Romanerne

Den som blinker er bange for døden

Af Knud Romer Jørgensen
2006

Stem på romanen

Køb romanen i

Den som blinker er bange for døden er en selvbiografisk roman om et enebarn, som vokser op med sin skizofrene, tyske mor og tvangsneurotiske, danske far i 1960´ernes Nykøbing Falster.

Barndommen er hjemsøgt af fortidens spøgelser - en farfar, som er fantast og prøver at undslippe det blodige liv på garvergården med det ene kuldsejlede projekt efter det andet, hotel, biograf og busruter ud i det blå; en mormor, som eksploderede under et bombeangreb og lever videre uden ansigt bag det sorte slør; en onkel, som overlevede Stalingrad med kroppen fuld af bgranatsplinter og deler dem ud til jul og fødselsdag. Den dominerende mor, som blev dekoreret med jernkorset og lever med minderne om et liv i luksus i den preussiske landadel, og en krybende far, som er forsikringsmand og forsøger at holde sammen på det hele ved at forsikre hver eneste ting på jorden. Kort fortalt en familie, som er ramt af ødelæggelse og undergang, og som lukker sig om sig selv i angst og sorg og vanvid.

Romanen beskriver hvordan den sociale udelukkelse og ensomheden i en kvælende provinsby bliver imødegået af et barn, der bygger sit eget univers op af fantasier og livslyst i forsøget på at finde en vej ud af mareridtet og ind i verden.

Artikler fra Morgenavisen Jyllands-Posten

Hjemme hos Danmark
Provinsens yderste hjørner kommer til live i nutidens danske litteratur. Og den store interesse for det biografiske sætter også sit stærke præg.

15-05-2008

Den, der skriver, lyver
Flere tilfælde af falske selvbiografier har opskræmt den internationale forlagsbranche. Spørgsmålet er, om der er noget at være bange for.

13-03-2008

Kronik: Knud Romers sandhed i fiktionen
Længe før Knud Romer blev et husholdningsnavn blandt boghandlere og nymoralister, var han en legende i den københavnske undergrund.

19-03-2007

Sandhedens hævn
En særegen polemik har på det seneste udspillet sig i forbindelse med Knud Romer Jørgensens prisbehængte succesdebut Den som blinker er bange for døden.

10-02-2007

Sort i sort
Knud Romers erindringer er i sig selv gribende, men de bliver ikke for alvor til litteratur.

09-06-2006

Begrundelser for valg af denne roman

Benedicte Iversen
12-01-2009 kl. 22:18

Fantastisk bog, fremragende sprog og generelt bare en bog der rører en til det inderste!

Jørgen Bek Weiss Hansen
12-01-2009 kl. 20:14

En fantastisk velskreven bog, hvor man gribes på hver enkelt side og tvinges til at læse den færdig. Og bagefter er man ikke helt utaknemmelig for denne evne ved forfatteren. En fornem historie om udkastelse af et samfund og endnu en nuance af følgerne af Anden Verdenskrig, som man ikke før har mærket på denne måde.

mickey andersen
05-01-2009 kl. 00:48

poetisk..

Bente Trier
04-01-2009 kl. 18:43

En fantastisk bog, med et budskab og et smukt sprog.

