En hånd til fattige børn

Jonna Møllemand blev chokeret over, hvordan fattige børn lever i Danmark. Men den diskrete pensionist gør noget ved situationen og er derfor nomineret til Årets helt.

Af LISE B. HORNUNG
Publiceret 17-12-2011

Jonna Møllemand kan ikke forklare, hvorfor hun gør så meget for andre. Det kommer helt af sig selv.

»Jeg har altid villet hjælpe samfundets svage. Og især børnene,« siger hun.

Chokoladen er stadig flydende på banankagen, som hun stiller på spisebordet i køkkenet i Nørre Snede knap 30 km syd for Silkeborg. Hun skænker en kop kaffe og retter på dækkeservietten, inden hun fortsætter.

»Udsatte børn skal leve med så stor værdighed som muligt, uden at der står skrevet "fattig" på ryggen af dem eller deres forældre,« siger Jonna Møllemand.


Jonna Møllemand
Jonna Møllemand bruger al sin tid på at samle penge ind til og hjælpe familier i nærområdet.
Foto: Gorm Olesen

Hun er frivillig i Dansk Røde Kors, og hun betaler bl.a. kontingent for børn, der ikke har råd til at gå til idræt, ligesom hun sender fattige familier på ferie hver sommer.

Pengene skaffer hun fra fonde, banker, private og satspuljer.

Penge fra nedlagt fond Jonna Møllemand blev for nylig udvalgt til at modtage penge fra en nedlagt, lokal idrætsfond.

»Formanden opfordrede mig til at sende en ansøgning uden at skrive et fast beløb på. Så fik jeg sørme 200.000 kr. - da fik jeg kaffen galt i halsen,« siger Jonna Møllemand rolig og smilende.

Pengene fra fonden bruger hun til kontingenter i idrætsforeninger. I Sportsmaster i Brande kan hun købe sportstøj til børnene med rabat.

»Børnene ser ud som om, at de har vundet en million, når de får nyt sportstøj. Det betyder, at de kan ligne de andre børn, når de går til idræt,« siger hun.

Hun opdagede for første gang, hvor trange kår nogle børn vokser op under, da hun for flere år siden begyndte at køre ud med julehjælp. Dørene blev åbnet til langt fattigere hjem, end hun nogensinde havde forestillet sig.

»Børnene kom ud og slæbte julekassen ind med en glæde, som ingen børn bør føle over mad,« siger hun.

Hvert år holder hun øje med tilbud på andesteg, sodavand og rødkål til at fylde i juleposen. Hun køber ost hos det lokale mejeri, honning hos biavleren og småkager ved bageren.

Den onde spiral
Hun forklarer, at alle familier kan klare en periode uden nok penge. Men langsomt begynder familiernes hjem at forfalde, kontingentet i idrætsforeningen udløber, børnene vokser ud af tøjet osv.

»Pludselig er der ikke råd til at holde fødselsdag eller gå til fødselsdag, og så bliver børnene isolerede. Til sidst bliver huset sat på tvangsauktion, og tilbage står familien med en kæmpe gæld,« siger hun.

Efter oplevelsen begyndte hun straks at samle penge ind for at kunne sende de fattige familier på ferie - f.eks. til et vandland. For mellem 80.000 og 90.000 kr.

hjælper hun 30 familier af sted i tre-fire nætter hver sommer. Familien bestemmer selv hvorhen.

»På den måde kan børnene glæde sig til ferien sammen med skolekammeraterne og fortælle om det efter ferien.« Erfaring fra bankverdenen Jonna Møllemand begyndte allerede på det frivillige arbejde, inden hun i 2003 gik på efterløn.

Forinden arbejdede hun som prokurist i banker. Her havde hun bl. a. kontakt med forsikringsselskaber og inkassoselskaber, og hun ledte flere projekter i bankerne.

Derfor ved hun, hvordan man taler med dem, der sidder på pengene. For omkring 12 år siden så hun en annonce i den lokale avis, der søgte kontaktfamilier til irakiske indvandrere.

Hun meldte sig sammen med sin mand og fik hurtigt opbygget et tillidsbånd til irakerne.

