Han reddede et liv og fik en ven

Morten Nygaard fik helt tilfældigt brug for sine evner som førstehjælper. Han var ved vagtlægen, da en ældre mand faldt om med en blodprop i hjertet. Derfor er han nomineret til Årets Helt 2011.

Af LISE B. HORNUNG
Publiceret 20-12-2011

Morten Nygaard ser den ældre mand vende det hvide ud af øjnene. Han griber ham for at undgå, at han skal falde ned af stolen i venteværelset ved vagtlægen. Manden har ingen puls.

Tidligere denne februaraften havde falckredder Morten Nygaard diskuteret med sin kæreste, om de skulle tage til vagtlægen. Han havde haft ondt i brystet i nogle uger, men mente ikke, at det var nødvendigt at tage til vagtlægen. Alligevel fik kæresten ham overtalt.

»Jeg havde fået et anfald om aftenen, hvor jeg havde problemer med at trække vejret, og det føltes, som om der sad en person på brystet af mig. De samme symptomer som ved et hjerteanfald,« fortæller Morten Nygaard på umiskendeligt nordjysk.

På parkeringspladsen hos vagtlægen i Frederikshavn fik han øje på et ældre ægtepar, hvor konen var ved at hjælpe sin mand ud af bilen.

»Jeg sagde til min kæreste, at det er nogen, som rent faktisk har grund til at tage til vagtlægen,« siger Morten Nygaard.

Da han og kæresten var nået til indgangen til vagtlægen, kom den ældre dame til syne i døren. Hun spurgte efter en læge.


Morten Nygaard Eriksen sammen med Ejvind Nielsen
Morten Nygaard Eriksen ydede førstehjælp til Ejvind Nielsen i vagtlægens venteværelse.
Foto: Gorm Olesen

Svær vejrtrækning
Morten Nygaard og hans kæreste trådte ind i venteværelset og så med det samme den 63-årige Ejvind Nielsen.

»Han sad på en stol og støttede albuerne på bordet, mens han holdt sig på hovedet. Jeg kunne med det samme se, at han var meget skidt tilpas,« fortæller Morten Nygaard.

Han satte sig på hug foran Ejvind Nielsen og spurgte, hvordan han havde det. Den 63-årige mand sad uroligt på sin stol og hev efter vejret. Pludselig vendte Ejvind Nielsen det hvide ud af øjnene og faldt bagover i stolen.

Morten Nygaard reagerede hurtigt og sørgede for, at Ejvind Nielsen ikke faldt ned af stolen. I mellemtiden havde Ejvind Nielsens kone, Grethe, ringet 112.

Morten Nygaards kæreste forsøgte at finde vagtlægen, der endnu ikke havde vist sig i venteværelset. Samtidig ledte hun efter en hjertestarter - uden held.

»Jeg prøvede at finde hans puls, mens han sad på stolen, men der var ingenting. Så fik jeg ham lagt ned og konstaterede, at han hverken trak vejret eller havde puls,« fortæller Morten Nygaard.

Den 63-årige mand var ved at dø for øjnene af sin kone.

Iltmangel
Morten Nygaard havde været med ved 40-50 hjertestop på Aalborg Sygehus, hvor han arbejdede som portør i en periode. Siden 2008 har han været ansat som redder ved Falck. Han kører dog aldrig ambulance, men primært sygetransport. Derfor vidste han godt, hvordan man skulle reagere ved et hjertestop.

»Jeg kunne se, at han meget hurtigt begyndte at blive blå i ansigtet og på fingerspidserne. Det var skræmmende,« siger han.

Vagtlægen havde set, hvad der foregik, og han var gået igen for at finde en pose til kunstigt åndedræt. Samtidig rykkede den unge falckredder Ejvind Nielsens pullover op. Skjorten nedenunder flåede han op, så knapperne sprang til alle sider.

»Så begyndte jeg at give ham hjertemassage,« fortæller han.

