Juryens top 25

Nr. 17

Dansen med Regitze

Martha Christensen
1988

Læs mere om romanen

Kærlighed er alt, hvad der er

Allerede to år efter, at den var udkommet, blev Martha Christensens roman filmatiseret prægtigt af Kaspar Rostrup. Siden kan man ikke læse om den udadtil så stærke Regitzes liv med den bløde Karl Aage uden at se Ghita Nørby og Frits Helmuth for sig.

Mindre end to af vor tids allerstørste danske skuespillere havde imidlertid heller ikke kunnet gøre det. For nok er historien tilsyneladende  ydmyg, med få personer og beskedne begivenheder i et  lille stykke kolonihavedanmark, og fortalt på et sidetal andre forfattere ville have solgt som en lang novelle.

Men Martha Christensen (1926-1995) får undervejs i én af vor tids helt store danske kærlighedsromaner udfoldet en uforlignelig, på én gang underfundig og smertefuld indsigt i, hvad livslangt samvær med et andet menneske fører med sig. Af nærvær, ømhed og fællesskab, såvel som af fortielser, blinde punkter og forskelligheder, men også med voldsomme følelser under den blufærdige ærkedanske overflade.

Hun er frem for alt og med god grund gået over i nutidig dansk litteratur som de mere undseelige menneskers solidariske fortæller, og ikke mindst i mange af sine romaner de stille kvinders; "Dansen med Regitze" er i så henseende atypisk. Til gengæld viser den i helt særlig grad, hvordan hun derudover også formåede at skildre de stille i landet, så det kunne være os alle.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Skriv en kommentar

Vind bogpræmier
Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Boghallen

Risskov Travel Partner