To års fritid brugt på spejderby

Bybyggere: Igennem to år har Erling Birkbak og Miriam Madsen brugt al deres fritid på at organisere danmarkshistoriens største spejderlejr. En begivenhed, der for første gang samlede alle danske spejderkorps på én mark.

Af IDA MARIE PIPER
Publiceret 16-12-2012

Kan man bygge en by på størrelse med Viborg på to uger? En hel by med kloaksystemer, toiletter og elkabler til 37.000 mennesker.

Miriam Madsen og Erling Birkbak behøver ikke at forestille sig, hvilke udfordringer der opstår, når man bygger en by. For de har gjort det. I to år har de stået i spidsen for at arrangere danmarkshistoriens største spejderlejr, der fandt sted i juli 2012 og samlede omkring 37.000 børn og voksne nær Holstebro.


Spejdernes lejr

Miriam Madsen og Erling Birkbak kommer fra to forskellige spejderorganisationer, men da de organiserede Spejdernes Lejr 2012, lagde de deres egne spejderuniformer til side og lavede en helt ny.

I løbet af sommerlejeren blev både store og små præsenteret for et hav af aktiviteter og nye oplevelser. En ny ven, det første kys, ømme fødder og følelsen af at nå i mål efter en uendelig vandring med en gnavende rygsæk.

Men spejderlejren var aldrig blevet til noget, hvis det ikke havde været for Erling Birkbak og Miriam Madsen, der har tilsidesat parmiddage og fødselsdage for at bruge al deres fritid på at organisere spejderlejren. Derfor er Erling Birkbak og Miriam Madsen nomineret til årets helt 2012.

Deres motivation har været, at de for første gang nogensinde kunne samle alle fem spejderkorps til én spejderlejr, skabe en uforglemmelig sommeroplevelse og udstikke en ny retning for spejderbevægelsen.


Arbejdet tager fart

Miriam Madsen og Erling Birkbak mødte hinanden første gang i januar 2010 i en spejderhytte uden for Vejle.

Spejderledelsen i de fem danske spejderorganisationer havde besluttet, at der skulle holdes en fælles spejderlejr, og for at kickstarte arbejdet havde de udvalgt to repræsentanter fra hver spejderorganisation. De fem spejderorganisationer i Danmark er Det Danske Spejderkorps, KFUM-Spejderne i Danmark, De grønne pigespejdere, Danske Baptisters Spejderkorps og Dansk Spejderkorps Sydslesvig.

Da arbejdet tog fart, blev det tydeligt, at de fem spejderkorps havde forskellige ideer til, hvordan man laver en spejderlejr.

»Blandt andet har nogle af spejderkorpsene meget fokus på kristendom, mens de andre spejderorganisationer ikke har en religiøs forankring,« siger Erling Birkbak.

I arbejdet som lejrchefer skulle Miriam Madsen og Erling Birkbak derfor hele tiden balancere mellem de forskellige ønsker og organisationskulturer.

Både Erling Birkbak og Miriam Madsen har været en del af spejderbevægelsen, siden de var små. I dag er Erling Birkbak 57 år, bosat i Them ved Silkeborg og projektmedarbejder ved fagforeningen Krifa. Miriam Madsen er 31 år, bosat i København og sekretariatsleder i Sammenslutningen af Unge Med Handicap.

Det tog lidt mere end to år at arrangere spejderlejren. I den tid tilsidesatte Miriam Madsen og Erling Birkbak næsten alt andet og arbejdede på lejren fuldtid ved siden af deres normale arbejde.


Krydser i kalenderen

Erling vidste på forhånd, at arbejdet ville blive omfattende, og derfor drøftede han med sin kone, om han skulle sige ja til opgaven. Det endte han med at gøre, og så fandt Erling Birkbak og hans kone kalenderen frem. De ville finde en lørdag mindst hver anden måned, hvor de kunne lave noget hyggeligt sammen.

Miriam Madsen griner lidt, da hun hører, at Erling Birkbak havde sat krydser i kalenderen. Det gjorde hun også sammen med sin kæreste.

Til spørgsmålet om, hvorfor man dropper familiefødselsdage for at organisere en spejderlejr til glæde for andres børn, siger både Miriam Madsen og Erling Birkbak, at de brænder for at være med til at udstikke en ny kurs for spejderbevægelsen.

»Spejderbevægelsen er ikke en fritidsklub. Spejderbevægelsen skal være kendt for at lære unge mennesker at tage ansvar for det samfund, de lever i,« siger Miriam Madsen.

