Romanerne

Strejf af nådens vinge

Af Hanne Reintoft
2000

Stem på romanen

Køb romanen i

Året er 1199, det er korstogenes og krigenes tid. Valdemarerne tager på togter i syd og øst, men hjemme i Danmark er hungersnøden aldrig langt væk, sygdom har stor magt, og på samfundets bund må man leve med angsten for herremandens voldsomme straffe og kirkens trusler om skærsild og helvede.

Karen og Kirsten er døtre af rigmanden Agge Nielsen fra Kvesborg. Karens hu står til fromhed og fordybelse, mens Kirsten er forlystelsessyg og gerne vil giftes rigt. Da herr Iver fra Osborg foreslår ægteskab mellem de to familier, bliver det derfor Kirsten, der troloves med hans søn og arving.
I nogle år får Karen lov at prøve klosterlivet og fordybe sig i læren om helbredende planter, men da den tid kommer, hvor hun ikke længere kan afvise giftermål, accepterer hun en trolovelse med Magnus, arving til den velhavende Laustgård og som Karen tiltrukket af religionen.

Moderen og søsteren foragter hende for at gifte sig under sin stand, men Karen går glad i gang med at lære de færdigheder, der kræves af en husfrue i disse kår. Som årene går, vokser gårdens velstand, og Karen bruger flittigt sin viden om lægeurter til gavn for høj som lav.

Laustgårdens fremgang og Karens gode virke bringer hende dog kun på dårligere fod med moderen og søsteren. Samtidig kommer hendes forhold til kirken i krise, da det går op for hende, at klostrene frem for at vise næstekærlighed i en tid, hvor hungersnøden rammer den fattige befolkning uden nåde, kun skiller sig af med deres rigelige forråd mod god betaling i sølv og guld.

Artikler fra Morgenavisen Jyllands-Posten

Det skal være til nytte
Efter 28 år som redaktør af DRs sociale brevkasse takker Hanne Reintoft af. Utrætteligt har hun i 50 år kæmpet de svagestes sag, men nu vil den næsten 70-årige bruge sin tid på at skrive romaner.

29-02-2004

Middelalderens magre år
Hanne Reintoft debuterer som romanforfatter med en sansemættet middelalderroman, der fastholder de armes perspektiv.

22-10-2000

Begrundelser for valg af denne roman

annebeth runge gjessing
12-01-2009 kl. 19:21

hannes gudsbenådede fortællekunst fra en svunden tid. Skikkelserne bliver levende under hendes taster.

Nannamira Jørgensen
11-01-2009 kl. 12:03

Godt skrevet, imponerende historisk research og indlevelse, fængslende og medrivende - en bog jeg husker, trods det er en del år siden, jeg læste den.

bennetsen
07-01-2009 kl. 16:19

skriver bare så menneskeligt, man kan ikke lade være med at lev sig ind i personerne,

inger andreasen
31-12-2008 kl. 01:36

Hanne Reintoft er en gudbenådet forfatter - med sikker hånd fører hun os ind i et helt andet liv - et liv der var engang - uden de store falbelader skriver hun så man føler at man selv er til stede. Håber på mange flere romaner fra hendes sikre hånd.

Else Madsen
28-12-2008 kl. 14:28

Suverænt god bog! - Superb reserch!

Per Jensen
25-11-2008 kl. 16:49

Hanne Reintoft skriver utroligt godt. Spændende roman i historisk korrekte, som nu muligt, rammer.

Flemming Nielsen
23-11-2008 kl. 09:53

Hanne Reintoft har skrevet en dejlig historisk roman.Og der var flere vor de kom fra.Fl.Nielsen.

Kirsten Munch
19-11-2008 kl. 16:58

Spændende historisk roman der fanger læseren fra første linie til sidste side. Man lever sig helt ind i personernes liv og færden selvom det er en helt anden tidsalder. Den mest spændende historiske debutroman til dato.

elise petersen
18-11-2008 kl. 22:18

spændende historisk roman - meget velskrevet og fængslende

Jonna Vonsyld
16-11-2008 kl. 11:08

Hun har lavet et godt baggrundsarbejde, så romanen fremstår meget realistisk. Hun er en rigtig god fortæller.

Else Murmann
15-11-2008 kl. 13:38

Bogen er godt skrevet. Det er interessant at læse danmarkshistorie, som almindelige mennesker oplevede hverdagen dengang. Hanne Regntofts andre romaner er ligeså fabelagtog læsning.

Birthe Blicher
15-11-2008 kl. 10:26

Rigtig god fortælleevne. Har tjek på de historiske data. God evne til at fortælle om "rigtige" mennesker.

Gitte Andersen
14-11-2008 kl. 14:50

Hanne Reintoft er en formidabel fortæller. Hun gør historien og det historiske levende og nærværende.

Irene Thygesen
14-11-2008 kl. 08:53

En historisk meget interessant bog. Vi glemmer ofte, hvordan verden var skruet samme - når ikke lige vi har historie i skolen. Bogen er flot skrevet - simpel - lettilgængelig - og meget spændende. Der var godt nok anderledes vilkår i den tid, bogen beskriver så flot. Spændende personskildringer er der også

Kirsten Foged Mogensen
09-11-2008 kl. 19:05

Jeg synes bogen giver et godt billede af tiden den handler om, og den er rigtig godt skrevet. Det er sådan en bog men ikke let kan gå fra.

Marianne Christensen
08-11-2008 kl. 20:09

Hanne Reintoft evner, uden en masse overflødige ord, at give sine personer liv og gøre dem troværdige. Ligeledes formår hun at beskrive sine scenerier og miljøer så levende, at man som læser næsten kan både mærke og lugte, hvad der foregår. Man ER der simpelthen selv. Hun er ganske enkelt en hamrende dygtig forfatter. Derudover får man via hendes historiske romaner et meget fint tilbageblik på Danmarkshistorien. Ikke kun med konger og adelige som hovedpersoner. Her er det i høj grad den almindelige befolknings livsbetingelser der skildres, og det bliver oplevelsen bestemt ikke ringere af.

Kommentarer

inger andreasen
31-12-2008 kl. 00:15

Hanne Reintoft er en fremragende forfatter - hun drager os helt ind i den tidsramme hun skriver om - men ER der selv - hun er et helt ufatteligt menneske - udover at skrives så jævnt og fint, så åbner hun også tit vore øjne i sociale sammenhænge og øser gerne ud af sin viden - et menneske guderne har åndet på ------ Inger Andreasen

Kirsten Munch
19-11-2008 kl. 16:57

Denne bog er den første af en række spændende og livagtige historiebeskrivelser som vi i Danmark ikke er forvænte med. Bogen fanger læseren fra første linie til sidste side, og man lever med i personernes liv og færden, så de næsten bliver en del af ens eget liv, selvom det er en anden tidsalder der beskrives.

Skriv en kommentar

Hanne Reintoft (1934) socialrådgiver, politiker og forfatter.

Hanne Reintoft er først og fremmest kendt som socialrådgiver, politiker og forfatter til en række socialpolitiske bøger med Kvinden i Klassesamfundet fra 1972 som den første.

Strejf af nådens vinge er Hanne Reintofts skønlitterære debut.

Vind bogpræmier
Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Boghallen

Risskov Travel Partner