Maria Sørensen
01-01-2009 kl. 22:37

Fordi Knud Romer tør noget. Bogen er mærkværdig, original, kortere end de fleste danske romaner (men med længere sætninger), skaber billeder for mit indre blik som er humoristiske, alvorlige, smukke, helt gak og alt muligt andet - tit på samme tid. Man kan næsten lugte den tyske chokolade, mærke skammen og blive deprimeret over de grå og gamle stuer. Der er følelser og kaos, men samtidig en klar fortælling. Og fortællingen er så dansk som noget! Derfor stemmer jeg på "Den som blinker er bange for døden". Der er helt sikkert mange andre gode romaner nomineret her, men man kan jo kun vælge en. Jeg har ikke læst dem alle sammen (mon selv Lars Bukdahl har det?), og det skyldes vel en sammenhobning af alverdens mærkelige sammentræf og tiltag, at jeg den dag i boghandlen samlede Knud Romers lille grå bog op og ikke noget andet. Jeg er enig med Lars Bukdahl i, at ikke alt er godt, men verden er heller ikke sort eller hvid og man kan ikke slå to streger under litteratur. Når vi diskuterer smag kan afstemninger være akkurat lige så gode eller dårlige som Lars Bukdahl eller enhver anden jury eller kritikers udmeldinger: Der er ikke noget endegyldigt svar, og selv om Lars Bukdahl går op i, at læserne der stemmer ikke ved, hvad de vælger fra, ja så har ingen læst alt. Selv ikke Lars Bukdahl. Jeg er træt af den evindelige debat om "dårlig litteratur". For mig handler litteratur om oplevelser og kontekst. Intet kunstværk står uden kontekst eller uden sin læser. At Lars Bukdahl synes, at et givet værk er en dårlig oplevelse (uanset hvilket fagligt eller ufagligt fundament, der så måtte lægge til grund for det) siger ikke så meget andet end netop det; at Lars Bukdahl synes noget.

Marianne Ammitzbøll Madsen
01-01-2009 kl. 14:30

Det er en gribende roman, skrevet på en usædvanlig måde og i et helt specielt sprog!

Benno Juul Nielsen
31-12-2008 kl. 10:28

Litteratur opstår der, hvor forfatteren personligt har noget "i klemme". Bogen er en fantatisk fabulerende roman, hvor man kan mærke hele vejen igennem, at forfatteren har noget, han bliver nødt til at skrive om, i modsætning til de mange professionforfattere (gab, gab), der sider og digter romaner på deres research af andre personers mere spændende liv og tillægger disse personer synspunkter, tanker og følelser, som ofte falder håbløst igennem, og hvor man derfor for det meste er langt bedre tjent med at læse en god professionel biografi end en roman. Det sker ikke for en forfatter, der som her skriver hudløst på sit eget brændstof. Den nærmeste sammenligning jeg kan komme på er Bergmans filmproduktion.

mikael krarup
29-12-2008 kl. 12:08

En modig, dybt rystende og voldsomt fascinerende roman

Ea Bjerring
20-12-2008 kl. 22:21

Knud Romer gør op med forstadslivets jantelov.og det er en skarp og fræk bog ,med meget ironiske personbeskrivelser .Den handler vel om hvordan provinslivet og det lille indspiste samfund ser en fjende i det og den der er anderledes ,og isolerer og kvæler disse menneskers eksistens.Ja indtil døden.Men også om hvordan man slipper fri som Knud Romer jo selv har gjort.Det er både en grum og smuk roman ,minder mig en del om min egen opvækst ,og jeg kan rigtig godt lide den.

Rie Lund-Nielsen
14-12-2008 kl. 15:27

En underlig bog, der ikke kan slippes.

Anne B. Truelsen
10-12-2008 kl. 19:21

Spændende og tankevækkende

Susanne Jørgensen
09-12-2008 kl. 23:47

Bogen giver et levende - og forstemmende - billede af, hvorledes livet kan leves i et lille samfund, hvor alle vogter på alle. Undertrykkende, initiativdræbende - og til tider ondskabsfuldt Det er en universel skildring, som kan overføres til småsamfund verden over.

Mikael Sørensen
08-12-2008 kl. 22:22

"God litteratur udspringer af anden litteratur, ikke af levet liv. Man bliver ikke en stor forfatter, fordi man har levet et spændende liv." Det er en holdning, man ofte hører i Europa, hvor det nærmest opfattes som lidt vulgært, hvis skotterne mellem en forfatters liv og hans værk er for tynde. Omvendt i USA hvor fx forfattere som John Fante og Charles Bukowski har skrevet sitrende litteratur, der emmer af levet liv i en grad, som man næsten aldrig oplever i Danmark. Da jeg sad med Knud Romers "Den som blinker er bange for døden" i hænderne, havde jeg for første gang i mange mange år en "Fante-fornemmelse" med en dansk forfatter!