Denne tankegang lod de også gennemsyre spejderlejren.

Blandt andet ved at lave et musikprojekt med en gruppe unge fra et socialt boligbyggeri nær spejderlejren.

Den sidste aften sluttede lejren med et stort festfyrværkeri, der lyste hele spejderbyen op. En spejderby med 1.000 toiletter, 1.400 meters afløbsrør og et hospital.

Det hele bygget og organiseret af frivillige hænder.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Kommentarer

Mads Madsen
23-01-2013 kl. 21:55

en af livets største oplevelser for alle der deltog ung som gammel. Tak for den store indsats.

Karin Nielsen
05-01-2013 kl. 11:34

Et arrangement som dette er med til at give vore børn og unge et alternativ til deres ellers så forkælede liv. Her handlede det om at yde, at vise at hvor der er vilje er der en vej. Dejligt at der er nogen der gør en indsats!

Gudrun B. Paulsen
02-01-2013 kl. 20:12

Jeg var der som frivillig og mine børn var på lejren. Det var en kæmpe oplevelse at være med og iagttage hvordan ledere og frivillige gjorde et kæmpe arbejde for at få lejren til at fungere. Selv deltog jeg som håndlanger for en gruppe spejdere, der havde organiseret en aktivitet. Der deltog i alt ca. 8000 på den aktivitet, som var fantastisk velorganiseret. Jeg er virkelig imponeret over SL 2012, og de to der holdt trådene sammen fortjener prisen, for de har været med til at lave verdens bedste spejderlejr, som var med til at udvikle og forandre

Erik Moeslund
01-01-2013 kl. 14:01

Alletiders initiativ. Personlig glemmer jeg ikke alle de små og store lejre jeg har delteget i, første gang i 1946. Dette var endnu større, tak for indsatsen.

Solveig B. Møller
30-12-2012 kl. 17:14

En fantastisk opgave. En gammel spejder og gildebror

KK
30-12-2012 kl. 09:24

Som Holstebroborger kan jeg ikke stemme på andre end Miriam Madsen og Erling Birkbak, spejderlejren var så fantastisk og alt klappede - selv vejrguderne var med dem... Godt gået.

Susan Holm Walentin
29-12-2012 kl. 21:14

Miriam og Erling fortjener titlen som årets helt. Både for deres personlige indsats og på vegne af alle de frivillige -både spejdere og ikke spejdere -der gjorde sommerens lejr mulig. Spejdernes Lejr er at godt bevis på, at sammen kan vi meget mere end de fleste tror muligt!

Ruth Kondrup
26-12-2012 kl. 21:56

Imponerende indsats - at stable en hel by på benene i løbet af så kort tid og få det til at fungere med så mange spejdere.

Benedicte XX
23-12-2012 kl. 20:48

Jeg er 14 år og deltog selv på spejderlejeren i år. Det var min anden landslejer og havde derfor nogle forventninger men Den var fantastisk og jeg har fået rigtig mange minder for livet med mine venner. Og så har jeg også fået venner fra udlandet. Det er en lejer jeg aldrig vil glemme!

Henny Wilson
22-12-2012 kl. 13:24

Jeg stemmer på Miriam Madsen og Erling Birkbak fordi jeg værdsætter deres store arbejde og medvirken til at alle de unge mennesker fik mulighed for at opleve Spejdernes Lejr 2012 og dermed en uforglemmelig oplevelse af samvær. En oplevelse for livet.

jette jensen
19-12-2012 kl. 08:58

Jeg er selv spejderleder og ved hvad det vil sige at ofre rigtig meget tid for spejderne. Jeg er evigt taknemmelig for den store indsats og fantastisk forarbejde Miriam og Erling har lagt i 2012 lejren. Og større er glæden ved at der sikkert er lagt grundlag for mange lejre af lignende kaliber....det fantastisk. Tak for al jeres tid og ildhu. I fortjener titlen.

