Hun forlod sine børn for at hjælpe andres

Ortopædkirurgen Sajida Afzal er rejst fra sit danske job og to børn for at bygge et børnehospital i Pakistan. Derfor er hun blandt de 10 nominerede til Årets Helt 2011.

Døde og sårede børn og voksne, der ligger side om side. Uendeligt lange ventelister og ældgamle røntgenapparater. Travle hænder, der forsøger at følge med. Sådan så der ud på Pakistans hospitaler efter jordskælvet i 2005.

En humanitær katastrofe, der dræbte omkring 80.000 og sårede op mod 100.000.

Det var, hvad der mødte den nu 48-årige børneortopædkirurg Sajida Afzal, da hun rejste af sted for at hjælpe. Hun opererede 14 dage i træk for brud på arme og ben fra kl. 9 morgen til kl. 2 om natten kun afbrudt af spisepauser. Der var ikke megen tid til søvn, og hver dag blev hun mødt med en ny liste på over 100 håbefulde patienter.

»Jeg fik en følelse af, at folk i Pakistan har brug for mig. Jeg har været privilegeret at få lov til at vokse op i et land som Danmark. Nu er det tid til at betale tilbage,« siger Sajida Afzal med et mildt blik.


Sajida Afzal samler penge ind til et børnehospital
Sajida Afzal har sat gang i flere indsamlinger til børnehospitalet i Lahore i Pakistan, og ved hjælp af fonde og glade givere er hun nu oppe på omkring 700.000 kr.
Foto: Mikkel Mortensen

Den katastrofale situation og de mange menneskeskæbner påvirkede hende dybt. I de 17 timer, hun dagligt stod bøjet over patienterne, gik det op for hende, hvor meget hun kunne udrette med kun få midler. Den erkendelse forlod aldrig Sajida Afzals tanker og banede vejen for hendes idé - at bygge et børnehospital i Lahore i Pakistan.

Hun rejste tilbage til Danmark, men nåede kun at arbejde på Bispebjerg Hospital i en uge. For selv om hendes krop var i Danmark, kredsede hendes tanker om barndomslandet.

Hvor Danmark med cirka 5 mio. indbyggere har omkring 1.300 ortopædkirurger, har Pakistan med en befolkning på ca. 180 mio. knap 400. Og slet ingen børneortopædkirurger, der bl.a. tager sig af medfødte misdannelser og brud på kroppen.

»Det slog mig, hvor meget folk holdt sammen efter jordskælvet, og hvor ivrige alle var for at hjælpe hinanden. Jeg følte mig hurtigt som en del af fællesskabet og besluttede at bruge resten af min tid på at gøre noget godt for Pakistan. Det har jeg altid haft en drøm om,« siger hun.

Smuk som måneskin
Målet er at helbrede 4.000 fattige børn årligt for klumpfod, som er en velkendt lidelse i Pakistan. Den er medfødt og gør, at fødderne drejer indad og gør det smertefuldt at gå.

»Når jeg har rejst i Pakistan, har jeg ofte set tiggere på gaden, der kravler rundt på alle fire. Og det er skavanker, som nemt kan ordnes, hvis man får den rette behandling,« siger Sajida Afzal.

Hun har sat gang i flere indsamlinger til finansiering af børnehospitalet, og ved hjælp af fonde og glade givere er hun nu oppe på omkring 700.000 kr. Hospitalet skal bruge cirka 14 mio. kr. for at løbe rundt, så der er et stykke vej igen. Men uanset hvor mange penge der bliver samlet ind, bliver hospitalet en realitet. Også, hvis arbejdet må foregå i telte, fastslår Sajida Afzal stædigt.

Foreløbig er grunden købt, der er blevet bygget en mur og en brønd, og alt udstyr ligger klar i forskellige containere i Danmark. Sajida Afzal tjener penge til hospitalet via forskellige vikariater på hospitaler bl.a. i Norge og på Bornholm.

Den langsigtede plan er, at knæoperationer til velhavende pakistanere skal finansiere den gratis behandling til børn. Samtidig vil en række danske læger komme et par uger om året og arbejde gratis. Hun håber på, at hospitalet kan tages i brug om tre år.

Mens hendes to ældste børn på 23 og 28 år er blevet i Danmark, er den yngste på 17 år fulgt med sin mor og er begyndt i gymnasiet i Pakistan.

De ældste læser medicin og jura i Danmark. Selv om de tre søskende bliver adskilt, og Sajida Afzal må undvære de to ældste, var beslutningen om at sige farvel til den trygge danske tilværelse til fordel for et liv i Pakistan ikke svær.

»Jeg savner allerede mine børn forfærdeligt meget. Men de klarer sig flot og har mindre brug for mig end børnene i Pakistan. Heldigvis har de støttet mit projekt hele vejen igennem,« siger hun.