Vagtlægen pustede luft i Ejvind Nielsen, men Morten Nygaard styrede genoplivningen. I det samme kom ambulancefolkene ind ad døren.

De lagde et drop på Ejvind Nielsen og gjorde klar til at give stød med deres hjertestarter. Alt imens blev Morten Nygaard ved med at give hjertemassage.

»Så kommenterer en af falckredderne det, som jeg laver: "Det der er du sgu da ret god til. Hvad laver du til daglig?" og så sagde jeg, at han skulle kigge op. Han genkendte mig med det samme,« fortæller Morten Nygaard.

Utrolig opvågning
Ejvind Nielsen fik stød med hjertestarteren. Kort efter var hans tilstand så stabil, at han blev løftet op på en båre og ud i ambulancen.

»På vej ud i ambulancen hører jeg ham sige sit navn og personnummer. Det var helt fantastisk lige efter et hjertestop. Det havde jeg aldrig oplevet før,« fortæller redningsmanden.

Ejvind Nielsen fik tre akutte ballonudvidelser for at hindre nye blodpropper i hjertet og kom sig fuldstændigt.

Dramaet i venteværelset har betydet, at der bliver installeret hjertestartere hos alle vagtlægekonsultationer i Region Nordjylland.

»Det er fedt, at der kommer noget godt ud af det. Den største gave er, at vi har fået et meget specielt venskab til Ejvind og Grethe,« fortæller Morten Nygaard.

Familierne ses ofte privat, og Morten Nygaard og hans kæreste har inviteret Ejvind og Grethe Nielsen med til deres bryllup til sommer.

»Det er utroligt at se Ejvind spille fodbold med min søn, når vi er på besøg hos dem. Det giver mig tårer i øjnene,« fortæller Morten Nygaard.


Morten Nygaard Eriksen
Morten Nygaard sad sammen med en ældre mand i venteværelset hos vagtlægen i Frederikshavn. Pludselig faldt manden sammen, og lynhurtigt blev han blå i ansigtet. Morten Nygaard genkendte hurtigt et hjertestop.
Foto: Gorm Olesen

Copyright: Jyllands-Posten

Kommentarer

Helle Buch
07-01-2012 kl. 11:22

Hej Morten, Godt gået - vi er stolte af dig;-) Du får selvfølgelig vores stemme. Tillykke med brylluppet til sommer. kh Familien Buch, Knud Tofts Vej, Nørresundby

Thomas hoff mortensen
06-01-2012 kl. 22:13

Godt gået.som altid på pletten.

Louise
05-01-2012 kl. 07:51

Stort :)

Betina S
04-01-2012 kl. 13:09

Sejt...!!! godt gået!:-)en stemme fra mig er givet.

Jeanette Strange Balle
03-01-2012 kl. 19:09

Jeg syntes den unge mand skal vinde. Der er for få mennesker der i det danske samfund tør at reagere når der sker noget. Det er er en vaske ægte helt der bare reagerede da han så noget var helt galt. Er dog lidt skræmmende at hele "dramaet i venteværelset har betydet, at der bliver installeret hjertestartere hos alle vagtlægekonsultationer i Region Nordjylland". Hvorfor skal der altid ske noget alvorligt før det får os til at åbne øjne?

Ulla
27-12-2011 kl. 07:40

Du har gjort en forskel

Helle Vivienne Madsen Pedersen
26-12-2011 kl. 12:41

Du har, om nogen, gjort dig fortjent til titlen som Årets Helt:-) Med venlig hilsen Helle P.

Åse
24-12-2011 kl. 10:54

Håber at du vinder

Malene Jørgensen
23-12-2011 kl. 09:35

Super flot handling. Min stemme går helt sikkert på dig som årets helt! :)

Pernille Vestergaard
22-12-2011 kl. 21:48

Hej Morten. Du er en RIGTIG helt. Mvh Pernille Vestergaard

Linne
22-12-2011 kl. 20:10

Flot indsats. Du får min stemme. Hvad med dig selv? Fik du undersøgt dit hjerte?

