Juryens top 25

Nr. 2

Kunsten at græde i kor

Erling Jepsen
2002

Læs mere om romanen

Den rædselsfulde, frelsende latter

I amerikansk litteratur taler man om Southern Gothic, forstået som sydstatslitteratur med forkærlighed for det groteske og grusomme, gerne blandt primitive og/eller degenererede typer langt ude i sumpen eller oppe i bjergene. Efter en lang karriere som dramatiker har Erling Jepsen (f. 1956) siden 1999 stort set opfundet sin egen danske romanvariant, bare med det flade, forblæste Sønderjylland i stedet for.

Det store kritiker- og publikumsgennembrud kom med hans anden roman, som i 2007 blev fremragende filmatiseret af Peter Schønau Fog. Hvor meget den flinke forfatter med den forsorne udstråling trækker på egne oplevelser i den hæslige incesthistorie, som er romanens omdrejningspunkt, har man egentlig ikke lyst til at vide, og som med så mange andre forfattere i de senere års bølge af selvbiografiske romaner har han da heller ikke selv afgrænset særlig klart, hvor virkelighedens Erling hører op og romanens 11-årige Allan begynder.

Hvad der dog heller ikke er nær så vigtigt, som at det netop er Allan, der fortæller. For netop derigennem, gennem barnets naive, snusfornuftige blik på den dysfunktionelle 1960er-familie, de bizarre begivenheder og det alt andet end ordinære persongalleri omkring dem, får hans tørt observerende historie også karakter af overlevelsesmanøvre.

Ikke blot i Allans egen verden, hvor han ind imellem endda synes at stille sig bevidst troskyldigt an, men også i den voksne fortællers måde at erindre gennem Allan på. Meget i romanen er beskrevet med en detaljerigdom og en timing, så man griner højt, men det er en latter som dækker over rendyrket rædsel.

I særdeleshed fordi den er nært forbundet med kærlighed. Romanens virkelige smertepunkt, og dens mest grænseoverskridende aspekt, er ikke de ting der foregår i Allans familie, eller den sønderjyske lillebys indspiste tavshed, men at Allans terroristiske skvat af en far og konfliktsky mor til det sidste er skildret med ømhed og loyalitet.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Skriv en kommentar

Vind bogpræmier
Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Boghallen

Risskov Travel Partner