Juryens top 25

Nr. 19

Hengivelsen

Pia Tafdrup
2004

Læs mere om romanen

Jeg taler om at elske, altså er jeg

Som lyriker er Pia Tafdrup ikke mindst den højstemte erotiske passions digter, og som sådan den betydeligste i sin generation. Så da hun 23 år efter sin første digtsamling endelig nåede frem til at udgive sin første roman - nummer to er netop udkommet - kunne det ikke overraske, at den også handlede om lige netop det.

Ikke for ingenting prydes "Hengivelsen"s forside af en labyrintisk vindeltrappe, men i udsøgte patinerede farver. Titlen til trods er det imidlertid besættelsen, den selvoptagede passion mindst lige så meget som det er hengivelsen til den anden, Pascha oplever i sit forhold til Patrick, og sådan er det på sin vis også med romanen selv.

Sådan at forstå, at det er selve sproget i passionen, og passionen i sproget, der er i centrum, snarere end det er de få skitseagtige figurer og den beskedne handling. Ja man kan endda hævde, at det er en roman om at skildre en kvindes hengivelse, og om hengivelse til sproget, mindst lige så meget som det er en skildring af de fiktive personernes egen hengivelse.

Dermed kan den også opleves som en mere sval og distanceret roman end den først lader til at være. Om end digteren, aristokraten og romantikeren Tafdrup ikke på nogen måde fornægter sig i den stort svungne og tæt vævede fortælletone og det massivt sanselige symbolsprog, milevidt fra alt hvad der måtte hedde ironi, tidstypiskhed eller hverdag.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Skriv en kommentar

Vind bogpræmier
Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Boghallen

Risskov Travel Partner