En mønsterbryder
Om halsen har hun henslængt et gyldent tørklæde, der illustrerer kærligheden til Pakistan, mens sproget ikke afslører anden oprindelse end københavnsk. Det beherskede hun flydende allerede efter at have boet i Danmark i et halvt år. Som 10-årig flyttede hun med familien fra et stort hus med onkler og tanter i landsbyen Gulyana tæt på Islamabad til en lejlighed på fjerde etage på Østerbro.

Alt var anderledes, husker Sajida Afzal. Hun kiggede ofte ud ad vinduet på folk, som så helt anderledes ud. Men da hun havde lært at tale dansk, begyndte hun straks at trives.

Og siden da er hun strøget gennem sit uddannelsesforløb.

Hendes mål var at læse medicin, mens hendes forældre havde andre planer for hende. Under en forlænget rejse til Pakistan fandt de en 25-årig bankmand, som hun blev gift med som 17-årig.

»Jeg blev glad for ægteskabet med tiden. Men jeg ville frygteligt gerne have en uddannelse, selv om han syntes, at det var unødvendigt. Han ville selv forsørge sin familie uden min hjælp,« forklarer Sajida Afzal.

Efter et par år fik hun alligevel lov til at læse videre, så længe hun ikke forsømte de huslige pligter i hjemmet. Tre børn under armen og en opvækst med en mor, der var analfabet, og en far uden uddannelse var ingen hindring for Sajida Afzal, der problemfrit gennemførte medicinstudiet.

Pludselig var hun brudt ud af den traditionelle kvinderolle, der ellers havde ventet hende.

»Min barndomsveninde fra Pakistan var den dygtigste i klassen. I dag er hun enke med tre børn og har kun afsluttet 8. klasse. Jeg har været heldig,« siger Sajida Afzal.


Sajida Afzal
Drømmen for Sajida Afzal er at operere 4.000 fattige børn om året for klumpfod, som er en velkendt lidelse i Pakistan.
Foto: Mik Eskestad

Copyright: Jyllands-Posten

Kommentarer

Afshaa
10-09-2012 kl. 11:49

Kære Sajida ji, Hjertelig stort tillykke..Jeg er meget stolt af dig. Jeg ønsker dig alt muligt held og lykke i fremtiden..Hvordan kan man komme i kontakt med dig telefonisk?? vh Afshaa Khalil Baig

Saima Durrani
15-01-2012 kl. 20:32

Stort tillykke Sajida det varmer virkelig mit hjerte at du fik prisen som årets helt. At Danmark stemte på dig og dit projekt - vi i Danmark kan virkelige være stolte at producere møsterbrydere og helte ligesom dig. Hvor er det også flot af alle de mennesker, der der støtter dig og har lovet dig at komme og operere og undervise i Pakistan Held og lykke med dit arbejde og må dit heltemod sprede ringe i vandet

Kristin Borch-Jenssen
15-01-2012 kl. 11:12

Kjære Sajida. Gratulerer så mye som årets helt! Det har du fortjent. Håper du fortsatt kommer til Larvik,det er alltid en glede å jobbe sammen med deg både på det faglige og mennesklige plan. Lykke til videre. Med vennlig hilsen Kristin,Larvik og Norge

svend bojsen
15-01-2012 kl. 03:36

TIL LYKKE og pøj pøj med dit projekt som jeg naturligvis vil støtte. Du fortjener al den medgang du kan få.

Dr shabbir ahmed
14-01-2012 kl. 22:22

hjertelig tilykke Du har fortjent det med hårdt arbejde og ærlighed gennem hele dit liv

Søren Larsen
14-01-2012 kl. 21:30

Hvorfor er pakistanere bedre mennesker end danskere ?

Michael Haddi Zaman
14-01-2012 kl. 18:57

Kære Sajida, Du er en inspiration og et forbillede for os andre. Jeg er meget interesseret i at høre mere omkring dit/jeres projekt i Pakistan og vil gerne bidrage til dette økonomisk. Med venlig Hilsen Michael

Mette
14-01-2012 kl. 16:53

Kære Sajida Afzal. Dit arbejde kommer uden tvivl til at gøre en kæmpe forskel for børnene og deres familier. Jeg ønsker dig held og lykke med projektet. Hvis bare der var flere mennesker som dig, så ville vores verden se meget anderledes ud end tilfældet er i dag. De bedste hilsner fra Mette

Birthe Nielsen
14-01-2012 kl. 15:39

Nu er det tid til at betale tilbage,« siger Sajida Afzal med et mildt blik. - Jamen , er det ikke Danmark hun "skylder" sin uddannelse - hvorfor er klumpfod en velkendt lidelse i Pakistan ? Kusine/fætter ægteskaber = indavl ?

