Juryens top 25

Se dommerjuryens valg af de 25 bedste romaner.

En dommerjury med repræsentanter for bl.a. danskundervisningen, biblioteksvæsenet og boghandlerne har nomineret vores bud på 100 centrale romaner af 100 forfattere.

Dommerne har blandt de 100 titler stemt sig videre frem til 25 særlig markante romaner, der her præsenteres i juryens rækkefølge.

 

Nr. 25: Liv efter døden

Ida Jessen: "Det første jeg tænker på" (2006)
Efter over ti års blandet forfatterskab fik Ida Jessen (f. 1964) endelig sit store kritiker- og læsergennembrud lige efter årtusindskiftet med romanerne "Den der lyver" (2001), "ABC" (2005) og "Det første jeg tænker på" ét år efter.

Nr. 24: Helvede begynder nu

Grete Roulund: "Setans porte" (1995)
"Setans porte" er én af de grummeste og mest ambitiøse danske romaner fra 1990'erne.

Nr. 23: Landet i forandring

Jens Smærup Sørensen: "Mærkedage" (2007)
»Den danske samtidsroman, som vi har råbt og skreget på, den har vi da her«, skrev Politikens ovenud begejstrede anmelder May Schack, da "Mærkedage" udkom i marts 2007.

Nr. 22: Svævende mod undergangen

Merete Pryds Helle: "Vandpest" (1993)
Med blot 134 sider i lille format, fodnoter inklusive, er Merete Pryds Helles anden roman én af de allerkorteste bøger blandt de 100 i denne afstemning. Imidlertid er den også i helt usædvanlig grad koncentreret og handlingsmættet.

Nr. 21: Labyrint på fire hjul

Lars Frost: "Smukke biler efter krigen" (2004)
Ganske vist er der en del sex i Lars Frosts store gennembrudsfortælling. Men det er nu ikke, selv om den smånørdede fortæller Lasse muligvis ville have påskønnet den dårlige vittighed, derfor, at den på titelbladet har betegnelsen knaldroman.

Nr. 20: De vandrende ører

Per Højholt: "Auricula" (2001)
Få romaner får mytologisk status allerede længe før, de er udkommet. Per Højholts enlige store roman gjorde.

Nr. 19: Jeg taler om at elske, altså er jeg

Pia Tafdrup: "Hengivelsen" (2004)
Som lyriker er Pia Tafdrup ikke mindst den højstemte erotiske passions digter, og som sådan den betydeligste i sin generation. Så da hun 23 år efter sin første digtsamling endelig nåede frem til at udgive sin første roman - nummer to er netop udkommet - kunne det ikke overraske, at den også handlede om lige netop det.

Nr. 18: Dengang vi måske blev helte

Tage Skou-Hansen: "Springet" (1986)
Ingen dansk forfatter har som Tage Skou-Hansen vist - og vidst - hvor store spor Anden Verdenskrig kunne sætte sig i dem, der oplevede den. Han var kun akkurat fyldt 20 ved befrielsen i maj 1945, men allerede veteran fra modstandskampen.

Nr. 17: Kærlighed er alt, hvad der er

Martha Christensen: "Dansen med Regitze" (1988)
Allerede to år efter, at den var udkommet, blev Martha Christensens roman filmatiseret prægtigt af Kaspar Rostrup. Siden kan man ikke læse om den udadtil så stærke Regitzes liv med den bløde Karl Aage uden at se Ghita Nørby og Frits Helmuth for sig.

Nr. 16: I mesterens spejl

Dorrit Willumsen: "Bang" (1996)
Romanbiografier om kendte danskere er en meget vanskeligere genre, end man ud fra navnlig de senere års forlagskataloger skulle tro. Og ligefrem at skrive om én af Danmarks største og mest stilskabende forfattere kunne på forhånd ligne en litterær selvmordsaktion.

Nr. 15: Følelsernes tiltale

Christina Hesselholdt: "Du, mit du" (2003)
Der er nok af popsange, der er skrevet direkte til en anden person. Men få romaner, der gennemfører idéen så konsekvent og radikalt som Christina Hesselholdts hæsblæsende kærlighedshistorie med varmblodet spansk kolorit.

Nr. 14: Snedronningen

Peter Høeg: "Frøken Smillas fornemmelse for sne" (1992)
Den anden roman af Peter Høeg (f. 1957) blev dansk litteraturs største internationale bestseller i nyere tid, og var med sit stemningsmættede, højenergiske thriller-plot en markant overraskelse i forhold til de allerede kritikerskamroste forgængere: det ambitiøse panorama "Forestilling om det tyvende århundrede" og den ikke så lidt Karen Blixen-gammelkloge novellesamling "Fortællinger om natten".

Nr. 13: Familien Danmark

Klaus Rifbjerg: "Billedet" (1998)
Den store, spraglede 1900-tals trilogi "Esbern", "Hovedløs" og "Rod" fra 2005-2008 er kvantitativt så langt Klaus Rifbjergs mest ambitiøse projekt i nyere tid, hvis ikke nogensinde. Men miniromanen "Billedet", kun lidt over 100 sider, er til gengæld så fintslebent et mesterværk som noget, og et destillat af alt hvad Rifbjerg (f. 1931) kan bedre end nogen anden nulevende dansk forfatter.

