En indædt kamp mod misbruget

Afhængighed: Silvia Meyer tog stoffer gennem 14 år. I sommer lancerede hun en hjemmeside for at hjælpe andre ud af deres misbrug.

Af Ida Marie Piper
Publiceret 13-12-2012

Det hele foregik i tåger.

Bænke og banegårde dannede rammerne om nattens søvn, mens dagene handlede om at lindre angstanfald og skaffe penge til dagens heroinforbrug.

Metoden var at stjæle alt, hvad der kunne sælges videre. Både slikposer, solbriller og parfumer røg under jakken og blev solgt videre til et netværk af kioskejere rundt omkring i København.

»Hvis man skal overleve på gaden, har man brug for en vild overlevelsesevne og kreativitet,« siger Silvia Meyer.


Silvia Meyer
Tidligere boede Silvia Meyer på gaden. I dag bor hun i en hyggelig lejlighed på 1.sal i Valby, hvorfra hun administrerer en hjemmeside, der skal nedbryde fordomme om misbrug.
Foto: Sisse Dupont
 

Efter 14 år med denne livsstil, blev hun stoffri for fire år siden og besluttede sig for at bruge sin erfaring til at hjælpe andre.

»Jeg ved, at det er vanvittigt svært at slippe ud af et misbrug. Men jeg ved også, at det er muligt, og derfor ønsker jeg at hjælpe andre« siger Silvia Meyer.

Derfor har hun startet hjemmesiden Misbrugsportalen.com, der samler viden om alle typer misbrug - lige fra ludomani, spiseforstyrelser og til stofmisbrug. Derudover er der et forum på hjemmesiden, hvor misbrugere og pårørende kan dele deres historier og tanker.

»Det er vigtigt at kunne tale højt om sin afhængighed.

Ellers kan misbrugeren og omgivelserne ikke anerkende, at der er et problem og tage skridtet ud af misbruget,« siger Silvia Meyer, der selv har oplevet, hvordan hemmeligheder og fornægtelse har været med til at fastholde hende i et massivt stofmisbrug.

Hemmeligheder og løgne

Da Silvia Meyer var 15 år, vandt hun en modelkonkurrence.

Samtidig fik hun en ny kæreste, der introducerede hende for heroin og kokain.

Forbruget blev til misbrug og tog hurtigt overhånd. Snart begyndte hun at skjule det for både familien og kæresten.

»Det er ikke fedt at have en kæreste, der er misbruger, så han blev vred. Vi skændtes, og jeg lovede at stoppe. Men jeg løj og tog penge fra skuffer i huset, så jeg kunne skaffe stoffer,« siger Silvia Meyer.

På trods af et forhold med vold og trusler blev parret sammen og fik to børn. Først i 2005 valgte de at gå fra hinanden og føre retssag om forældremyndigheden.

Silvia Meyer lovede at gå i behandling og vandt retssagen, men 14 dage efter bortførte manden børnene, og Silvia Meyer så dem ikke før i 2010.

»Efter børnene var blevet bortført, slap jeg fuldstændig tøjlerne,« fortæller Silvia Meyer.

De næste to år boede hun på gaden, indtil hun blev anholdt for tyveri og blev idømt en behandlingsdom. Silvia Meyer gik igennem to behandlingsforløb, før hun slap stofferne.

Efter stofferne åbnede der sig et nyt liv for Silvia Meyer.

Hun fik en kæreste, genskabte relationer til venner og familie og startede på pædagoguddannelsen.

For tre år siden fik hun overskuddet til at blive mor igen, og hun fødte to tvillingedrenge.

Responsen er belønning

Silvia Meyer var stoffri, men alligevel vendte angsten tilbage, så i 2011 blev hun nødt til at tage orlov fra sit studie. I løbet af sin orlov fik hun ideen til, at hun ville hjælpe andre, der også lider af angst og misbrugsproblemer. Derfor startede hun på et iværksætterkursus i januar, for at lære hvordan hun kunne gribe opgaven an. I flere måneder sad hun hjemme ved spisebordet og arbejdede på både konceptudvikling, design, og markedsføring.

Pengene til at starte hjemmesiden kom fra banklån, venner og familie. Og selvom hjemmesiden åbnede i juli, har Silvia Meyer stadig ikke indtægter ved at drive den.

Belønningen for arbejdet møder hun i samtaler med brugere, og når hun kan se, at misbrugere og pårørende hjælper hinanden videre.

»Blandt andet har en ung pige skrevet om, hvordan hun bliver selvdestruktiv, når ensomheden bliver for larmende. Jeg tror, at åbenheden og de støttende ord hun har fået kan være et skridt i den rigtige retning,« siger Silvia Meyer.

Siden hjemmesiden startede er der kommet flere besøgende til hver måned. Sidste måned var der omkring 1 mio. besøg på hjemmesiden, hvilket er i overkanten af, hvad siden kan klare. Derfor arbejder Silvia Meyer på at skaffe flere midler, så hun kan relancere hjemmesiden i et format, hvor der er mulighed for flere besøgende.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Kommentarer

Michael Rudkjøbing-Jensen
05-01-2013 kl. 16:14

Flot arbejde!

Dorte Christensen
23-12-2012 kl. 07:34

Det er rigtigt god ting der handler af misbrug... Synes det er så flot at du gør sådan noget for misbruger, for det er svært at blive clean igen, hvis man ikke får hjælp, og på misbrugsportalen står der meget om mange forskellige ting....

Kim Liljehult
21-12-2012 kl. 12:59

Silvia Meyer, er et godt eksempel på, man kan rejse sig og begynde på et bedre liv! Misbrug er tabubelagt, det er SÅ svært at tale med andre om, og det gør Silvia noget ved med misbrugsportalen. Silvia fortjener at bliver årets helt 2012, fordi hun både personligt og fagligt, bidrager til det at have et misbrug.

Mona Kjærulff Hansen - BB Familiebehandling
13-12-2012 kl. 17:45

Silvia Meyer har et fantastisk drive og hendes historie er en af mange. Det lykkes faktisk for rigtig mange at rejse sig efter et liv i misbrug, og det er nogen af dem du kan møde på Misbrugsportalen.dk. Derudover kan du møde forskellige behandlere der kan inspirere til forskellige tilgange til at stoppe et misbrug og læse om hvordan det kan være du vælger misbruget i dit liv som en mulig måde at håndtere de svære følelser på. Jeg synes det er et vigtigt budskab Silvia spreder - tal om det, vi har alle en misbruger i vores nærhed og den eneste vej ud er at tale om det med hinanden.

Skriv en kommentar


Silvia Meyer
Silvia Meyer, 34 år, Valby, tidligere misbruger. Hun har startet en hjemmeside, som er med til at nedbryde tabuer om misbrug.
Foto: Sisse Dupont

Fakta: Årets helt 2012
Jyllands-Posten kårer sammen med Trygfonden Årets Helt 2012, som belønnes med 100.000 kr.

Denne artikelserie præsenterer de 10 kandidater, som er blevet nomineret af dommerjuryen.

Du kan deltage i afstemningen på www.aaretshelt.dk i perioden 22.

december-6. januar. Vinderen bliver kåret den 12. januar 2013.

Årets helt 2012 præsenteres på jp. dk og i avisen søndag den 13. januar.

Vind bogpræmier
Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Boghallen

Risskov Travel Partner