Somalier sender kvinder i arbejde i Aarhus

Mulki Hussein hjælper indvandrerkvinder ud af hjemmet og ud på arbejdsmarkedet. De kan meget mere, end de tror, siger hun. Derfor er hun nomineret til Årets Helt.

Af Lise B. Hornung
Publiceret 13-12-2011

»De får aldrig at vide fra mig, at det er synd for dem,« siger Mulki Hussein.

Hendes tørklæde sidder stramt om håret, og hun ler varmt, når hun fortæller om sit arbejde i foreningen Shaqo i City Vest i Brabrand, Aarhus.

Mulki Hussein er projektleder i foreningen Shaqo, hvor hun hjælper indvandrerkvinder med at finde fodfæste på arbejdsmarkedet. Hun var med til at grundlægge foreningen, og hver dag mødes hun med arbejdsløse indvandrerkvinder i City Vest. Hun taler med dem om, hvordan de kan finde et job.

»Jeg ser lidt mig selv som en slags konsulent. Jeg står til rådighed for dem hele tiden, og jeg kan både snakke med dem om familieproblemer, helbred, penge og fortiden,« forklarer Mulki Hussein, der oprindeligt er fra Somalia.


Mulki Hussein
Mulki Hussein er 40 år og har seks børn. Hun kom til Danmark fra Somalia første gang som 20-årig i 1990, og allerede efter få år fik hun arbejde som tolk i Dansk Flygtningehjælp. I dag er hun projektleder i Shaqo, en forening, som arbejder for at få indvandrere i Aarhus i job.
Foto: Gorm Olsen

På to et halvt år har Shaqo fået 244 primært kvinder i fast arbejde eller uddannelse ud af 561 personer i alt. I begyndelsen henvendte foreningen sig til somaliske kvinder, der længe har haft svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.

I dag kan alle nationaliteter få hjælp hos Mulki Hussein. Hun taler godt dansk og engelsk og selvfølgelig somali.

»Min fordel er, at kvinderne kan relatere til mig, for jeg har haft nogle af de samme problemer selv,« forklarer hun.

Gør det umulige
Nogle af kvinderne har været udsat for voldtægt og set nære familiemedlemmer blive dræbt. Derfor er det første, Mulki Hussein gør at få kvinderne til at åbne sig.

»Vi ser på dem som hele mennesker med en bagage, og når vi har arbejdet med deres problemer, kan vi hjælpe dem med at søge arbejde. Det er en slags træning i at mestre og udvikle selvstændighed,« forklarer hun.

Hun har nær kontakt til en lang række potentielle arbejdsgivere, bl.a. rengørings-firmaet ISS og Aarhus Universitet. Derudover forsøger hun at få kvinderne i gang med en uddannelse, selv om det kan være svært.

Nogle gange tænker jeg, at det er umuligt, når jeg står over for en kvinde, der har boet i Danmark i 17 år uden nogensinde at have haft et arbejde,« siger hun.

Med små skridt lykkes det dog. Først koncentrerer hun sig om kvindernes indstilling til arbejde. Hun fortæller dem, at de ikke kan stille de høje krav til arbejdstider og løn i begyndelsen. Sammen finder de frem til mulige job, og i fællesskab forfatter de en ansøgning.

Derefter forbereder hun kvinderne på de typiske spørgsmål til en jobsamtale, og nogle gange tager hun også selv med.

»Så kan jeg lige minde dem om, at de ikke bare skal svare ja og nej, men fortælle mere om sig selv,« siger hun.

Ingen ynk
På den måde lykkes det gang på gang at give selvværdet tilbage til kvinder, som f.eks. er syge og traumatiserede eller ikke kan ret meget dansk.

En gang havde Mulki Hussein en af sine klienter i telefonen. Kvinden ville vide, hvorfor hun skulle møde på sit rengøringsjob kl. 05, når nabokvinden sagde, at hendes mand kunne skaffe et job om eftermiddagen.

»Så spurgte jeg: "Hvis det job faktisk findes. Hvorfor tager din nabo det så ikke selv?" Den pointe kunne hun jo godt se, og så fik hun arbejde kl. 05,« fortæller Mulki Hussein.

Hun spørger kvinderne, hvorfor de skal sidde hjemme, når børnene alligevel er i skole. Og hun accepterer ingen undskyldninger.

»Jeg siger til dem: "Hvis du skal tidligt op og på arbejde, må du tale med din mand og få ham til at tage noget ansvar også. Du har selv valgt at få seks børn." Sådan flytter jeg dem lige så langsomt med en kærlig, men bestemt hånd,« siger hun.

Og kvinderne lytter til Mulki Hussein, for hun fødte selv sit sjette barn for blot tre måneder siden.