Joan Saaby
22-12-2011 kl. 17:39

Håber du vinder

Poul E. Jensen
22-12-2011 kl. 16:24

Flot Morten du får hermed min stemme.

Jesper Hansen
22-12-2011 kl. 13:34

Sådan:-)

Helle Hornshøj
22-12-2011 kl. 12:40

Godt gået - helt klart årets helt :o)

Lea
22-12-2011 kl. 11:54

Held og lykke!

Charlotte
22-12-2011 kl. 09:34

Flot indsats

Bente Stenberg Sørensen
22-12-2011 kl. 08:01

Min stemme går til dig Morten for det er sådan man bliver en helt .....

marie louise
21-12-2011 kl. 21:08

min stemme er her med sat på dig

jette og flemming
21-12-2011 kl. 21:00

Fuld respekt for 2 seje mænd. TAK! Vi stemmer på Morten som årets helt.

Anni Skrubbeltrang
21-12-2011 kl. 19:29

Flot klaret Morten du reddede vores svoger

Line Overlund
21-12-2011 kl. 16:44

Kære Morten Du har min stemme! Dbh. Line Overlund

Jesper Molsen
21-12-2011 kl. 06:28

En flot indsats, Morten lavede. Og jeg kan godt lide den udvikling det har ført med sig. flere og flere hjertestarter kommer op rundt omkring. Nu skal vi bare have regeringen til at uddanne så mange, som mulig på hjertestarterne, de er ikke svære at bruge. Morten du har min stemme!

Rikke Johansen
21-12-2011 kl. 00:59

Stemmer helt klart på Morten Nygaard som årets helt. At han glemte sine egne symptomer til fordel for en anden, og bevarer overblikket, bør helt sikkert belønnes. Fantastisk er det også, at han reagerede så hurtigt, så Ejvind idag er sluppet for nogen former for komplikationer efter hjertestoppet.

judith Løgstrup
21-12-2011 kl. 00:00

godt gået, men sørgeligt at patienterne er klogere end lægerne,men godt for min broder at Morten var der. Judith Løgstrup.2o-12-2011.

Torben Rasmussen
20-12-2011 kl. 21:33

Hej Morten. Da det offentlige sygehus væsen svigtede, holdt du hovedet koldt, og handlede hurtigt, korrekt og med et overblik, som er beundrings værdigt. Du fortjener at få et skulderklap for denne flotte indsats.

Tove Kobberup
20-12-2011 kl. 21:12

Kære Morten. Du er helt klart årets helt. Livet kan pludselig tage en anden drejning, end man lige forventer. Ejvind havde været på besøg hos min mand og jeg den aften i februar. Vi havde som altid en hyggelig aften sammen. Ejvind sagde farvel og der var ikke noget, der tydede på, at Ejvind få minutter senere skulle blive syg. Jeg tør slet ikke tænke på, hvad der videre var sket, hvis ikke det var for dig, Morten.

Tina Møller
20-12-2011 kl. 20:51

Kære Morten. Du er helt klart årets helt. Ejvind er min søde onkel, den eneste jeg har tilbage, takket være dig.

Grethe Nielsen
20-12-2011 kl. 20:22

Morten, du er min helt. Uden din fantastiske indsats hos vagtlægen i Frederikshavn den 24. Februar havde jeg ikke haft min dejlige mand i dag. Din indsats den aften var helt utrolig. Du kom til vagtlægen med smerter i brystet, men tilsidesatte din egen situation og gav Ejvind livet igen. Det glemmer jeg aldrig. Du handlede omgående, var rolig og meget professionel. Skulle nogen komme ud for et hjertestop og Morten er i nærheden, så skal det nok gå. Jeg deler dig gerne med alle andre, så du bliver kåret til "Årets Helt".

