Juryens top 25

Nr. 6

Nordkraft

Jakob Ejersbo
2002

Læs mere om romanen

Vejen væk fra bunden

Da Jakob Ejersbo døde af kræft i sommer, kun 40 år gammel, mistede dansk litteratur et talent, hvis muligheder man kun kan gisne om.

I særdeleshed fordi den bog, der efter et par obskure tilløb skabte hans berømmelse, nærmest var en distraktion fra det enorme trilogiprojekt fra Tanzania, han arbejdede på i mange år og som begynder at udkomme i dette forår.

Ikke desto mindre blev "Nordkraft" skelsættende blandt årtiets danske romaner. Fortællingen, eller rettere det løse netværk af fortællinger fra den ålborgensiske narkoverden, blev sammen med Jan Sonnergaards "Radiatior"-novelletrilogi bannerfører for en ny, beskidt realisme på højt sprogligt energiniveau, hvor vold og stoftåger næsten bliver fysisk nærværende.

Med sin humanisme og sågar ofte robuste humor ligner "Nordkraft" snarere skotten Irvine Welshs "Trainspotting". Samtidig er det nedenunder den barske miljøskildring én af nyere dansk litteraturs skarpeste dannelses-, eller snarere misdannelsesromaner, hvor miljø, opdragelse og forældres (u)ansvarlighed er næsten altafgørende for éns videre skæbne.

Næsten. For uanset emnet og den grundlæggende illusionsløshed er "Nordkraft" også båret af en generøs tro på, at muligheden for at bryde ud så godt som altid bliver ved med at være til stede.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Kommentarer

Pernille Holm
08-01-2009 kl. 12:24

Hej JP. Har selv bogen. Blev totalt blown away, da jeg læste den første gang. Den er nærmest filmisk, meget sanselig og samtidig struktureret af et meget præcist sprog. Synes helt klart, det er et rigtig godt bud, fordi den fuldstændigt fanger tidsånden for sit årti med alle de faldgruber der ligger i de større danske byer. Samtidig er fortællingen determineret af et kausalforhold, hvor man oplever konsekvenserne af opvækst, menneskers valg og handlinger udlevet af de forskellige glimt af bogens protagonister. Fantastisk bog, som lader én opleve alt det fristende, forbudte og spændende helt ud på de nedture, der gør, at man kan nøjes med at læse om det istedet for at begå de samme handlinger selv.

Skriv en kommentar

Vind bogpræmier
Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Boghallen

Risskov Travel Partner