Romanerne

Mindet

Af Vibeke Grønfeldt
2005

Stem på romanen

Køb romanen i

Og smuk, siger far.

- Et velskabt barn. Hende er vi glade for. Se hendes fine mund.

 - Ja. Hun ligner min mor, siger mor.

Jeg skriger, fordi jeg ikke vil ligne en fremmed, der længe har ligget i jorden.

- Som hun kan skrige, siger min søster glad.

Og jeg skriger højere endnu.

- Hun ligner min mor, og hun skal hedde Agate efter hende.

- Jeg skriger, fordi jeg vil have mit eget navn.

Men Agate kommer pigebarnet alligevel til at hedde. Hun vokser op på en gård med far og mor og store søskende, senere også et par mindre. En bedstefar på aktiv aftægt. Og skiftende hold piger og karle. En barndom på landet i begyndelsen af det tyvende århundrede. Den sidste intakte periode af dansk bondekultur.

Vibeke Grønfeldt fremskriver et mageløst sansemættet og detaljerigt billede af dette mikrokosmos og følger Agate op i puberteten, hvor hun allerede har vist den egensindighed, som er et bærende karaktertræk. Mindet er en roman om et lille sted med en udvalgt flok, der eksemplarisk ender med at spejle snart sagt hele verden og hvem som helst. Livet i myldrende udfoldelse. Hvor døden ligger og lurer.

Artikler fra Morgenavisen Jyllands-Posten

Fra en svunden tid
Sødmefyldt og sprællevende fortæller Vibeke Grønfeldt om et dansk landmandsliv for 100 år siden.

14-05-2005

Mageløs moden mester
Vibeke Grønfeldts nye roman "Mindet" har ikke bare fået anmelderne op af stolene for at prise bogen. Den har også fået dem til selv at folde sig ud sprogligt og blive næsten poetiske:

14-05-2005

Begrundelser for valg af denne roman

Birgitte Nielsen
11-01-2009 kl. 17:37

Hvor er det dog et urimeligt valg at skulle træffe....men det må blive denne dejlige bog, der har lagret sig i mig og som til stadighed dukker op til min bevidstheds overflade - også når mange andre gode bøger er næsten glemt. Sprogligt er den en ren nydelse og Vibeke Grønfeldts evne til at "male" fortællingen frem er stor skrivekunst. Det føltes som alle mine sanser måtte tages i brug under læsningen - ren læsefryd!! Og hvor var det et fint samspil mellem romanen og omslaget på ord. udgaven - L.A. Rings maleri... De nærmeste konkurrenter: "Om så det gælder", "Blå hav", "Unn fra Stjernestene", "Kunsten at græde i kor", "Lucca", "Hundehoved".....

Else Frost
30-12-2008 kl. 18:58

P.G.A.Det vidunderlige sansemættede sprog.

Else Cramon.
15-11-2008 kl. 10:54

Uden at være nostalgisk eller romantiserende, er det en meget virkligheds nær bog fra den tid som forfatteren beskriver. Ingen given ved dørene her. Alligevel føler man at hjemmet har været en tryg base.

Anette Blæsbjerg Ørom
15-11-2008 kl. 05:26

Sproget, og intensiteten i stilen og personbeskrivelsen

eva andersen
14-11-2008 kl. 08:26

Fortæller i et levende farverigt sprog om vores danske kultur

Niels Højskov
13-11-2008 kl. 16:25

Fantastisk god bog- og så er det min dejlige søde kusine

Frank Holm
12-11-2008 kl. 09:41

Mindet: Livshistorie. Familiehistorie. Kvindehistorie. Landshistorie. Samtidshistorie. Formidabelt sprog og med en hovedperson, Agate, som med uforfærdet skarpsind og lettere kynisk selvindsigt spejler et bittersødt og præcist billede af liv i tidens skred. På landet. I Danmark. I verden. Mindet er første del af et episk forløb på i alt fire bind. Det sidste venter jeg på. Spændt. Man bliver glad over, at nogen kan skrive så godt, tænke så dybt, lege så dygtigt med ord, favne århundredet i sansemættede detaljer, snurre og gribe læseren. Livet.

Karsten Sand Iversen
11-11-2008 kl. 08:54

Vibeke Grønfeldts forfatterskab rager som helhed op over det meste i dansk prosa. 'Mindet' er første bind af et monument. Figuren Agathe er et prisme der bryder det bedste og stilfærdigt frækkeste i VGs forfinede prosa, en modernistisk realisme som løfter en tidligere tids landboskildringer til nye højder. Luft uner vingerne i stedet for muld under træskoene.

Skriv en kommentar

Vibeke Grønfeldt (1947) Født på Samsø. Autodidakt forfatter.

Debuterede i 1976 med Din tavshed er min skrift på væggen.

Vibeke Grønfeldts forfatterskab fortæller om menneskers hårde kamp for at finde sig til rette i en verden, hvor det er op til det enkelte individ at genopfinde sin egen mening. Det er fortællinger fra udkants-Danmark uden hjemstavnsromantik.

Vibeke Grønfeldt har i årevis været en eksklusiv forfatter med fremragende anmeldelser og få læsere. Men i 1998 fik hun et publikumsgennembrud med romanen I dag.

Vind bogpræmier
Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Boghallen

Risskov Travel Partner