Dan Kobberup
20-12-2011 kl. 20:18

Kære Morten, Det er helt fantastisk at du reagerede og håndterede krisesituationen i venteværelset på en yderst professionel måde. Herligt at I også er blevet venner for livet.... Ejvind er meget vellidt og vi sætter stor pris på at han fortsat deltager aktivt i udviklingen af Frederikshavn. Mvh. Dan Kobberup på vegne af FREDERIK

Ejvind Nielsen
20-12-2011 kl. 18:53

Kære Morten Jeg synes naturligvis mere end nogen anden, at du fortjener titlen som Årets Helt, da du med din resolutte indsats, hvor det drejede sig om minutter, sikrede at jeg idag er i live og uden mén kan fortsætte med at drive min virksomhed. Jeg tør ikke tænke på, hvad der kunne være sket, hvis ikke du havde været til stede, ikke mindst da vagtlægen totalt svigtede og intet foretog sig. Dejligt er det også, at du, Maria og William er blevet en del af vores familie igennem et rigtg godt venskab. Det er også rigtig godt, at den omtale der var af det som skete har resulteret i en forøget forebyggelse af lignende hændelser ved, at der kommer hjertestartere hos alle vagtlæger, og at der iværksættes uddannelse af vagtlæger, som mangler det. Jeg håber rigtig meget, at mange vil stemme på dig - du fortjener det, og er årets helt!

Dorte Jarlsberg
20-12-2011 kl. 18:25

Mortens impulsive og hurtige indsats har betydet at Ejvind, som ikke var syg forud for hjertestoppet, fortsat kan leve sit liv uden mén, og fortsat kan leve et aktivt liv med familien, rejser og arbejde. Også Mortens kommende kone, Marias indsats ved at støtte Ejvinds kone, mens Morten - alene - genoplivede Ejvind, betød meget. Jeg er Morten dybt taknemmelig for at mine 2 sønner har sin farfar, min mand har sin far, og jeg selv har min svigerfar. Morten har virkelig gjort sig fortjent til titlen som "Årets Helt".

Mel
20-12-2011 kl. 18:22

Fantastisk indsats! Du er en ægte helt!

Irene Pedersen
20-12-2011 kl. 18:05

Morten du har gjort en forskeld, med din indsats. Du har redet et menneskeliv.Og det har været med til at gøre noget for vores by/ lægevagten, at vi får hjertestarter der.Du fortjæner at vinde. Held og lykke til dig og din familie.

Birgitte D. Pedersen
20-12-2011 kl. 14:50

Morten skal vinde. Han var selv taget til lægevagten, fordi han havde ondt i hjertet, og alligevel havde han overskud til at starte hjertemassagen op. Det er bare så stort.

anja wittus
20-12-2011 kl. 14:15

Det er jo en hjerte gribende historie hvor var det jo dejligt at såan en ung mand var til stede denne dag. Dejligt at manden stadig er i live idag men det kan han jo takke dig for. Og hvor lyder det da dejligt du snakke med den mand og kone idag og de tilmed skal med til dit bryllup. Held og lykke til dig og håber det er dig der vinder for du har fortjent det.

Jesper Nielsen
20-12-2011 kl. 11:24

Uden Morten havde vi helt sikkert mistet en super far, svigerfar, farfar og morfar. Og selv om Morten allerede er årets helt i vores familie, fortjener han al den anerkendelse han kan få.

Ilse Koustrup
20-12-2011 kl. 10:12

Jeg synes at Morten gjorde en helt fantastisk indsats,og derfor fortjener han virkelig at blive kåret som årets helt. Hvis ikke han havde været der havde Ejvind jo nok ikke været her idag. Så gudskelov for at han gjorde den fantastiske indsats.

Jacob Bo Hansen
20-12-2011 kl. 00:00

Hvis man kender Morten, vil man klart kåre ham til årets helt. Ikke mindst på grund af hans altid gode humør, positive syn og ærlighed. At han reagere hurtigt i krisesiturationer, og udviser ansvar for sine med mennesker. Må man sige sætter prikket over i'et.

Skriv en kommentar

Vind bogpræmier
Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Boghallen

Risskov Travel Partner