uundværlig samfundsopgave.«

Alle er værdige vindere
I dag har Girltalk 60 frivillige ungerådgivere, og mere end 6.000 piger logger hvert år ind på hjemmesiden, der i løbet af årene er blevet udvidet med en forældrelinje, en blog og et åbent forum, hvor pigerne kan udveksle erfaringer.

Blandt de andre nominerede var både folk, der har reddet folk fra at drukne, en organdonor og adskillige engagerede mennesker, der frivilligt går langt for at hjælpe udsatte grupper. Et af de projekter er værestedet Muhabet, hvor psykisk syge og sårbare flygtninge og indvandrere kan komme forbi og få et gratis måltid og samvær med andre.

»Anna Lynge er absolut en værdig vinder, men jeg synes, at alle de nominerede var værdige vindere, for det var gode projekter alle sammen. Selvom vi ikke vandt, har nomineringen været et stort skulderklap, og for os er det jo løn nok i sig selv at se folk komme på besøg på Muhabet,« siger den ene halvdel af ægteparret bag værestedet Muhabet, Emine Haddar.

Begejstret jury
Juryen bestod af tidligere politidirektør i København Hanne Bech Hansen, plejehjemsleder Thyra Frank, chefredaktør på Morgenavisen Jyllands-Posten Henrik Thomsen og TrygFondens direktør Gurli Martinussen

»Alle de 10 nominerede er jo helte, men jeg tror, at det, Anna gør, i særlig grad appellerer til noget i folk, fordi hun og de frivillige i deres arbejde med de unge piger ofte er inde og have fat i noget, der gør virkelig ondt. Samtidig vil jeg sige, at jeg synes, at det er virkelig positivt, at man kan mødes om sådan noget som Årets Helt, for det er med til at skabe en positiv dagsorden, at man også anerkender gode gerninger,« siger Gurli Martinussen.

Flere tusinde stemte
Juryen har udvalgt dette års 10 nominerede til prisen blandt 75 bud, som danskerne har indstillet på hjemmesiden aaretshelt.dk, og flere tusinde danskere var med til at stemme om dette års helt.

Det er andet år, at Morgenavisen Jyllands-Posten og TrygFonden kårer Årets Helt. Sidste år vandt den 58-årige Ruth Brik Christensen titlen for sin indsats som "hyggemor" for de danske soldater på KFUM's soldaterhjem i Irak og Afghanistan. Hun gav prisen på 100.000 kr. videre til KFUM's Soldatermission. Ruth Brik Christensen var med til gårsdagens overrækkelse, og hun roser Anna Lynges handlekraft.

»Hun har set et problem, og så har hun handlet på det. Hun har ikke ventet på, at det offentlige tog hånd om det, men selv gjort noget ved det. Og så hjælper hun en meget stor gruppe piger, så derfor synes jeg, at hun er en værdig vinder,« siger Ruth Brik Christensen.

Anna Lynge vil bruge præmiepengene på at føre Girltalk videre.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Kommentarer

Minna Holm-Nielsen
22-04-2011 kl. 04:43

Anne Lynge er en sand helt, der er i stand til at vise andre mennesker vejen frem. Som næste års helt, vil jeg gerne foreslå IDA Melin fra Det Sociale Netværk, for hvem, det virkeligt er lykkedes at vise mig vejen frem og at den handler om, ikke at fokuserer på de dårlige ting i livet men derimod på at trods alle odds kan man finde vejen frem og ud af sygdom, sorg og angst for livet. IDA er en sand ven, så hun bør absolut have prisen s hun også fortsat og fremadrettet kan redde andre mennesker ud af håbløshedsjedens sump

Skriv en kommentar


Anna og Søren Lynge
Søren Lynge, Anna Lynges mand, var tydeligvis stolt over titlen:

»Jeg er super glad, og hun fortjener det virkeligt, for hun kæmper en stor kamp for de stemmer, der ikke ellers bliver hørt i socialforvaltningen. De stemmer, som sagsbehandleren af gode grunde ikke har tid til, og der, hvor forældrene ikke har kompetencer til at hjælpe, går Girltalk ind og løfter en uundværlig samfundsopgave.«


Foto: Torben Stroyer

Artikel
16-01-2011
»Girltalk gav mig et spark bagi«
For Signe Laybourn var girltalk.dk det, der fik hende ud af hendes skal. Nu hjælper hun andre piger i lignende situationer.
Vind bogpræmier
Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Boghallen

Risskov Travel Partner