Irfan Gilani
09-01-2012 kl. 17:50

Et vigtigt initiativ og projekt, som alle burde støtte og bidrage til.

Syed Munawar Hussain Shah
09-01-2012 kl. 14:13

Sajida, Vi kender dig fra børndam. Det er ikke nemt og forlade denmark og arbjede for fattig børn. Jeg selv arbjede for fattig børn i uddanelse som ikke har mulighed for gå i skole i pakistan. Din project er enestående.God bless you. Du få altid vores opbakning.

Afefah Ismail
08-01-2012 kl. 16:55

Mit største forbillede!! Du er et håb for alle os medicinstuderende som gerne vil gøre en forskel ligesom dig :) Må Allah Ta'ala give dig success i alle de skridt du tager. Du er SÅ sej!

Rosmarie Olesen
06-01-2012 kl. 13:36

Jeg synes det er flot at hjælpe sine landsmænd. Hvor hun har uddannelse her i DK kan hun godt bruge det ude i Pakistan. Det er til trods for at hun har familie i DK.

Suzanne Gravesen
05-01-2012 kl. 20:55

Sajida Afzals projekt er enestående. Hun er en ildsjæl, som fortjener al mulig opbakning.

karina
05-01-2012 kl. 12:02

Den barmhjertighed, som du udviser via din vilje, din styrke og dit mod.Det er så flot at du har viljen og styrken til at gøre en forskel.

Hasnat Sekendar
04-01-2012 kl. 23:49

Det er så flot at du har viljen og styrken til at gøre en forskel

Lindi Sundoo
04-01-2012 kl. 23:09

Den barmhjertighed, som du udviser via din vilje, din styrke og dit mod ved at forlade den trygge tilværelse her, for i et fattigt land at bruge din faglige dygtighed til at ændre forarmede, misdannede børns skæbne, er noget ganske særligt i verden! - Du fortjener mere end nogen anden prisen som Årets Helt.

Parveen Malik
04-01-2012 kl. 02:19

sajida keep it up,God bless you Good luck with your project, you are a true philanthropic inspiration for all of us. World need people like you,and you are the role model for the young genration.

Parveen Malik
04-01-2012 kl. 02:14

sajida keep it up,God bless you Good luck with your project, you are a true philanthropic inspiration for all of us. World need people like you,and you are the role model of the young genration.

Syed Noman Haider
28-12-2011 kl. 18:49

you are great doctor sahiba i am noman haider from lahore pakistan, i am very happy after seen that one Danish girl send me you link and requesting please help her in her's cause well i am available at any time and any where in pakistan for success of your cause

Grete Brøns
27-12-2011 kl. 19:29

Kære Sajida! Jeg er dybt imponeret af din indsats, både igennem studietiden og nu som færdig speciallæge med den store medmenneskelige omsorg, du viser. Vi har ikke hørt til hverandre i mange år nu, men jeg tænker jævnligt på både dig og andre fra vores 'årgange' på studiet. Må du få både lykke og held til dine projekter! KH Grete (tidl. Thomsen)

gina al-farra
27-12-2011 kl. 18:19

Sajida er et fantastisk menneske med hjertet på det rigtigt sted og med høj faglighed. Ingen tvivl at både børn og forældre vil drage gavn af hospitalet. Fra hele mit hjerte de bedste ønsker , helt eller ej .Tak fordi du er til!KH,Gina Al-Farra

Eva Boje Larsen
27-12-2011 kl. 09:47

Jeg kommer en del til Pakistan blandet til Lahore, så jeg har set hvor stor en hjælp det vil være, hvis Sajida Afzal får mulighed for at bygge et børnehospital. Så jeg ønsker så inderligt at det må lykkes for hende.

Louise Winding
26-12-2011 kl. 14:37

Kære Sajida! Det er med stor beundring jeg følger med i dit arbejde, jeg kan huske da du var på Hillerød sygehus for snart mange år siden, ih hvor er der sket meget. Jeg skriver til dig, for at tilbyde min faglighed som behandler sygeplejerske på frivilligheds- niveau, når hospitalet står klar eller inden hvis det giver mening for jer.. Jeg vil fortsat følge med i dit og din families arbejde. Mvh. Louise WInding

Assar Q
26-12-2011 kl. 03:10

Good luck with your project, you are a true philanthropic inspiration for all of us.

Humaira Shakeel
26-12-2011 kl. 01:31

Well don Keep it up

Susanne Mazanti
25-12-2011 kl. 07:58

held og lykke respekterer det offer jeg ved det er for dig at måtte skilles fra børnene knus og kram Susanne Mazanti

Said Mohamud
24-12-2011 kl. 11:39

It is fantastic job Dr. Sajida Afzal, Congratulation and please keep it up. World need people like you.

