Juryens top 25

Nr. 11

Requiem

Peer Hultberg
1985

Læs mere om romanen

Dårskabens dødsmesse

Er noget hovedværk i moderne dansk litteratur kommet så uventet? Peer Hultberg (1935-2007) havde i 1968 udgivet to korte, stærkt eksperimenterende romaner, men ellers levet fuldstændig ukendt uden for landets grænser som først sprogforsker, kulminerende med en doktorgrad i polsk, og siden psykoanalytiker.

Efter 17 års tavshed kom så, endda på det lille forfatterforlag Arena, i Hultbergs 50-år dette gigantiske romanværk, eller rettere sagt fletværk af 537 individuelle stemmer, i et perfekt slebet sprog som på samme tid fremstår tynget af dyb sorg over menneskenes dår- og ondskaber, men også holdt svævende af en uforlignelig, sørgmunter sans for galgenhumoren i det alt sammen.

Hultberg arbejdede senere videre med formen i mindre format, i såvel Frédéric Chopin-romanbiografien "Præludier" (1989) - hvor beskrivelsen af det lille vidunderbarn også kan ligne en slags selvportræt - og i den Nordisk Råds Litteraturpris-belønnede "Byen og verden" (1992) om ungdomsbyen Viborg.

"Requiem" er dog forblevet milepælen og målstokken i det ganske lille forfatterskab - efter "Byen og verden" koncentrerede han sig om at skrive for teater. Det er en dødsmesse for skrøbelighed og selvtilstrækkelighed, men også et sort karneval af overgiven komik.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Skriv en kommentar

Vind bogpræmier
Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Boghallen

Risskov Travel Partner