»Dengang var der meget diskussion om, hvorvidt indvandrerne skulle være her. Det blandede jeg mig slet ikke i, for nu var de her, og jeg ville bare hjælpe dem med at blive integreret så godt som muligt,« fortæller hun.

Ret hurtigt fik hun fra staten en portion satspuljepenge, som hun brugte til at leje en bus en gang om måneden. På det tidspunkt var der 40 nye indvandrere i Nørre Snede.

»Jeg bagte en brunsviger, og så tog vi ud og så Danmark. Vi var på Himmelbjerget, hvor vi fortalte om den danske grundlov, og vi tog til Vesterhavet, hvor kvinderne badede i deres flotte, lange gevandter,« fortæller hun.

Lidt fra af egen lomme Men pengene fra staten hørte op i takt med, at familierne fandt sig til rette i Nørre Snede. Derefter begyndte hun at målrette sit arbejde mod børnefamilierne.

Hun prøver at holde sin egen økonomi ude af det frivillige arbejde, men det er umuligt for hende at adskille tingene helt.

»Når en mor ringer grædende og siger, at hendes køleskab er tomt, jamen, så tømmer jeg både fryser og køleskab og kører ud med det til hende,« fortæller Jonna Møllemand.

Hun opfatter ikke sig selv som en helt, men nærmere en, der har overskuddet til at agere forbindelsesled mellem dem, der gerne vil give, og dem, der har brug for hjælp. Hun er også besøgsven for indsatte i Horsens Statsfængsel.

»Vi har en forpligtelse over for hinanden som mennesker, og den prøver jeg bare at leve op til,« siger Jonna Møllemand.


Jonna Møllemand
I flere år har Jonna Møllemand udført sit diskrete, velgørende arbejde. Hun er rystet over, hvor lidt nogle familier i Danmark har råd til. Derfor hjælper hun fattige familier i Nørre Snede med alt fra fødselsdagskager til penge til en sommerferie. Hun ser det som sin pligt at hjælpe folk i nød.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Kommentarer

ELLINOR BACH JØRGENSEN, HERNING
13-01-2012 kl. 14:44

TIL JONNA MØLLEMAND TAK FOR DIN INDSATS FOR NØDLIDENDE BØRNEFAMILIER . DET GØR INDTRYK AT LÆSE OM . JEG HÅBER , DU BLIVER ÅRETS HELT . VENLIG HILSEN - OGSÅ TIL DIN MAND. ELLINOR BACH JØRGENSEN

ELLINOR BACH JØRGENSEN, HERNING
13-01-2012 kl. 14:44

TIL JONNA MØLLEMAND TAK FOR DIN INDSATS FOR NØDLIDENDE BØRNEFAMILIER . DET GØR INDTRYK AT LÆSE OM . JEG HÅBER , DU BLIVER ÅRETS HELT . VENLIG HILSEN - OGSÅ TIL DIN MAND. ELLINOR BACH JØRGENSEN

T. Martinussen
08-01-2012 kl. 11:13

Fantastisk! Neiiihj hvor er det bare skønt at læse de historier der er herinde, og hvor er det befriende at Jonna er helt upolitisk og varmhjertet. Det er dejligt I er til Jonna, det inspirerer, giver stof til eftertanke og varmer helt ind i sjælen. Tak!

Hanna Line Jakobsen
07-01-2012 kl. 15:15

Jeg kan varmt anbefale at stemme på Jonna. Hun er frivillig af hele hjertet og det smitter altid at høre om hendes utrættelige indsats for at gøre en forskel for andre.

Ea Carøe
07-01-2012 kl. 11:53

Wauv, sikke et stykke flot og fantastisk arbejde. Gid du også fandtes i København! Pøj pøj med det.

Helle
05-01-2012 kl. 14:35

Det kræver stort engagement og vedholdenhed og det skal skulderklap vil jeg gerne være med til at støtte op om.

