Juryens top 25

Nr. 3

Hundehoved

Morten Ramsland
2005

Læs mere om romanen

Familien flytter med

Nogle litterære begivenheder kommer snigende. Mere end nogen anden dansk roman i dette årti gjaldt det "Hundehoved", hvor Morten Ramsland (f. 1971) efter et par stort set ulæste småbøger tordnede igennem såvel den kunstneriske som den kommercielle lydmur, også internationalt.

Fortællingen om en stor norsk søfartsfamilies vej ind i Danmark og ud på de syv have, fra Anden Verdenskrig til nu, viste sig at ramme lige rent hos kritikere og hos et kæmpepublikum. Med virtuos ubesværethed viser Ramsland sig her at kunne kombinere ydre højt tempo og idérigdom med sproglig tæft og spidsfindige overvejelser over selve fortællingens væsen.

Dels er der selve den spraglede slægtskrønike med særprægede personager, dramatiske - ofte tragikomiske - begivenheder og en ikke ubetydelig mængde sex. Dels er der alle de raffinerede fortællemæssige og sproglige greb, hvor beretteren Asgers og hans families fortid oprulles i et kinesisk æskesystem af synsvinkler skiftende troværdighed, alt imens ironien jævnligt har en mørkere undertone som modstemme.

For hvad der ofte løfter "Hundehoved" udover blot at være endnu en kulørt stamtræsroman er, at der midt i alle løjerne også er traumer og undertrykkelse i flere generationer. Familien har lige så mange lig på slæb som virkelighedens familier har flest, spændende fra bedstefarens krigsoplevelser til titlens skræmmende hundehoved, som Asger er overbevist om gemmer sig i kælderen sammen med de andre hemmeligheder.

Oven i købet formår Ramsland at holde sin store episke bue spændt bogstavelig talt til sidste side. Alle svinkeærinderne viser sig at have givet mening i det lange løb, også for Asger, og alle fortællingerne har været nødvendige at få ud for at kunne komme videre.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Skriv en kommentar

Vind bogpræmier
Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Boghallen

Risskov Travel Partner