Juryens top 25

Nr. 13

Billedet

Klaus Rifbjerg
1998

Læs mere om romanen

Familien Danmark

Den store, spraglede 1900-tals trilogi "Esbern", "Hovedløs" og "Rod" fra 2005-2008 er kvantitativt så langt Klaus Rifbjergs mest ambitiøse projekt i nyere tid, hvis ikke nogensinde. Men miniromanen "Billedet", kun lidt over 100 sider, er til gengæld så fintslebent et mesterværk som noget, og et destillat af alt hvad Rifbjerg (f. 1931) kan bedre end nogen anden nulevende dansk forfatter.

Umiddelbart beskriver den blot en 90-års fødselsdag i 1938, i så meget ærkedansk idyl som tænkes kan. Men lige under overfladen - og efterhånden ikke kun dér - er spændingerne store og dybe, ofte med rødder langt tilbage i familiehistorien.

Ude omkring simrer desuden ikke blot krigstruslen, men også alle mulige andre værdiers og livsformers opløsning. Som så ofte kredser Rifbjerg om den seksualdrift og de kropsfunktioner, som det bedre borgerskab forsøger at tie ihjel, også over for sig selv, men som alligevel ender med at bestemme selv.

Det er både et nærbillede af en enkelt dag, med den sproglige sanselighed og iderigdom, som er Rifbjergs alene, og et panorama mange år frem og tilbage, som i al sin koncentration folder sig ud til én af de store danske slægtsromaner. Som et særligt brillant raffinement fortælles historien endda af én, der ikke er til stede.

Den lille Morten har nemlig måttet blive hjemme under selve festen. Så ikke blot kan vi ikke vide om han husker rigtigt, vi kan også være temmelig sikre på, at det han fortæller er fiktion, mindst lige så meget som det er erindringsforestillinger.

Dermed kommer "Billedet" indirekte til at ligne en kommentar til den jævnlige og ikke altid uberettigede kritik af Rifbjerg for bare at automatpilotskamride sit eget amagerkanske barndomsland. Netop fordi Morten ikke er det der ligner en autoritet, bliver hans fortælling - og fortællingen om ham - til romankunst i ordets egentlige forstand, og det er næppe heller tilfældigt, når kameraet på bogomslaget er vendt mod læseren.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Kommentarer

Peter Christensen
15-12-2008 kl. 13:57

Billedet, og det døgn omkring en 90-års fødselsdag, fortalt af Morten (Rifbjerg selv, forstås) er en fantastisk og fornem minimalistisk familiekrønike - heja for Store Klaus

Skriv en kommentar

Vind bogpræmier
Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Boghallen

Risskov Travel Partner