Romanerne

Bang

Af Dorrit Willumsen
1996

Stem på romanen

Køb romanen i

Dorrit Willumsen skildrer Herman Bang som en både klog og generøs mand, hvis kolossale følelsesregister kunne føre ham op på henrykkelsens og ekstasens tinder - men oftere ned i fortvivlelse og desperation.

Barndommen på Als var nok hans lykkeligste tid, før faren blev sindssyg og moren fik tuberkulose. Senere blev han sendt på Sorø Akademi, hvor han spillede Holberg i skolekomedien og fik smag for teaterlivet. Så kom tiden i København, tilværelsen som feteret journalist, de umulige forelskelser, forfatterdrømmene, skandalen med Haabløse Slægter, rejserne, pengetrangen, nervesammenbruddene.

En nænsom skildring af mennesket og kunstneren, der kendte både succes og fiasko og i rigt mål kom til at mærke sin tids fordomme og bigotteri på sin krop.

Artikler fra Morgenavisen Jyllands-Posten

40 års jubilæum
Det er 40 år siden, at Dorrit Willumsen debuterede med novellesamlingen "Knagen". Jubilæet fejres med en ny novellesamling, "Den dag jeg blev Honey Hotwing". Og som Jon Helt Haarder bemærkede i sin anmeldelse her i avisen: »Alderen synes ikke at trykke og tynge hende noget videre.«

22-10-2005

Menneskets skrøbelighed og drømmenes styrke
Ny roman på vej fra Dorrit Willumsen, der uden bekymring ser sig omkring i mediesamfundet.

25-03-2000

Alle gode gange fire
Alle gode gange fire. Forfatteren Dorrit Willumsen fik i går tildelt Nordisk Råds Litteraturpris for romanen "Bang".

28-01-1997

Andre arkivartikler

Mødet med Bang
"Dorrit Willumsen har genskabt Bang, og hun har skrevet sin hidtil bedste bog," skriver Preben Meulengracht i sin anmeldelse.

01-10-1996

Begrundelser for valg af denne roman

Gerd Rasmussen
30-12-2008 kl. 18:18

Dorrit Willumsens forfatterskab lige fra novellesamlingen "Knagen" og til "Bang"har været sanseligt og sprogligt spændende - altid på "de stille eksistensers" side.

Jonna Birch Andersen
30-12-2008 kl. 10:48

Især fordi jeg kunne spadserer lige ind i Herman Bangs liv på så levende og spændende en måde. Blev helt omsluttet og opslugt af sproget. Dorritt Willumsen skriver helt fantastisk - bogen er en sprogperlende oplevelse.

nina buch
28-12-2008 kl. 17:40

fængslende

Tina Abildgaard
17-12-2008 kl. 09:46

Jeg husker stadig da jeg læste ovennævnte bog. Jeg sad tilbage med en helt fantastisk fornemmelse af at have fået en større forståelse for én af Danmarks store forfattere. En bog skrevet i et flot og direkte sprog dog uden at være for direkte.

Margrethe Rugholm
16-12-2008 kl. 09:22

Fordi det er en roman der efter min mening kan måle sig med de udenlandske krimier. Margrethe Rugholm

Karen Jensen
19-11-2008 kl. 16:01

sproglig fint fortælling med en stor portion indfølingsevne i tidsperioden

Lilli Møller Laursen
14-11-2008 kl. 17:08

Dorit Willumsen fortæller med sit smukke "sprog" , om mennesket Herman Bang, gribende og spændende, Således greb hun mig , at jeg måtte igang med at genlæse de Bangske romaner , nu med en anderledes forståelse af den store forfatter. Jeg mener at Willumsen:Bang, er vor tids bedste danske roman- og fortjener at vinde .

Inge Thobo Barslev
14-11-2008 kl. 10:09

Efter at have læst denne pragtfulde roman, som rørte mit hjerte, er mit syn på homoseksualitet totalt ændret i positiv grad.

Maria Søndberg Clausen
13-11-2008 kl. 15:30

Herman Bang havde ikke et typisk stille og roligt dansk sind, så ved at skrive om andres reaktioner på ham, får Dorrit Willumsen sagt noget meget klogt - og skræmmende - om, hvordan man her til lands gerne opfatter og tackler outsidere. Derudover er bogen en hjertekærende kærlighedshistorie om et menneske, der nægtede at gå på kompromis med sine følelser.

Peter Bollerslev
08-11-2008 kl. 22:44

Fascinerende læsning om en berømthed, der med sit vanskelige sind og i forhold til samtidens normer afvigende seksualitet bliver behandlet med nænsomhed, stor forståelse og indlevelse i undertiden groteske situationer. Blandingen af historisk virkelighed og fiktion er gjort helt perfekt.

Helle Rastung
07-11-2008 kl. 19:30

Kombinationen Dorrit Willumsen og Herman Bang er uforlignelig. Følsomhed og skrøbelighed er nøgleord for begge forfattere. Hvor var det herligt at Dorrit Willumsen i sin tid vandt Nordisk Råds Litteraturpris for "Bang"!

Skriv en kommentar

Dorrit Willumsen blev født i 1940 og voksede op på Nørrebro i København.

Student fra Metropolitanskolen. Har siden arbejdet på bl.a. kontor, bibliotek, kunsthandel og laboratorium. Hun debuterede i 1965 med novellen Knagen.

Dorrit Willumsen modtog i 1997 Nordisk Råds Litteraturpris for romanen Bang.

Vind bogpræmier
Morgenavisen Jyllands-Posten

i samarbejde med

Boghallen

Risskov Travel Partner