Zubair Butt Hussain
23-12-2011 kl. 16:59

Vi kan i Danmark være stolte af en som dig! Vi har mangt og meget at byde på i Danmark hvis vilje og handling går hånd i hånd.

Ghuffran Ahmad
23-12-2011 kl. 00:00

Sajida Afzal one of the inspiring figure for me. I observed a great deal of humility, modesty with devotion for Pakistan people in her. she is a paramount of qualities that Pakistani people need to learn. We are constantly in the search for "superheroes", ideals or role models, that is, in the search of someone to follow. In fact i have found one.

Nasar Malik
22-12-2011 kl. 22:13

She should be honourd for her great services.

osman chohan
22-12-2011 kl. 19:41

Virkelig flot og inspirerende.. Hun får helt klart min stemme.. Må vi andre følge i hendes fodspor, og udfører et arbejde der ikke hjælpe andre men også sætter et eksempel på hvordan man burde udøve sit liv. Stort respekt for sajida og hatten for hendes arbejde.

Sandra Björk Rúdólfsdóttir
22-12-2011 kl. 15:24

Der er rigtig mange helte at vælge imellem. Jeg er dog ikke i tvivl et eneste sekund. Sajida ruller den største snebold foran sig og i hendes hænder og med hendes råd vil snebolden blive ved med at rulle, forstørre sig og sprede glæde. Held og lykke Sajida med et beundringsvært projekt!

SARWAR CHOUDHARY
22-12-2011 kl. 09:40

THE PRESENT GLOOMY WORLD NEEDS PEOPLE LIKE DR,SAJID ,HER LOVE FR HUMANITY SPECIALY CHILDRENS .......MAY GOD BLESS HER AND HELP HER PROJECT IN PAKISTAN. WE R PROUD OF DR SAJIDA BEING THE TEAM MEMBER OF TV NISSA

Wjeha Malik
21-12-2011 kl. 19:12

We are proud of you stay blessed

Camilla Flarup Gosvig
21-12-2011 kl. 10:25

At der findes mennesker som dig Sajida der gør en lang og sej indsats for andre mennesker er livsbekræftende og en vigtig reminder for os allesammen. Tak!

Tariq Rashid Malik, Speciallæge i Neurokirurgi
20-12-2011 kl. 19:33

Storslået projekt og med Dr Sajida´s personlighed ved roret er der ingen tvivl at det bliver til stor gavn for de mindre bemidlede stakkels pakistanske børn. Kan kun ønske hende fortsat held og lykke, til samtidigt med at salutere hende for en ægte barmhjertige samaritaners ånd.

Zahida Rehman
20-12-2011 kl. 16:50

Har kendt Dr. Sajida igennem mindst de sidste 25 aar, hun er en utrolig aerlig person med fleresidige kundskaber, en utraettelig kaempeevne, hun er den rette til at saette et saadant projekt paa benene. Hun kan forhaabentligt aendre de mange fattige boerns skaebner vid tidlige ortopaedkirurgiske operationer.

HJ
20-12-2011 kl. 15:11

Sajida er en rollemodel for enhver som onsker at biddrage til samfunde og mennesker som er mindre privilgeret. Sikke en drom at have og hvor flot at hun formar at folge sin drom!

Raja Shafiq Kiani
20-12-2011 kl. 01:12

Really good job Dr. Sajida Afzal, Congratulation and please keep it up. World need people like u.

Sadaf Mirza
20-12-2011 kl. 00:56

A Woman of Substancem, we are proud of her.

hussan saleem
19-12-2011 kl. 20:24

she is such a nice leady and deserve a huge respect, we are proude, that she a ture pakistani, god bless, and help her in her program.

Mazhar Hussain
19-12-2011 kl. 19:57

Et stort projekt til en stor personlighed. Med hendes vilje og indsats er jeg slet ikke i tvivl om, at dette vil lykkes for hende. Flere af hendes slag, tak!

Else Marie og Jens Arleth
19-12-2011 kl. 19:53

Det lyder rigtig flot Sajida Afzals projekt. Vi har lyst til at sende penge til hendes indsamling til børnehospitalet. Men hvordan betaler vi.

A.H.
19-12-2011 kl. 17:12

Inspirerende og et stort forbillede!

Kurt Damsted
19-12-2011 kl. 16:30

Stor respekt for Sajida Afzal. Hun er virkelig en barmhjertig samaritaner, og har stor næstekærlighed til sine medmennesker.

Skriv en kommentar

Artikel
15-01-2012
Mønsterbryder blev Årets Helt
Den 48-årige ortopædkirurg Sajida Afzal blev Årets Helt 2011. Prisen på 100.000 kr. blev uddelt af Morgenavisen Jyllands-Posten og TrygFonden og går til hendes børnehospital i Pakistan.
Vind bogpræmier
Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Boghallen

Risskov Travel Partner