Henrik Lind Jørgensen
18-12-2012 kl. 19:30

Jeg er ikke spejder, og jeg bliver det nok heller ikke, men jeg havde det privilegium at være en masse med - godt nok på sidelinjen - under årets lejr. Jeg oplevede desværre kun en brøkdel af lejren, men det havde også krævet flere leveår, hvis man skulle have været over det hele. Det, jeg oplevede, var simpelthen det vildeste. En fantastisk stemning og et engagement fra de voksnes side, som næppe findes i mange andre foreningssammenhænge. Respekt for dem, der træner fodbold eller gymnastik, respekt for dem, der arrangerer juletræsfest og cykelsponsorløb, men at opleve spejderledere, der morgen, middag og aften tog sig af nogle børn - og unge - for at give dem en oplevelse, der vitterligt må være for livet, det er engagement. En ting er at el og varmt vand til at strømme, men noget andet er at skabe hele den organisation, der kan løfte sådan en lejr op til en oplevelse med indhold for både dem på otte og dem på otte og tyve eller otte og halvtreds. Det er sejt at kunne, og selv om organisationen er kæmpestor, så er det skønt at kunne udpege et par helte - og jeg er sikker på, at Erling og Miriam fortjener den status. Der er sikkert meget, der ikke fungerede under lejren, og der er formentlig mange fra forskellige korps, som ikke syntes, de fik alle deres ønsker opfyldt - at de måtte gå på kompromis med for meget. Det er slet ikke sikkert, der kommer sådan en stor lejr igen. Men den Spejdernes Lejr 2012, der blev skabt på en mark uden for Holstebro (den by, jeg er immigreret til, og det gør bestemt ikke glæden mindre) må være noget af det vildeste, der er banket op i Danmark i nyere tid. Superhelte. Godt gået hele banden. I mit næste liv vil jeg også være spejder.

Gunhild brynning
18-12-2012 kl. 17:37

Ja, det var virkelig en fantastisk indsats der blev ydet, og hele vejen igennem med en positiv indstilling til at projektet bare skulle lykkes. Som borger i Holstebro var jeg stolt af min by i den uge, og som spejder var jeg vildt stolt og rørt over at være med i sådan et fællesskab. det overgår min fantasi at forestille mig hvordan man overhovedet kan yde sådan en indsats som Erling og Miriam og alle de andre ildsjæle gjorde.

Christina
18-12-2012 kl. 09:25

Fantastisk lejr, fyldt med en masse minder. Tak for alt det frivillige arbejde i har lagt i det, for at vi kunne få en fantastisk lejr, det er vi meget glade og taknemmelige for! I har helt sikkert fortjent titlen som årets helte :D

cecilie
17-12-2012 kl. 10:44

Det var med sikkerhed en helt fantastisk lejer, og det er noget man vil huske for livet. Det er utroligt at to mennesker kan ofrer så meget til, og at de har så meget overskud. Det står klart for mig at mennesker som disse, er helte. Det de to har udrettet er jo helt ubeskriveligt

Pia Westergaard
17-12-2012 kl. 10:30

En indsats der skaber mange helte. Børn og unge lærer gennem spejderarbejdet at tage medansvar for den verden de lever i. Tænk bare på alle de spejderbørn og -voksne, der gennem deres handlinger og nærvær i en helt almindelig hverdag, gør verden et godt sted at være for kammerater og kolleger. Sommerens lejr synliggjorde for alvor, at spejdere møder hinanden - forandre verden - udvikler mig...

Lmk
17-12-2012 kl. 01:54

Jeg var tilfældigt på ferie i Holstebro i den periode og oplevede en helt fantastisk stemning i hele byen med alle spejderne. Flot at se hvordan frivillige hænder kan få det til at køre med så mange mennesker i så mange dage.

Morten Andersen
16-12-2012 kl. 20:41

Helt sikkert værdige til denne titel - var der selv og det var fantastisk! Og så var der godt vejr :-)

Karian Damvig
16-12-2012 kl. 19:05

Kæmpe stort arbejde de har arrangeret og en rigtig god spejderlejr for ca. 40000 spejdere, inklusiv min datters spejdergruppe :) Jeg er sikker på at der er mange spejdere der har fået en oplevelse for livet.

Skriv en kommentar


Miriam Madsen og Erling Birkbak

Miriam Madsen, 31 år, København og Erling Birkbak, 57 år, Them: I to år har de brugt al deres fritid på at organisere danmarkshistoriens største spejderlejr.


Fakta: ÅRETS HELT 2012

Jyllands-Posten kårer sammen med Trygfonden Årets Helt 2012, som belønnes med 100.000 kr.

Denne artikelserie præsenterer de 10 kandidater, som er blevet nomineret af dommerjuryen.

Du kan deltage i afstemningen på www.aaretshelt.dk i perioden 22.

december-6. januar. Vinderen bliver kåret den 12. januar 2013.

Årets helt 2012 præsenteres på jp. dk og i avisen søndag den 13. januar

Vind bogpræmier
Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Boghallen

Risskov Travel Partner