Romanerne

Dagen og vejen

Af John Nehm
2000

Stem på romanen

Køb romanen i

Vi møder den 6 årige Kai (John Nehms far) der kommer fra en fattig børnerig familie. Han kommer ud at tjene hos storbonden Mads Klausen. Gennem Kai møder vi personerne på gården og i byen og ser ind i et fattigt barndomshjem med mange børn og få penge.

Sognerådet spiller en stor rolle for alle - indspistheden og "gøren hinanden tjenester" præger alle beslutninger og får ofte stor indflydelse på småkårsfolkenes forhold. Den begyndende organisering af karlene og andre tidstypiske emner berøres - bl.a. storbyens farer. Som historien skrider frem flyttes fokus fra Kai til Mads Klausen. Hans nedtur med skilsmisse og druk bliver omdrejningspunktet for historien. Bogen fortæller om magt og sociale skel og om, at der ikke altid var så dejligt ude på landet.

Dagen og vejen er første bind i en romantrilogi, hvis næste bog En for alle udkom i 2001.

Udgået fra forlaget. 

Begrundelser for valg af denne roman

Mogens Christensen
13-01-2009 kl. 10:55

Helt fantastisk første roman i serie på 4 bøger, der efter min mening godt kunne have fortsat i flere bøger. Men alt godt har jo desværre en ende. Superd læseguf for folk, der som undertegnede værdsætter socialrealistiske romaner fra specielt Danmark.

Poul Bay
01-01-2009 kl. 09:39

Medrivende læsning skrevet i en sprog som er en fornøjelse at læse.

Jette Birksø
01-12-2008 kl. 10:04

Jamen, den er bare suveræn. Læs endelig hele serien: "dagen og vejen", "en for alle", "som man sår"og til sidst i krig og kærlighed.

Dorte Mørkeberg
24-11-2008 kl. 16:25

Jeg kan godt lide at læse bøger der handler om samfund og familier, som er skrevet som prosatekst

Thomas Rulffs
20-11-2008 kl. 09:59

En humoristiks beskrivelse af 30' erne der gør at man levende kan se billederne for sig. De stoute Venstrebønder og småkårs folkene gør helt ondt både når de beskrives og når man griner.

kisser juel
18-11-2008 kl. 16:29

den er så anderledes vulgær sjov livfuld, uden skelen til hvad der er intellektuelt og snobbefint, den er genial uforpligtigende og beskriver ualmindelighederne og ærligheden på en nådesløs måde, de er så komlet vanvittige de personer i alle de 4 bind, at man må vide mere om dem. og hold da op en viden om den gang, og en farverig fantasi john nehm har.

Jørn hansen
17-11-2008 kl. 18:55

Man lever sig virkelig ind i romanens handling.

Jytte Holm
15-11-2008 kl. 13:15

En rigtig god roman, en barsk en. Skrevet, så man kan se personerne for sig ,og gården, hvor storbonden Mads Klausen bor.

jacob weisbach
13-11-2008 kl. 00:29

den er en super god roman om den tid et stort 10 tal

Birthe wieczorek
10-11-2008 kl. 10:52

Mindes mine Forældre har talt om det, så for mig vil den være et Tilbageblik

Jørn Faurschou
07-11-2008 kl. 18:33

Tiden er med en bog som Dagen & Vejen. Danskerne vil gerne fastholde deres rødder vide alt om deres fortid. Aldrig har der været så mange mennesker, der læser historiske romaner, og aldrig har der været så mange, der beskæftiger sig med slægtsforskning. Når alt er så usikkert, når Danmark er ved at forandre sig, så søger man tilbage og vil vide, hvordan livet var i Danmark, hverdagslivet. Mange henter rollemodeller i de bøger, som beskriver de forskellige historiske perioder, så de kan forstå nutiden, fordi de kender fortiden. Der er altid en eller flere stærke personer i en familie, som holder sammen på det hele, og som forsøger at formidle livsglæde og livsduelighed til sin familie. John Nehm fortæller de ting, som Morten Korch ikke fortalte. Man mærker nøden, stanken og fattigdommen men også den barske og sorte humor, der skulle til for at klare Dagen & Vejen for landmænd og landarbejdere i den periode. Hovedpersonen Mads Klausen er et magtmenneske, som også kan være godgørende, men hadefuld og aggressiv, hvis han enkle gode gerninger ikke bliver påskønnet. Den type kender vi i dag, både fra regeringen og fra de folk der sidder i landkommunerne. Der er stadig en Mads Klausen blandt dem, der bestemmer. En mand som alle er bange for og som kan få alt igennem, planer som kun gavner dem selv og hverken miljøet, befolkningen eller deres medmennesker. Det er altså ikke kun en bog om "dengang" men i allerhøjeste grad en bog om i dag. Ramt lige på kornet. Bravo John Nehm.

Kommentarer

Birthe Christensen
30-12-2008 kl. 10:53

Første bog i en fantastisk roman serie, som indeholder alt hvad der skal til, for at holder læseren fanget til sidste side og bog. Læs den og bliv beriget på hvordan verden var en gang - samtidig med at blive underholdt med mord, humor, skæbnefortællinger og meget, meget mere. Super godt gået af John Nehm.

jørn Faurschou
07-11-2008 kl. 18:09

Spændende og overraskende skildring af livet på landet i en perioden lige efter 1ste verdenskrig. Endelig en social roman, hvor de fattige og undertrykte i samfundet ikke bliver gjort til engle og helte, men til almindelige mennesker på godt og ondt. John Nehm fortæller de ting som Morten Korch ikke fortalte. Man mærker nøden, stanken og fattigdommen men også den barske sorte humor, der skulle til for at klare DAGEN & VEJEN for landmænd og landarbejdere i den periode. Tak John Nehn for en fantastisk bogserie.

Skriv en kommentar

John Nehm er født 18. august 1934 i København.

Han gik ud af skolen efter syvende klasse og arbejdede siden som bl.a. arbejdsdreng, arbejdsmand, chaufførmedhjælper, silketrykker, lagerforvalter og forfatter.

Han har et omfattende forfatterskab bag sig med både voksenromaner, ungdomsromaner, børnebøger, novellesamlinger og digtsamlinger. Har skrevet dramatik og filmmanuskripter.

Vind bogpræmier
Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Boghallen

Risskov Travel Partner