Bygger bro
Mulki Hussein bruger hver dag al sin tid i foreningen Shaqo på at få indvandrere i arbejde eller uddannelse. Hun forstår at bygge bro mellem arbejdsgivere og indvandrerne selv, og hun accepterer ingen selvmedlidenhed.
Foto: Gorm Olesen
 

Opbygger selvværd
Mulki Hussein flyttede første gang til i Danmark i begyndelsen af 1990'erne, hvor hun var gift med en mand, som ikke forstod hendes visioner. Derfor valgte hun at blive skilt og rejste til USA. Her lærte hun engelsk og fik en uddannelse i økonomisk udvikling. Siden blev hun gift og skilt igen, og i dag er hun gift for tredje gang.

Mulki Hussein følger konstant op på kvindernes situation og spørger til, hvordan det går på jobbet. Der skal ikke meget til, for at det lykkes. Hun fortæller om en kvinde, der var ved at bakke ud af en jobkontrakt i en børnehave, fordi hun ikke vidste, hvordan hun skulle komme derhen.

»Så forklarede jeg hende, hvilken bus hun skulle tage. Så var det pludselig buskortet, hun ikke kunne betale. Men så betalte foreningen hendes buskort,« siger hun og griner.

Derudover forsøger hun at rive kvinderne ud af dårlige kredse, hvor de opbygger mistillid til omverdenen og sig selv. Mulki Hussein viser dem, at de kan noget. Hun grundlagde foreningen i 2006 med støtte fra EU, og siden har Shaqo været finansieret med satspuljepenge fra staten. Shaqo er vokset til at have en håndfuld konsulenter ansat og fik i år satspuljebevilling fra Beskæftigelsesministeriet på 9,5 mio. kr. frem til 2014.

 »Jeg ved, at jeg har gjort en forskel i mange liv. Her kan vi gøre det, som det offentlige ikke kan. Det er helt fantastisk at se kvinderne flytte sig,« siger hun.

Copyright: Jyllands-Posten

Kommentarer

Muqtar M Omar
09-01-2012 kl. 00:05

jeg har ikke så meget tid for at give nogle kommentar her i men jeg vil sige at mulki er den rigtig person som er årets helt. på grund af hendes insats.

jamal osmaan yusuf
08-01-2012 kl. 19:55

hun er meget god personer

birgit loevschall dietz
08-01-2012 kl. 16:56

Jeg stemmer på Mulki...fortsæt det uvurderlige arbejde og engagement, det er det der skal til for at overkomme problemerne. Godt gået, fortsæt det gode arbejde. Respekt Birgit Løvschall Dietz

Faduma Y Nur
08-01-2012 kl. 15:12

kære mulki. Det er en utrolig og vigtig at du bleve godt forbillede for os. Jeg synes du fortjener og held og lykke fremover.

jette overlund
05-01-2012 kl. 14:15

Jeg har stor respekt for det gode arbejde du laver.

ida ribe
05-01-2012 kl. 12:24

Jeg stemmer på Mulki Hussein, fordi hendes arbejde gavner mere end et enkelt menneske. Dette arbejde er helt sikkert med til at gavne integrationen af nydanskere både til gavn for de berørte men også til gavn for Danmark. Desuden kræver hendes arbejde et til stadig langt sejt træk. Good luck fremover til Mulki Hussein og hendes arbejde.

dorrit Cato Christensen
01-01-2012 kl. 22:07

Det er en utrolig og vigtig energi du har lagt for dagen Mulki. Bare dr dog var flere som dig. Min største beundring. Kh. Dorrit Cato Chrisensen

Habte Yehdego, formand for Eriteransk Dansk forening i Århus
30-12-2011 kl. 00:33

Jeg er helt sikker stemmer på Mulki, hun har for fortjent held og lykke fremover.

Birthe Reinau
29-12-2011 kl. 16:44

Jeg stemmer også på Mulki som årets helt. Det er et flot arbejde hun gør.!!

safiya
27-12-2011 kl. 22:38

Jeg har deltaget projekt shaqo, hvor de hjælpe invandre og flytning. Fordi folke kan ikke finde deres vej som de finder arbejde eller uddannelse som de passer godt,derudover hjælpe det andre problammer også.

ayub
27-12-2011 kl. 22:28

jeg håber du vinder

Inge Nielsen
24-12-2011 kl. 07:18

Kære Mulki Vi har med glæde læst de forskellige indlæg om dig som yderst energisk kvinde. Vi er et beboerhus i Holstebro, hvor der især kommer mange somaliske kvinder, vi kunne godt tænke os, hvis du vil komme til Holstebro og holde et foredrag på vores kvindeaften, som er onsdag aften. Måske april eller maj måned. Mvh Inge Nielsen Projektmedarbejder Trivselshuset Asdagården 55A 7500 Holstebro ingen@live.dk 61225819

Skriv en kommentar

Vind bogpræmier
Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Boghallen

Risskov Travel Partner