Cecilie Løveid
07-12-2008 kl. 00:50

Bogen ligger lige i linie med Europeisk top- litterært nivå. Jeg tænker på Romer som en Thomas Berhard light. Jeg elsker hans avsløringer af om hvad som er vigtigt i tilværelsen, liv, død, nøgler- mødre, adgang til cykel når man behøver fragte familiegullaschen trygt gennem Europa i krig. Syndefallet når man formaster sig til at spise op fundamentet til næste gullasch... Hvordan man dør, og hvordan man beskriver en sådan erfaring usminket og litterært på samme tid. Et dobbeltblik på dansk provinsialisme og europeisk erfaring i den kulturelle fronts udkant- Nykøbing-Falster, whiz mig på kartan...

Annemette Johnsen
24-11-2008 kl. 15:12

Provinsbyen - min hjemby - bliver meget præcist spiddet og beskrevet med et rammende billedsprog. Den provinsielle afstandstagen fra fremmede kender jeg fra min egen opvækst, i vore dage er den bare blevet mere ondskabsfuld end forundringsfuld. Bogens største kvalitet er dog dels portrættet af farfaren, en ukuelig og fremsynet mand, der bare hver gang var 20-30 år forud for sin tid. Og så er det er dybt gribende skildring af en drengs kærlighed til sin mor.

Jette Aagaard
22-11-2008 kl. 14:26

Jeg har ikke læst alle de indstillede romaner, men mit umiddelbare valg stod mellem ovenstående og "Kunsten at græde i kor" og valget faldt altså på "Den som blinker...." fordi den stadig - længe efter at have læst den rører "et eller andet" inden i mig. Det er gribende samfundsfortælling, som handler om "min" samtid, hvor der jo ikke var det store sociale netværk, som kunne gribe ind ved dybe uretfærdigheder.

Dann Frederiksen
20-11-2008 kl. 19:29

Den eneste af bøgerne som jeg har læst. Med ellers er det altså en rigtig god bog

Christian Hagen Thomasen
18-11-2008 kl. 20:52

En meget simpel historie formidlet så sørgeligt, at det bliver smukt!

Frederik Thure
17-11-2008 kl. 19:23

Romers bog blæste mig af banen, og gav mig indsigt i det latente tyskerhad, som i hvert fald har eksisteret. Er det der stadig?

Dorthe Engsbye
16-11-2008 kl. 17:59

Kunne ikke vælge en anden end denne !!! Sådan er det bare!

arne ladegaard
15-11-2008 kl. 15:40

Det er et dejligt direkte og læseværdigt sprog Knud Romer skriver. Det er også en fin beskrivelse af det danske "provinsmiljø" med sin lukkethed om sig selv. Det er ikke en klagesang om dårlig opvækst, men efter min mening et realistisk tidsbillede.

Søren Nielsen
15-11-2008 kl. 00:22

Velskrevet, konstaterende og til dels reflekterende, men uden stillingtagen eller føleri. Slet og ret fremragende

Lee Robinson
13-11-2008 kl. 20:59

Den mest betagende poesi fra side et til side slut. - Et fantastisk familieportræt.

Danny Lund
13-11-2008 kl. 11:52

Der er tale om en tour de force i sproglig kontrol, et helter skelter-ride gennem samtlige følelsesregistre, en poetisk perle af de prægtige. Ægte litteratur. Et under på det danske bogmarked.

sissel leth
12-11-2008 kl. 16:31

En gribende hverdagsbeskrivelse

Lotte Frandsen
12-11-2008 kl. 13:57

En god historie med et desværre også nutidigt tema. Kort præcist godt sprog Gensyn med glemte tyske digtere og derved gode minder fra min gymnasietids dejlige tysktimer

Linda Kyndlev
11-11-2008 kl. 22:32

Den rørte mig. Det var en hjerteskærende beretning. Fortalte om en grim side af danskheden.

