Juryens top 25

Nr. 16

Bang

Dorrit Willumsen
1996

Læs mere om romanen

I mesterens spejl

Romanbiografier om kendte danskere er en meget vanskeligere genre, end man ud fra navnlig de senere års forlagskataloger skulle tro. Og ligefrem at skrive om én af Danmarks største og mest stilskabende forfattere kunne på forhånd ligne en litterær selvmordsaktion.

Men for Dorrit Willumsen (f. 1940) er det lykkedes at digte sig ind i Herman Bangs liv og værk, med en dybde og en finfølelse i sin Nordisk Råds Litteraturpris-belønnede roman, som ingen traditionel biografi kunne være kommet i nærheden af. Rammefortællingen er den oplæsningsturné i 1912, hvor Bang døde ensom og opslidt langt ude i Midtvesten, men det er hele hans tilværelse og tid, der oprulles undervejs.

Her er et Danmark, der er traumatiseret af det selvfremkaldte nederlag og tab af Sønderjylland i 1864, det som alsingen Bang selv døbte "sårfeberen fra Dybbøl". Men samtidig også et Danmark, der er begyndt at blive moderne, ikke mindst i takt med at middelalderbyen København bogstavelig talt er begyndt at åbne sig til alle sider.

Og midt i det hele er der digteren og journalisten, der på samme tid bliver én af landets kendteste og mest forkætrede skikkelser. Skandaløs bestseller og vel nationens første kendte homoseksuelle, selviscenesættende i stor stil og dybt solidarisk med de svage i landet, kendt af alle og alene overalt.

Endda er Dorrit Willumsen lykkedes med den rasende svære balanceakt at associere til Bangs eget sprog, uden at det bliver anstrengt, og uden at hun giver køb på sit eget. Derigennem bliver "Bang" ikke kun et portræt af sit emne, men også en spejling af forfatteren selv - og en skildring af, hvad det at skrive i det hele taget kan blive til, være og koste.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Skriv en kommentar

Vind bogpræmier
Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Boghallen

Risskov Travel Partner