Nr. 12: Der var engang en familie

Kirsten Thorup: "Ingenmandsland" (2003)
I episk roman efter episk roman har Kirsten Thorup (f. 1942) optegnet Danmarks forandring i brede strøg: opløsningen af livet på landet, ungdomsoprørets jordrystelser, og opløsningen af dets egne idealer bagefter.

Nr. 11: Dårskabens dødsmesse

Peer Hultberg: "Requiem" (1985)
Er noget hovedværk i moderne dansk litteratur kommet så uventet? Peer Hultberg (1935-2007) havde i 1968 udgivet to korte, stærkt eksperimenterende romaner, men ellers levet fuldstændig ukendt uden for landets grænser som først sprogforsker, kulminerende med en doktorgrad i polsk, og siden psykoanalytiker.

Nr. 10: Tilværelsens mulige lethed

Helle Helle: "Forestillingen om et ukompliceret liv med en mand" (2002)
Når Helle Helles personer siger "nå", behøver de ikke sige mere. Det gør de ofte heller ikke.

Nr. 9: Se dette menneske

Claus Beck-Nielsen: "Claus Beck-Nielsen 1963-2001" (2001)
»Jeg tror jeg tager konsekvensen/og slår myten om mig selv ihjel« sang C.V. Jørgensen i begyndelsen af 1970'erne. 30 år senere gjorde forfatteren Claus Beck-Nielsen lige nøjagtig det, endda i endnu mere gennemført og virkelighedsnær grad.

Nr. 8: Livet er et andet sted

Anne Marie Løn: "Prinsesserne" (1996)
Der er skrevet reoler fulde af romaner om mennesker, der vil væk fra livet på landet, og med vekslende succes også kommer det. Der er ligeledes skrevet reoler fulde af romaner om mennesker, der bliver derude, og med vekslende succes gennemlever de enorme forandringer igennem navnlig det sidste halve århundrede.

Nr. 7: Kontoret som krigszone

Christian Jungersen: "Undtagelsen" (2004)
Fire kvinder på et kontor. Det er - hvis nogen skulle være i tvivl - alt, hvad der skal til for at skabe en stemning af intens uhygge, hvor ingen er til at stole på, og alle har deres egne dagsordener.

Nr. 6: Vejen væk fra bunden

Jakob Ejersbo: "Nordkraft" (2002)
Da Jakob Ejersbo døde af kræft i sommer, kun 40 år gammel, mistede dansk litteratur et talent, hvis muligheder man kun kan gisne om.

Nr. 5: Den brændende mand

Henrik Stangerup: "Det er svært at dø i Dieppe" (1985)
Der fandtes gennem tre årtier næppe mere ubekvem en forfatter i dansk litteratur end Henrik Stangerup. Talentet som journalist og digter var åbenlyst gigantisk, men det samme var hans selvfølelse, og lige så iøjnefaldende var hans til tider kaotiske livsførelse i fuld offentlighed og vilje til at være på tværs, ikke mindst politisk.

Nr. 4: Sæt Århus er til

Svend Åge Madsen: "Syv aldres galskab" (1994)
»Her, henimod afslutningen, er der ingen ord«, begynder fortælleren. Så følger en historie på 500 sider. Eller snarere adskillige. For hverken tid, rum eller personer er spor entydige størrelser, sådan som Svend Åge Madsen (f. 1939) fører læseren rundt i sit kugleformede spejlkabinet af knap (eller mindst) 400 års Århus-historie.

Nr. 3: Familien flytter med

Morten Ramsland: "Hundehoved" (2005)
Nogle litterære begivenheder kommer snigende. Mere end nogen anden dansk roman i dette årti gjaldt det "Hundehoved", hvor Morten Ramsland (f. 1971) efter et par stort set ulæste småbøger tordnede igennem såvel den kunstneriske som den kommercielle lydmur, også internationalt.

Nr. 2: Den rædselsfulde, frelsende latter

Erling Jepsen: "Kunsten at græde i kor" (2002)
I amerikansk litteratur taler man om Southern Gothic, forstået som sydstatslitteratur med forkærlighed for det groteske og grusomme, gerne blandt primitive og/eller degenererede typer langt ude i sumpen eller oppe i bjergene. Efter en lang karriere som dramatiker har Erling Jepsen (f. 1956) siden 1999 stort set opfundet sin egen danske romanvariant, bare med det flade, forblæste Sønderjylland i stedet for.

Nr. 1: Fra hele verden til alle os

Ib Michael: "Vanillepigen" (1991)
Hvor Korsbæk slutter, tager Ib Michaels verden over. Det er Roskildes bedre borgerskab fra midten af 1950'erne, det er moderskibet for de følgende årtiers selvbiografiske romaner - eller fiktive selvbiografier - og alt ser anderledes ud.

Præmier til forfatterne

Juryens favorit præmieres med et gavekort på 10.000 kr. til køb af bøger i boghallen.dk og et rejsegavekort på 5.000 kr. til Risskov Travel Partner. Læsernes favorit præmieres også med et rejsegavekort på 5.000 kr.

De nominerede romaner

Læs om alle romanerne, find oplysninger om forfatterne, læs eller genlæs anmeldelsen - og se læsernes kommentarer til hver enkelt roman.
Til romanerne

Deltag i debatten

Følg debatten om de nominerede romaner og om selve det at have en læserafstemning. Du kan selv kommentere på både din favoritroman og på alle artikler på sitet.
Læs mere
Vind bogpræmier
Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Boghallen

Risskov Travel Partner