Henrik Lunde Rasmussen
11-11-2008 kl. 15:41

Fantastisk velskrevet og på samme tid underholdende og højdramatisk bog. Især den rørende fortælling om familieklenodiet, gullash-fondens endeligt, er utrolig. Moderens afvisning af at lade sig kue af dansk smålig ligusterpatriotisme og ensrettethed ved de tyske fødselsdagssange og hendes trodsige spankuleren rundt med Jernkorset er utrolige fortællinger i fortællingen. Der ER så mange genkendelige typer af helte og skurke, forbilleder og forknytte eksistenser, at romanen bliver tidløs. Bare Romer dog kunne løfte arven efter dette mesterværk i en ny fortælling.

Henrik Stisen
11-11-2008 kl. 15:21

Den er bare god.

Janny Krog-Meyer
11-11-2008 kl. 15:00

fordi jeg har læst rigtig mange gode romaner, og føler det er svært at udvælge en som den bedste, men... så prøver jeg at huske, hvad de enkelte romaner handler om, og nogle handlinger husker jeg bedre end andre, men "Den som blinker er bange for døden", den husker jeg klart. Det er svært at sige nøjagtig hvorfor, men den er eminent godt fortalt, og jeg læste den faktisk højt for min mand, da han alligevel hele tiden spurgte ind til, hvad jeg nu morede mig så godt over. Altså er netop denne bog både morsom og rørende, den er fængslende og det danske sprog bruges på en skøn måde. Den fortjener at vinde, (ligesom en lang række af de øvrige nominerede).

Michael Thouber
11-11-2008 kl. 10:53

Bogen er en gribende personlig beretning om livet i provinsen. Om at føle sig udenfor og om at føle sig afsondret fra det levede liv i storbyen - kunsten, musikken, kulturen. Billedet af ensomheden og eksklusionen fra normaliteten i provinsen fungerer samtidig som et stærkt nutidigt billede på udfordringer med integration i en global verden - bevægelsen fra den påståede monokultur til accepten af det der er anderledes af en selv og i en kunstnerisk forstand af individet der står ud fra mængden. Og så skriver Knud Romer lyrik hvor andre ville skrive en roman... og omvendt. Sproget udfordrer konstant ens sanser og man må opgive at læse alt der står mellem linierne.

Tutter Blume
10-11-2008 kl. 15:05

Romanen er skarp, rammende og helt overskudsagtig i sin efterrationalisering og perspektivering. Den sætter med barsk ironi spot på en syndebukkultur, og på den kollektive afstumpethed, som er kulturbærende. Det er spændende læsning, for det gennemsyrer helt aktuelt adfærden i hele vort nypuritanske samfund og er relevant mere end nogensinde. Og sjovt nok, ikke mindst, hvor vi er overgået til et samfundssystem med ekstrem selvcentrering, der stritter i alle retninger.

Kristian Nielsen
10-11-2008 kl. 08:05

overrumplende, spændende og ond på den gode måde

Ebbe Overbye
09-11-2008 kl. 20:26

Jeg stemmer på Album af Benn Q Holm.

Morten Kold
07-11-2008 kl. 22:41

Emnet, stilen, sproget. Eviggyldigt og til tiden til enhver tid.

Kommentarer

Olga BrÜniche-Olsen
13-11-2008 kl. 16:46

Knud Romer Jørgensen tager et meget aktuelt emne op i et Danmark, der bliver mere og mere nationalistisk

Skriv en kommentar

Knud Romer (1960) er forfatter, direktør for et reklamebureau og foredragsholder. Han har også medvirket i Lars von Triers film Idioterne og været debattør i DR2's Smagsdommerne, og han opererer således inden for et meget bredt felt i den danske kulturverden.

Debuterede som romanforfatter med den prisvindende bog Den som blinker er bange for døden (2006). Den handler om en drengs opvækst med en tysk mor og en tvangsneurotisk far i Nykøbing Falster, en baggrund, som indbød til mobning i 1960'ernes lille bysamfund. Historien, som ligner Knud Romers egen opvækst, har givet anledning til offentlige diskussioner om den selvbiografiske genre og dens uklare grænse mellem virkelighed og fiktion.

Ikke desto mindre har Den som blinker er bange for døden opnået stor popularitet og vundet flere priser, herunder BG Banks debutantpris og De gyldne Laurbær 2007.

Vind bogpræmier
Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Boghallen

Risskov Travel Partner