Anders Ladekarl
05-01-2012 kl. 10:08

Kender Jonna som en fantastisk ildsjæl, hun har aldrig behov for at sætte sig selv i centrum, men har travlt med at sætte dem hun hjælper i fokus. Det er Jonna og tusinder af andre Røde Kors frivillige der er med til at holde Danmark sammen. Hun får min stemme, blandt mange gode kandidater

hanne
03-01-2012 kl. 07:59

det er et stort arbejde jonna gør

Asta Overgaard, 8600 Silkeborg
02-01-2012 kl. 20:57

En rigtig fin indsats.

Ellen Schou , Svejbæk Søvej 20, 8600 Silkeborg
02-01-2012 kl. 17:30

En dejlig varm person, der tænker på andre, der har det svært.

Verner J Andersen
29-12-2011 kl. 20:37

Altid ihærdig og hjælpsom, hun brænder for sagen.

Lisbet Kiel Nielsen
29-12-2011 kl. 11:13

Jonnas engagement er ikke bare en døgnflue, hun tar i den grad det lange seje træk - år efter år, og opbygger på den måde både tillid, forståelse og gensidig respekt, det kan ikke gøres bedre, hatten af for Jonna, hun fortjener virkelig at blive årets helt!!

Jellemien Blaauw
29-12-2011 kl. 09:57

Jonna har meget overskud og hjerterum, til børnene og deres familier. Hun er en stor gave for mange andre. Vi stemmer med en varm hjerte på hende!

Birthe Devantier
27-12-2011 kl. 16:20

Kort og godt, der er ingen som Jonna, hendes lige findes ikke. Den empati hun har for andre mennesker. de socialt udsatte, men sandelig også for alle der krydser hendes vej. Jonna har et kæmpe kæmpe hjerte, også STOR tak til Tage, som ved hendes side står.Jo hun er en HELT.

Augusta Møllemand
26-12-2011 kl. 20:54

At blive kåret til en helt har mange betydninger. Supermans, batmans og ja, Jonnas kræfter har alle samme funktion; deres hjælp er vedvarende, og mange folk er afhængige af den. Men hvor får en "superhelt" sine kræfter fra? Godt spørgsmål, men når jeg tænker på min bedstemor Jonna, så ved jeg, at hun kender svaret! For med hendes mange års erfaring med frivilligt arbejde, samt den iver hun lægger i sit arbejde, redder hun mange socialt udsatte familier og børn m.fl. Når superman og andre helte redder folk i nød, har Jonna til forskel fra superman m.fl., at hjælpe dem videre i tilværelsen på bedste vis. Det kræver mange kræfter, men Jonna klarer dem alle med oprejst pande

Jette Østergaard
23-12-2011 kl. 22:41

Selvfølgelig skal Jonna Møllemand have prisen som årets helt. Hun gør det fordi hun vil det allerbedste for mennesker som har det svært.

Svend Erik Hansen
23-12-2011 kl. 13:26

Beundrer dig og Tage for jeres ildsjæl og kæmpearbejde for de ikke har for meget. Om nogen fortjener du betegnelsen "Årets helt".

Lis Mølvig Henriksen
23-12-2011 kl. 11:49

Med et hjerte af guld og med empati så langt man kan se, når mennesker helt fantastiske resultater - flot arbejde du udfører Jonna, lad det være inspiration for mang0e af os andre!

Gerda Pedersen
23-12-2011 kl. 10:02

En dame med overskud af dimensioner

Helle Toustrup
23-12-2011 kl. 00:37

Fantastisk arbejde du gør - og med liv og sjæl og Tage!!!!

Lene
22-12-2011 kl. 13:43

Joanna gør det alle vi andre burde gøre men ikke gør fordi vi har nok i vores eget. De små lokal samfund har også brug for hjælp og opmærksomhed. Man kan kun blive inspireret!

nathalie moesgaard
21-12-2011 kl. 16:49

"Jonna Møllemand kan ikke forklare, hvorfor hun gør så meget for andre. Det kommer helt af sig selv."....... nej men det han jeg. Det har du arvet fra din mor :) Fantastisk stykke arbejde du gør. Selvfølgelig skal du vinde denne pris.

Skriv en kommentar

Vind bogpræmier
Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Boghallen

Risskov Travel Partner